ALENKA ALUJEVIĆ

‘Šefica‘ na luksuznom katamaranu brine o dvije obitelji iz Danske: ‘Nema ljepšeg osjećaja od jedrenja‘

Najljepše i najbolje mi je na moru. Cijela obitelj tako misli. Suprug je ‘kajter‘, a kćer je i sama počela jedriti
Alenka Alujević
 Tomislav Krišto/Cropix

Luksuzni katamaran Lagoon uplovljava u marinu i veže se do nas. Jedan nas prizor odmah zaokuplja. Žena kratke kovrčave kose skače po brodu s krme na provu, spretno veže konope. I odmah nakon toga iz broda se širi miris dalmatinske kuhinje. Vesela i nasmijana izlazi na palubu i odmah upada u objektiv našeg fotoreportera Krište koji je pozdravlja na engleskom, uvjeren da je strankinja.

- Ma šta ti je, ja sam naša – govori Krišti. Riječ po riječ, prihvaća poziv da nam bude priča Patrole. Alenka Alujević počela je jedriti sa 15 godina. Kako se dame nikada ne pita za godine, diskretno saznajemo da je na moru tridesetak godina, a najdraži joj je sport jedriličarstvo.

- Kada sam krenula, žene nisu bile dobrodošle u tom sportu. Po struci sam ekonomistica, ali uvijek sam voljela more i jedrenje. Onda sam na neko vrijeme stala. Postala sam zaposlenica Nautika centra, koji su zastupnici za katamarane Lagoon. Krenula sam ipak dalje s jedrenjem. Otišla sam na Adriatic Lagoon regatu. Skiperi koje poznajem zvali su me da probam. I onda sam se sjetila zašto volim ovaj sport – govori nam Alenka.

Zašto ju to zanima, pitamo ju.

- To je nevjerojatan osjećaj. Okružen si prirodom, baviš se njenim silama, a surađuješ sa ljudima. Nema ljepšeg osjećaja. Uvijek se događaju neke zanimljive situacije, nkad više, a nekad manje ugodne, ali je rezultat izvanredan – kazuje nam Alenka koja je prije sedam godina „odradila” i svoju prvu regatu kao članica ženskog tima

- Bio je to Stribor SheTeam, ženska ekipa, sudjelovali smo na svjetskom prvenstvu u Kaštelima. Skiperica nam je bila Ana Gojčeta, a jedrili smo na jedrilici Grand Soleil 40R. Jedrili smo i na Šljuki, To je tip regatne jedrilice za dvije osobe. Vedrana Polić bila nam je flokistica … U međuvremenu je radila

A evo je sada na ovom katamaranu Lagoon: Krenuli smo iz Trogira, noćili u Drveniku... - kaže.

A na katamaranu su dvije obitelji Ritzau Carsten sa suprugom Evom i njihovo dvoje djece Danielom i Caroline i Lars Foenss i njegova supruga Heidi koji također imaju dvoje djece – Eleonor i Hannah. Ukupno ih je na brodu osmero, a o svim brine naša Alenka. Carsten je prvi došao jedriti u Hrvatsku, a sada je doveo i Foenssove.

image
Na katamaranu su dvije obitelji - Carsten i Foenss
Tomislav Krišto/Cropix

- Ovamo sam došao jedriti prije 15 godina, i svake se godine vraćam. Obožavam Hrvatsku, prije svega zbog vremenskih uvjeta koji su ovdje odlični. Nekoć sam jedrio po zapadnoj obali Švedske i tamo je puno teže zbog vremenski uvjeta a i obala je stjenovita.

Alenku poznajemo već nekoliko godina. Izuzetno je iskusna u jedrenju pa uvijek pomaže u plovidbi ili kad uplovljavamo u luke. Ona je zaslužna za to da uvijek isprobavamo lokalnu hranu i odlična je kuharica. Najčešće priprema ribu i plodove mora. Povrće je puno bolja kod vas. Primjerice rajčice se uzgajaju direktno na suncu ...

Alenka, što je tako dobro mirisalo iz tvoje kuhinja, što si im to skuhala?

- Redovito im radim nešto iz našeg mora. Ono su bile jadranske lignje u teči, škampi i dagnje na buzaru, i salata od hobotnice…

Alenka je na moru s Dancima šest dana. Prošli su Vrbosku, Ždrilo, Vlaku i vraćaju se u Trogir.

Najljepše i najbolje mi je na moru. Cijela obitelj tako misli. Suprug je „kajter”, a kćer je i sama počela jedriti u klasi optimist. Svima su jedra naša najveća ljubav – zaključuje Alenka.

image
Nautička patrola, sponzori
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:18