‘NOMADES‘

Priča francuskog para koji se 8 godina vraća u punatsku marinu: ‘Šest mjeseci u godini plovimo, a šest radimo‘

Kada su na starom kontinentu, većinom plove po Mediteranu, ali i posjećuju svoju obitelj u Francuskoj
Jean - Yves i Marie - Roselyne Bouvier na svom brodu u marini Punat na Krku 
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Francuzi Jean-Yves i Marie Roselyne Bouver s dobrim su razlogom svoju jedrilicu nazvali „Nomades“. Naime, više puta godišnje njih dvoje sjednu na avion u otočnoj državici Novoj Kaledoniji u Tihom oceanu, kamo su davno iz Pariza odselili, da bi se zatim zadržali u Europi – većinom na svojemu brodu koji ih, dok ih nema, čeka u puntarskoj marini. Kada su na starom kontinentu, većinom plove po Mediteranu, ali i posjećuju svoju obitelj u Francuskoj.

image
Jean - Yves i Marie - Roselyne Bouvier na svom brodu u marini Punat na Krku
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Volimo otići do Crne Gore, Grčke, a i vaša obala je prekrasna i dobro je već poznajemo. U Punat smo prvi put stigli 2013. godine. Još 2010. godine prestao sam se baviti medicinom, bio sam fizioterapeut, a onda smo žena i ja odlučili stvari organizirati tako da 6 mjeseci u godini plovimo, a 6 radimo. Na Novoj Kaledoniji danas se bavim građevinom – rekao nam je nautičar, dodajući kako je u Hrvatsku prvi puta stigao 2013. godine, točno na dan kada smo se pridružili Europskoj uniji.

- Otkrio sam vašu fascinantnu povijest, ali i povijest čitavog Mediterana, koja me strašno privlači. Svaki kamen ovdje priča priču, od Kotora do Krka – nastavio je Francuz, pa se osvrnuo i na razloge zbog kojih je baš puntarsku marinu odabrao kao svoju „domaću“.

image
Jean - Yves na svom brodu u marini Punat na Krku
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Zbog usluge, i zbog pristupa kojeg ovdje imaju mornari i uprava. Vidite, kada ste tako dugo daleko od svog broda, važno vam je znati da je s njim sve u redu. A ovdje u Marini nas o svemu obavještavaju, stalno smo u kontaktu. Idealno mjesto za ostaviti brod – zaključio je nautičar.

image
Jean - Yves na svom brodu u marini Punat na Krku
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:00