NAUTIČKA PATROLA

Ploveća redakcija Jutarnjeg donosi priče iz 35 marina: ‘Za nautičare je počela normalna sezona‘

Marine su pune kao i 2019., a sezona tek počinje. Po anketama vidimo da se kvaliteta hrvatskih marina konstantno podiže, rekao je Gerovac
Posada patrole i voditelj Mladen Gerovac s direktorom ACI marina Kristijanom Pavićem, ministricom turizma Nikolinom Brnjac i direktorom HTZ-a Kristjanom Staničićem
 Srdjan Vrancic/Cropix

Ovogodišnja Nautička patrola Jutarnjeg lista lansirana je, sada već tradicionalno, u ACI-jevoj marini u Ičićima, koja je ujedno proslavila svoj 38. rođendan.

Ploveća redakcija, kako ju je prozvao glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić, obići će tijekom iduća dva mjeseca ukupno 35 hrvatskih marina, od Umaga u Istri, gdje su već započeli, sve do krajnjeg juga Hrvatske, anketirat će više od 1.000 nautičara, na temelju čijih ocjena se rangiraju najbolje hrvatske marine, te donijeti niz reportaža, razgovora i zanimljivosti vezanih uz destinacije koje obilaze. I ove je godine naglasak na povezivanju plave i zelene magistrale, tako da patrola donosi i niz reportaža iz OPG-ova, u kojima nautičari mogu pronaći raznovrsne kvalitetne proizvode domaćih proizvođača.

- Pet godina Nautičke patrole je iza nas i ovo je svakako najveća i najkompleksnija operacija u redakcijskom smislu. Ploveća redakcija obilazi cijeli Jadran, što je izazovan i zahtjevan zadatak koji patrola svake godine uspješno obavlja - rekao je Goran Ogurlić ta dodao da je ovo druga godina pandemije te da se posada patrole uključila u akciju "Da turizam bude siguran".

image
Goran Ogurlić i Mladen Gerovac
Srdjan Vrancic/Cropix

Normalna sezona

- Svi članovi posade su cijepljeni i naša je poruka svim građanima da se što prije cijepe i steknu sigurnost od ove bolesti - naglasio je Ogurlić.

Kao i svake godine, Nautičku patrolu Jutarnjeg predvodi njezin utemeljitelj Mladen Gerovac, nautičar i dugogodišnji nautički novinar s pola stoljeća iskustva u tom sektoru. Gerovac će na 15-metarskoj jedrilici Jutarnjeg lista provesti više od dva mjeseca, sve do kraja patrole u drugoj polovici kolovoza, dok će se novinarska i fotoreporterska ekipa izmjenjivati. Uz Gerovca i skipera Milana Ilića, koji na brodu vode glavnu riječ, u prvoj postavi patrole su novinarka Martina Hrupić, novinar Filip Pavić, fotoreporter Tomislav Krišto i anketarka Petra Orešković. Patrola je u posljednjih 15 dana već obišla istarske marine, tako da je već stekla uvid u stanje na terenu.

- Za nautičare je počela normalna sezona i dojam je da nema bauka korone, kao što je bio slučaj prošle godine. Lani, kada su se otvorile granice, vladao je osjećaj kao da je završio rat, svi su bili sretni što se napokon mogu vidjeti, putovati, ploviti... Ove godine kao da su se svi navikli, jedino što, umjesto nautičkih tema, susreti počinju pričom o cijepljenju. Marine su pune kao i 2019., a tek sada počinje nautička sezona. Po anketama vidimo da se kvaliteta hrvatskih marina konstantno podiže - rekao je Gerovac.

Direktor ACI marina Kristijan Pavić kazao je da je sezona započela obećavajuće te da je u prvih pet mjeseci ove godine tranzit na razini 2018.

image
Direktor HTZ-a Kristjan Staničić, članica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković, direktor ACI-ja Kristijan Pavić i ministrica turizma Nikolina Brnjac

Promocija turizma

- Više od 70 posto djelatnika ACI-ja se cijepilo - izjavio je Pavić, a direktor HTZ-a Kristjan Staničić rekao je da je nautički turizam siguran i kvalitetan te da ove godine bilježi dvoznamenkasti rast.

- Nautička patrola Jutarnjeg važan je projekt za promociju nautičkog turizma, koji je šlag na torti hrvatskog turizma - rekao je Staničić, koji očekuje da ćemo ove godine dostići 60 posto turističkog prometa u odnosu na pretpandemijsku 2019.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je da je nautički turizam u pandemiji najtraženiji oblik turističke ponude te da je u sklopu akcije "Safe stay" ustanovljen niz epidemioloških mjera i standarda kojima se gostima osigurava siguran boravak u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:21