BRODSKI DNEVNIK

Promjena rute i smjena posade, iscrpljeni odlaze, nova snaga zauzima ‘ugrađeni ormar‘

Iz Splita nam dolazi fotoreporter Tom Dubravec. Iz Zagreba stižu novinari Tomislav Kukec i Filip Pavić te Ana Brenčić
ACI marina Jezera
 Tom Dubravec/Cropix

Kasno je poslijepodne. Promjena rute u posljednji čas. Umjesto u Pirovac, idemo u Jezera. Dolazimo dva dana prije datuma najavljenog u planu plovidbe. Javljamo se na WHF kanal 17: “ACI marina Jezera, zove brod Nautičke patrole, imate li vez za nas?” Odgovor stiže odmah. Javlja se šefica recepcije Marija Jelovčić, i odmah se uključuje mornar Tihomir Čupin: “Samo uđite, na početku B-gata čeka vas vez, sve znate...” Znamo. I Mariju, i Tihu, i Dinu... Ovdje je bilo sjedište naše Nautičke akademije još iz doba kad je pripadala ACI-ju.

image
ACI marina Jezera
Tom Dubravec/Cropix

Odmah zamjećujemo, restoran opet ne radi. Tužna pustoš, goli stolovi, bazen bez vode i radosne djece... Ova marina s restoranom baš nema sreće. Prošle godine novi ga je zakupnik otvorio kad je sezona već debelo počela. Ove godine nije ga ni otvorio jer ga je zaskočila korona. Najavili su da bi ga za koji dan ipak otvorili - nada se direktor marine Darko Vidić.

image
ACI marina Jezera
Tom Dubravec/Cropix

U Jezerima je smjena posade. Već jučer navečer po Antoniju je došao njezin dečko. Antonija prelazi pasarelu. Štitimo je i ispraćamo rukama. Prvi put prelazi na kopno nakon pada u more. I posljednji put s našeg broda. Žao nam je što odlazi. Sjajno se uklopila u ekipu, odlično je odradila posao i krijepila nas je svojim znanjem i vedrim duhom.

image
ACI marina Jezera
Tom Dubravec/Cropix

Iz Splita nam danas dolazi fotoreporter Tom Dubravec. Autom iz Zagreba stižu novinari Tomislav Kukec i Filip Pavić te Antonijina smjena - Ana Brenčić. Istim autom u Zagreb se vraćaju Martina, Vrana i Matej. Mislim da su svi pomalo iscrpljeni. Posebno Matej koji je ovdje “odgulio” punih mjesec dana. Vjerujem da mu je ovo iskustvo višestruko koristilo: osobno, životno, novinarski... Napušta brod s više znanja i samopouzdanja, s velikim iskustvom suživota na malom prostoru.

image
ACI marina Jezera
Tom Dubravec/Cropix

Vrana je zašutio. Umorio se, ponestalo mu dosjetki. Nije čudo, puna dva tjedna nije se gasio. O Martini i njezinoj produkciji sve se već zna. Tome samo treba dodati da su Martina na brodu i Lana u redakciji najbolji novinarsko-urednički tandem otkad postoji patrola. Nisam dobar s opraštanjima, kao ni Martina pred kamerama: “Hvala ti, hvala tebi...”

image
ACI marina Jezera
Tom Dubravec/Cropix

Odlaze. Nova se ekipa smješta na brod. Ana u “ženski apartman”. To je lijeva krmena kabina koja ima prostrani toaletni prostor s tuš-kabinom s dvoja vrata - jedna iz kabine, druga iz salona. Kukeca i Filipa čeka “ugrađeni ormar” - uska kabina s krevetima na kat. Tomu je namijenjena desna krmena kabina, koja već tradicionalno pripada fotoreporterima.Posljednja vijest: proradio je restoran u ACI marini Jezera, prvi gosti već sjede za doručkom, u bazenčiću se brčkaju i uživaju dječica...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:37