BRODSKI DNEVNIK

Poruke vjernika s otočića ljubavi, susret s Mladenom Plešeom i Vanjom Špiljkom

Uvijek volim sresti znance mojih godina da nekako sebe pozicioniram obzirom na biološke zakone
 Tomislav Krišto/Cropix

Na samom južnom izlazu iz Novog, u uvali Muroskva odmah podno jadranske magistrale čeka nas prelijepa mala marina, odnosno zbog pravne forme „luke otvorene za javni promet“. U njenoj sigurnosti iza moćnog lukobrana smjestile su se brodice i jahte. Posložena je lijepo i skladno. S terase - parkinga u razini magistrale mami poglede vozača, biciklista i šetača. Drugi vidikovac je restoran Marengo visoko smješten na stijeni iznad ulaza u marinu.

Odavde se pruža predivan pogled na marinu, more i otok Krk. Ova „osmatračnica“ cijeloj marini daje izgled utvrde od „opake bure“. No, visoki jarboli poručuju da je ovdje smještena i prava mala kolonija fanova bure. To su oni poklonici vjetra i jedara koji ne slijede baš uvijek onu narodnu burinu poruku: „Dok jedrim ja, ne jedri ti“.

Filip prepričava zanimljivost iz razgovora s direktorom Salopekom. Jedan je influencer automobilom driftao po marini tražeći ekskluzivno okružje kako bi privukao što više lajkova i pretplatnika. Svi su bili zgroženi bukom i događajem, pa su iz marine pozvali policiju. Influencera je to toliko naljutilo da je svojim pratiteljima naložio da Mitan Marinu ocijene sa minus 1. Neki su to i učinili te je ocjena Mitanu s odličnih prosječnih 4,7 pala na 4,6. Žalili su se Googleu, ali se Google oglušio.

Slijedeći Martininu priču krećemo našim Plaženkom u posjet San Marinu – otočiću ljubavi. Lijepa drevna kapelica privlači vjernike i poneke ženike da ovdje stanu pred oltar. Ostalo nam je nepoznato zašto svećenici ne žele ovdje voditi obrede vjenčanja. A o istinskojnvjeri svjedoče brojni listići pričvršćeni na zidove. Talijanski, njemački, češki, hrvatski: „Dragi Isuse, pomozi nam da odemo preko oceana i vratimo se kao bolji ljudi …“ „Molimo te za sreću i zdravlje u braku“ …

U marini susret s dobrim znancem iz starih i novijih novinarskih dana. Mladen Pleše. Bio je urednik unutarnje politike u Vjesniku u vrijeme kada sam tamo bio redaktor u desku. Susretali smo se u vrijeme dok sam bio glavni urednik Arene, i u Jutarnjem listu urednik nautike... Uvijek volim sresti znance mojih godina da nekako sebe pozicioniram obzirom na biološke zakone. Na terasi Marenga priča za pričom.

Pridružuje nam se vlasnik marine Vanja Špiljak. Mladen je u elementu. Događaje opisuje slikovito, duhovito, uvjerljivo. Salve smijeha. U jednom trenutku Vanja me pita: „Jesu li to novinarske priče…“ Naravno da jesu i zato su istinite“, odgovaram bez zadrške. Možda je pitanje trebalo glasiti je li to istina. Naravno da je istina. Branim profesiju. Evo i Nikice, koji u marini svoga oca radi kao običan mornar. Pristaje Filipu dati svoju čudesnu životnu priču…

image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:45