BRODSKI DNEVNIK

Svježe ubrana metvica u koktelu Hugo, a Njemica se smije: ‘Znate što znači - pipi?‘

Marina Novi i Marina Mitan ove su sezone zbog žurbe oko korone izostale s naše brodske rute. Zato sada to nadoknađujemo s kopna
Marina Novi
 Mladen Gerovac

Marina Novi i Marina Mitan u Novom Vinodolskom ove su sezone zbog žurbe oko korone izostale s naše brodske rute. Zato sada to nadoknađujemo s kopna. Nemamo više brod i posadu, pa nam u pomoć priskače posada Marine Novi. Tako unatoč koroni i poodmakloj sezoni uspijevamo doći i do dostatnog broja nautičara i ispunjenih anketnih upitnika.

Zahvala poduzetnoj voditeljici recepcije i marketinga Aleksandri Kolundžić, hvala susretljivim recepcionarkama Majdi, Jeleni i Dragani, hvala Tomislavu i ostalim mornarima te njihovom šefu Željku Plješi. Pogodovalo je tome i lijepo vrijeme pa smo odlučili osvježiti se koktelom Hugo, idealnim pićem za ljetne dane: malo sirupa od bazge, decilitar i pol pjenušca (može i malvazije), decilitar mineralne, led, menta, limeta...

A idealno mjesto za Hugo u marini Novi je bar u sklopu restorana Admiral, ovdje gore na terasi. Uz prekrasan bazen, odakle se pruža fenomenalan pogled na marinu, more i grad. I evo, naša bar(wo)man Ivana za naš Hugo ubire svježu mentu, koja raste upravo ovdje, nadomak šanku. Inače, priča Nautičke patrole o koktelima i barovima stara je više od tri desetljeća. Godine 1988. za prve i jedine Nautičke patrole u bivšoj državi, u ljetnom pohodu od Portoroža do Ulcinja i natrag, sidrimo naš brod Patrole u hvarskoj luci. Idemo protegnuti noge i potražiti hit-pivo - Union premium.

Nema ga baš svaka birtija pa obećavajuće zvuči naziv “Casablanca”. “Imate Union premium?” “Imamo, ali ovo vam je koktel-bar”, poučava nas dama u dugoj crnoj haljini za šankom. I tutne nam u ruke pozamašan popis koktela, sa sastojcima uz svaki. Probali smo ih nekoliko. I tu se neuki mornarčina u nama pretvara u koktel-sladokusca. Otada smo svuda po obali tražili takav bar. Uzalud.

Pa onda u birtijama tražimo sastojke da koktel smiješamo sami. Put nas dovodi i do jedne u Nečujmu na Šolti, gdje naš fotić Romeo Ibrišević snima njemačku gošću kako fotoaparatom (još nije bilo mobitela) snima cjenik. Zašto? Njemica se smije i prstom pokazuje: “Znate li što kod nas znači pipi?” Znamo. A lijepo je znati da poslije toliko godina, nakon najnovije kampanje “boli me pipi” još ima ljudi koji piju Pipi. To osvježavajuće piće nismo probali, ali smo zato u Patroli koristili svaku prigodu da probamo osvježujući Hugo.

Pa smo tako sjajan Hugo popili u Marini Punat, u koktel-baru marine Olive Island, u Moro baru na Stupama, u pull baru ACI marine Slano... I ovdje - gdje nam je bar(wo)man Ivana ubrala full eteričnu metvicu iz suncem obasjanog vrtića i smiješala Hugo primjeren marini s pet sidara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:09