RESTORAN BARBAT

Prvi gradonačelnik Raba raskrstio s politikom pa ‘99. krenuo u restoranski biznis: ‘Slušajte sada ovu priču...‘

Davor Andrić u svom restoranU Barbat vrhunsku lokalnu hranu spaja s muzejskim iskustvom
Davor i Danka Andrić
 Željko Hajdinjak/Cropix

Bio je, kaže nam odmah, prije puno godina u politici - i nije mu problem puno govoriti. To je dobra stvar za zainteresiranog novinara. Govor, razumije se, a ne politika.

Davor Andrić, vlasnik restorana i hotela Barbat na otoku Rabu - nekadašnji prvi gradonačelnik Raba od hrvatske samostalnosti naovamo - prvo se hvali jednim tradicionalnim jelom za koje tvrdi da se ne može pojesti nigdje, osim u njegovu restoranu.

- To je mesno jelo, na koje smo izrazito ponosni, a riječ je o janjetini koja se priprema na medu od kadulje. Taj recept zove se štufat i izvorno dolazi s Barbata. Janjetina se na taj način pripremala za Božić i Novu godinu, a u prošlosti su je bogatije obitelji pripremale i za vjenčanje svoje djece - počinje priču Andrić, pa sa zanosom nastavlja o samoj recepturi:

- Janje uvijek mora biti jednogodišnje i ženskog roda. Pirja se bez ikakvog dodatka kapule ili češnjaka na temeljcu od kuhane janjetine ili ovčetine. Zatim se dodaju začini: klinčići, muškatni oraščići, pinjoli, med od kadulje i suhe šljive. To je izrazito slatko jelo, a kao prilog služi se dinstani kiseli kupus. Ne biste vjerovali kako to paše - kaže Andrić.

Njegov restoran Barbat svojim gostima, osim vrhunske gastronomske ponude, nudi i muzejsko iskustvo. Naime, u cijelom su restoranu raspoređene stare kamene posude za čuvanje maslinova ulja. Na otoku ih zovu kamenice. U Andrićevu restoranu je tridesetak takvih primjeraka, a na samoj terasi stoji i najveća kamenica na otoku Rabu, prema Andrićevim spoznajama stara čak 450 godina.

Muzej maslina i pršuta

- Kamenice skupljam godinama. Ja sam zaljubljenik u kamen, u tradiciju na ovim prostorima, u sve što priča priču. Shodno tome, otvorili smo i Muzej maslina i pršuta u koji vodimo zainteresirane goste - kaže nam Andrić.

Uokolo restorana i hotela koji ima 13 smještajnih jedinica su i masline, osamdesetak stabala. Andrić od njih proizvodi svoje ulje, i to dvije vrste. Prva se, kaže, zove Andrija, po njegovu šestogodišnjem unuku. Riječ je o mladom ekstra djevičanskom ulju.

Drugo ulje je, pak, osmislio u čast svoga oca čiji je nadimak bio Jandra, što stoji i na etiketi boce. Riječ je o tradicionalnom ulju koje baštini tradiciju i izrađuje se na način na koji su to radili naši stari, a Andrić je na njega izrazito ponosan. Iako ljudi tvrde da je to ulje nezdravo, kaže, ono ima specifičan okus i podsjeća na povijest, a povijest je, dokazuju spomenute kamenice oko stolova u restoranu, Andriću izrazito važna.

Vraćamo se na restoransku ponudu. Andrić je iznimno ponosan što je Turistička zajednica uvrstila restoran Barbat među deset gourmet restorana Kvarnera, uz Dragu di Lovrano, Kukuriku, Ribicu... Njegovi su kuhari, kaže nam, s njima od najranijih dana. Restoran je otvoren 1999. godine i ističe kako su jedna od rijetkih gastro priča na otoku koja ima kontinuitet djelatnika. Jedan ovdje kuha čak 20 godina, drugi 16, a glavni konobar u restoranu je čak šesnaestu godinu zaredom. Gosti to vole, napominje Andrić.

Tehnološki partner Nautičke patrole je A1 mreža koja omogućava pouzdanu povezanost na cijeloj nautičkoj ruti

Prst sudbine

Najzanimljivija je, ipak, priča kako je Andrić sa svojom suprugom odlučio krenuti u restoranski biznis nakon što je raskrstio s politikom.

- Kupili smo ruinu i polako počeli renovirati. Ja sam se kao dijete rodio s turizmom, mama i tata su se 1963. godine počeli baviti turizmom, i to vam uđe u krv, taj život s gostima, razgovor, briga da se oni provedu najbolje moguće. Kada sam otišao iz politike, znao sam da moram u turizam. No, slušajte sada priču o samom ovom objektu... - kaže nam Andrić pa se značajno ogleda oko sebe, kao da će reći nešto zaista interesantno.

