MEDENI BIZNIS

Šampion pčelarstva Antonio Komadina: Prvu košnicu dobio je na dar, a njegov med sad osvaja nagrade

Mladi pčelar ima puno planova za razvoj koji su u realizaciji: na gradskoj tržnici u Rijeci namjerava postaviti medomat
Antonio ima 75 košnica u Smokvici i Javorju
 Matija Djanešić/Cropix

Antonio Komadina imao je netipično djetinjstvo i snove o budućnosti za jednog dječaka koji je rođen i odrastao u Novom Vinodolskom: umjesto na kupanje s vršnjacima, ljeti bi s roditeljima odlazio u polje, kopati i saditi krumpir.

Zavolio je poljoprivredu u tolikoj mjeri da je odlučio upisati Srednju gospodarsku školu u Križevcima.

image
OPG Komadina

U srednjoj poljoprivrednoj Antonio se zaljubio u pčelarstvo. Nakon što je stekao zvanje poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut upisao je i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, izvanredni studij za menadžment u poljoprivredi, a u Velikoj Gorici, na Učilištu za obrazovanje odraslih APIS, i službeno je stekao zvanje pčelara. Nakon što se iz Križevaca vratio u Novi 2013. godine, prvu mu je košnicu poklonio ujak, a ostalo je, kako se kaže, povijest - danas Antonio ima 75 košnica u Smokvici i Javorju u vinodolskom zaleđu, a proizvodi med od kadulje, livadski med, medun od primorskog klena, med od primorskog vrijeska, cvjetni med, medun od drače, med u saču, med od jelovih iglica i domaće medenjake propolis.

image
OPG Komadina

Antonio Komadina danas je jedan od najboljih pčelara u Primorsko-goranskoj županiji pa je tako 2017. njegov med od kadulje osvojio drugo mjesto u Hrvatskoj, a na natjecanju u Opatiji zlato. Uz to, 2014. godine postao je prvi pčelar u svojoj županiji čiji je proizvod dobio certifikat “Med hrvatskih pčelinjaka”. Mladi pčelar ima puno planova za razvoj koji su u realizaciji: na gradskoj tržnici u Rijeci namjerava postaviti medomat, uređaj na kojem će se, kao na mlijekomatu, moći kupiti njegov med. U Krmpotama na proljeće iduće godine otvara punionicu i kušaonicu meda. Njegov se med može kupiti u prodajnom prostoru OPG-a u Novom, ali i naručiti preko interneta. Odlično surađuje i s turističkim sektorom pa se tako njegov med i medenjaci serviraju uz doručak u jednom crikveničkom hotelu. Ciljana publika su mu i nautičari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:57