ACI MARINA DUBROVNIK

Svi proizvodi koji izlaze iz kuhinje Azzurra dolaze isključivo s OPG-ova iz ovog kraja

Htjeli smo ponuditi modernu, a ipak autentičnu i kvalitetnu hranu. Turista ima, ovdje nitko neostaje glada, ponosan je shef
Ivo Dubelj
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ovo su marinirane jadranske lignje. Tu je i mladi sir s perlama od jabučnog octa. Ponudite se i domaćim pestom od bosiljka, pinjola i rikule. Ma! Nećete ovdje ostati gladni. Evo i rižota od sipe i šafrana, s reduciranim umakom od jastoga. Eto, ovdje vam je i hobotnica i tuna, sa svježim špinatom. A stiže i desert.

U hladnoj juhi od pjenušca i šumskog voća dolazi sladoled od limete, ukrašen lubenicom mariniranom u votki.
Nevjerojatna je to gozba, koja nas dočekuje u restoranu Azzurro u ACI marini Dubrovnik, gdje su odlučili kako nitko neće ostati gladan, no ne samo da neće ostati gladan, nego će iz recepata vlasnika i glavnog kuhara Ive Dubelja uživati u nevjerojatnim okusima Mediterana.

- Ma kako ste? Dobro došli! - govori nam Ivo dok nam priča kako je nakon četrnaest godina staža u vrhunskim hotelima odlučio potražiti novi izazov.

Nećete vjerovati da svi proizvodi koji izlaze iz njegove kuhinje dolaze isključivo s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz ovog kraja.

Nismo se ni snašli, a Ivo nam već daje popis OPG-ova s kojima surađuje na dnevnoj bazi. Kapari i zakiseljeni motar (ljekovita biljka koju potpisnik ovih redaka naprosto obožava) dolaze s Lastova, iz OPG-a Darinke Kručević. Neno Novković iz obiteljskog gospodarstva kod Slunja brine se da je Azzurro uvijek opskrbljen najkvalitetnijim sirom, bilo da se radi o kravljem ili miješanom. Slane srdele, inćuni i čitav marinirani program dolaze iz ribarsko-prerađivačkog obrta Šiš-Mar u Kalima, koji je već petnaest godina poznat po vrhunskoj kvaliteti i izvornosti proizvoda.

Nema prevare

Za vrhunski kozji sir pobrinuo se OPG Josipa Đurkovića, a lokalni proizvođači restoran opskrbljuju i najkvalitetnijim vinom. Za ovo podneblje najvažniji je plavac mali, koji gosti Azzura prepoznaju i rado u njemu uživaju uz vrhunska jela koja im se nude.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Htjeli smo ponuditi modernu, a ipak autentičnu i kvalitetnu hranu. Koristimo samo najbolje namirnice. Prepoznatljivi smo po svojem posebnim začinskim prahovima od cikle, bundeve ili celera - govori nam Ivo. Devedeset posto voća i povrća u ovom vrhunskom restoranu dolazi s obližnjih imanja. Ivo primjećuje kako se ove godine, dijelom i zbog korone, više sadi. Turista ne nedostaje. Prepoznaju kvalitetu koja im se ovdje nudi.

- Goste ne smiješ prevariti. Zato uvijek nudimo najbolje i najkvalitetnije - govori nam Đorđe Kukuljica, vlasnik jednog od obiteljskih gospodarstava koje rado surađuje s Azzurrom. Koja je tajna uspjeha, pitamo ga.

Naporan rad

Sve je u napornom radu, objašnjava nam ovaj vrijedni poljoprivrednik, koji uz brojne sorte povrća, drži i pedeset kokoši. Pohvalio nam se kako mu svakog dana daju barem šezdesetak sjajnih, domaćih jaja. Dobar dio proizvoda završava u Azzurru, jer gosti ovog vrhunskog restorana ne trpe ništa osim najboljeg.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Dok uživamo u onom najboljem što naše nebo i more nude, ne možemo ne primijetiti kako je suradnja restorana i obiteljskih gospodarstava ključna za elitni turizam. Samo tako gostima možemo pružiti ono najtraženije - autentično iskustvo, najbolju hranu, vrhunsko vino i fantastičnu uspomenu, koju će rado prepričavati desetljećima.

U restoranu Azzurro to su, čini se, na vrijeme prepoznali, pa možemo reći da se radi o objektu kojim ćemo se dugo ponositi. Domaći proizvodi sve su traženiji, što zna svatko tko se iole ozbiljno bavi turizmom, a vrhunska hrana stvar je prestiža.

Dubrovnik je dugo elitna lokacija, no OPG-ovi su manje poznata priča, a Azzurro ju podiže na novu razinu.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Sve informacije o ACI marini Dubrovnik možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:01