- Ovo je bio zadružni dom. Mojem su djedu 1948. godine oduzeli ovdje zemljište i napravili taj dom koji je 1954. postao hotel. Nažalost, djed je 1956. čak i primio naknadu za to, iako se s tim nije slagao, ali bio je ucijenjen. Morao je prihvatiti naknadu kako bi moj otac dobio zaposlenje. I tako smo ostali bez toga.

Zatim je 1998. godine raznim fuzijama, pretvaranjima, ovo zemljište ušlo u sastav društvenog poduzeća Imperial koje je to odmah odlučilo prodati kao nerentabilno. Kako smo mi bili sentimentalno vezani uz tu priču, odlučili smo se kao obitelj angažirati i to kupiti. Isplivali smo među ponudama i uspjeli s ponosom tu napraviti priču - prepričava Andrić, dodajući kako nije svako zlo za zlo.

- Vidite, da to tada nije bilo oduzeto, niknulo bi tu, kao svuda na Rabu, nekoliko kuća i bila bi to neka nova priča, a ovako je sve ostalo sačuvano za nas, da vratimo tu zemlju i napravimo našu priču - kaže Andrić.

- Surađujemo s lokalnim ribarima, donose nam škampe, oboritu ribu. Naravno da držimo i ribu iz ribogojilišta, nije to ništa loše, ali treba biti iskren prema gostu, mora mu se reći što je što. Ovdje vlada obiteljska, domaćinska atmosfera - naglašava Andrić.

image
Helena Grubišić

Od Kandarole, Sahare i Rajske plaže do Suhe punte i Banove vile

Desetak minuta trebalo nam je da gumenjakom s veza u ACI marini Supetarska Draga dođemo do tri otočića odmah na ulazu u uvalu: Šailovca, Sridnjaka i najvećeg Mamana. Idealno. Nenaseljeni su, nemaju barova ni restorana, ali su zato opasani pješčanim plažama.

Zapravo je cijeli otok Rab poznat kao otok plaža. Dugačak je 22 kilometra, a plaža je tridesetak. Šljunčane se plaže nalaze na zapadnom dijelu otoka, a pješčane na sjevernom i južnom.

Smatra se da je na Rabu rođen nudizam, a plaža Sahara, na sjeveru kod Lopara, proglašena je svjetskom naturističkom destinacijom broj 1.
Donosimo top-listu najpopularnijih rapskih plaža, za dnevno ili noćno kupanje, obiteljsko ili daleko od ljetne vreve.

Počnimo s loparskom Rajskom plažom. Okićena Plavom zastavom, dugačka je 1,5 kilometara i idealna za obiteljski kupanac. Čak je dospjela na CNN-ovu listu Top 100 svjetskih plaža. Za kućne ljubimce rezerviran je južni dio plaže.

U naselju Barbat, na južnom dijelu otoka, velike su pješčane plaže Pudarica 1 i Pudarica 2 koje su pogodne za dnevno, ali i noćno kupanje. Naime, tamo je klub Santos, poznati rapski centar noćnog života. Za one koji se ne boje šljunka i kamenja, plaža Suha punta, pokraj Kampora, nalazi se na zapadnom dijelu otoka, na šumovitom poluotoku.

Gradska plažica Banova vila omiljeno je kupalište Rabljana.

Na obali povijesne jezgre grada Raba, podno gradskih zidina u hladu stoljetne borove park-šume Komrčar. (Filip Pavić)

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Novo u ponudi: za žeton od 20 kuna dobije se 70 litara vode

Maloprodajno mjesto Ine Rab može primiti brodove i do 49 metara na svojoj obali. Najveći brod koji je pristao ove godine, prema riječima voditelja Joška Španjola, bio je putnički Ekvator od 38 metara.

- Imamo obalu od 20 metara i 2,5 metra gaza tako da nije problem ako brod i viri s obje strane – objašnjava Španjol.

Na obali maloprodajnog mjesta nalaze se četiri agregata. U ponudi je Eurosuper 95 Class Plus, Eurodizel Class Plus i Plavi dizel.

Prema riječima voditelja Španjola, ove su godine, s ciljem smanjenja gužvi, unaprijedili sustav opskrbe brodova vodom. Naime, za punjenje spremnika vodom na obali, vlasnici brodova mogu kupiti žeton od 20 kuna s kojim dobivaju 70 litara vode.

- Stranim nautičarima to je normalno jer je takva praksa svugdje u svijetu. Time smo smanjili gužve u sezoni, sad imamo manje nautičara koji zauzimaju mjesta za točenje goriva, a dolaze točiti samo vodu – tumači Španjol.

Osim toga, Inino maloprodajno mjesto na Rabu opremljeno je i robom široke potrošnje, škrinjom sa sladoledom i hladnom vitrinom sa sokovima, pivom i vodom. Može se uzeti i led. Za nautičare tu je i oprema: konopci i bokobrani.

image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:59