VELI ŠKOLJ

Skriveni biser pokraj Funtane: Okupali smo se na skrovitoj plaži uz jato galebova

Brodskim smo se gumenjakom uputili prema lancu otočića i hridi što se pruža od Funtane prema Vrsaru
Plaža galebova na otočiću Veli Škoj
 Martina Hrupić

Funtana i njezina uža okolica imaju sedam plaža, većinom smještenih pri resortima,kampovima i hotelima.

Najmodernija je šljunčana plaža Polidor uz istoimeni kamp, nasuprot marine. Tu je i beach bar s lijepom terasom, s ponudom jela i pića, s ležaljkama, suncobranima i baldahinima. Tu je dio za djecu i kućne ljubimce, teren za odbojku na pijesku, nudi se i poseban vip tretman…

No, mi smo odlučili istražiti ono što većina nautičara najviše voli, a to su divlje plaže na osami. Brodskim smo se gumenjakom uputili prema lancu otočića i hridi što se pruža od Funtane prema Vrsaru. Pred provom našeg gumenjaka nižu se: Guski Školj, Frižital, hridi Školjić, Tovarjež i Tuf, otočić Veli Školj.

Upravo otočiću Veli Školj privukla nas je lijepa mala plaža. No, kad smo se sasvim približili, dočekalo nas je bučno jato galebova. Prijetećim kriještanjem obrušavali su se prema našim glavama, a na obali su formirali pravi "živi zid". No, ubrzo su zaključili da im od nas ne prijeti nikakva opasnost.

I dok smo se mi kupali i uživali u čistome moru, galeblja je zajednica nastavila s obiteljskim aktivnostima. Nekoliko mladunaca vježbalo je letenje, a jedna je mama hranila mladunce. Najprije bi ih glasno dozvala da se spuste iz gustiša, a kad su se dogegali do nje, davala bi im hranu iz kljuna.

Tako je naša nautička potraga za mirnim skrovitim plažama bila oplemenjena pravim birdwatchingom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:40