DESTILERIJA AURA

Tajna starog mornarskog testa: ‘Gin se miješa s barutom: ako gori, dobar je za piće‘

Na međunarodnom ocjenjivanju destilata gin Karbun buzetske destilerije Aura osvojio je zlatnu medalju
Mišel Sirotić i Viktor Dobrović
 Matija Djanješić/Cropix

Na međunarodnom ocjenjivanju destilata World Spirits Awards 2021 gin Karbun buzetske destilerije Aura osvojio je zlatnu medalju. No, Aura je već dulje vrijeme buzetska atrakcija.

Gin Karbun samo je šlag na torti, jer Aura je nadaleko poznata po proizvodnji ekskluzivnih rakija, likera i džemova od samoniklog bilja te divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu. Posjetitelji ovdje mogu doživjeti cijeli proizvodni proces - od fermentacije voća do odležavanja rakija. "Registrirali smo se i krenuli s proizvodnjom rakija 2006.

Cijela obitelj je u poslu, radimo 25 vrsta rakija, četiri vrste gina, sedam vrsta marmelada, 12 vrsta čokolada", priča Mišel Sirotić, vlasnik. Otkad je ušla u eksperiment s proizvodnjom pića, obitelj Sirotić niže uspjehe, a sve je to rezultat neprestanog usavršavanja i učenja. Upravo su oni "izumili" novi liker, teranino, koji se proizvodi od autohtone istarske sorte vina, terana. Gin su počeli proizvoditi prije pet godina.

"Gin se sastoji od 21 začina, od kojih je 18 sušenih, a tri su svježa. Nazvali smo ga Karbun zato što se prilikom destilacije filtrira kroz aktivni medicinski ugljen, što dodatno čisti destilat. Karbun je stara riječ za ugljen, a stavili smo ga u terakotnu bocu, kao posvetu starim karbunicama.

Kada se proizvodio ugljen, on bi se prekrio zemljom, da se očuva, a terekotna boca je poveznica s tom zemljom", priča Mišel. Uz "klasični" London dry gin, proizvode i navy strength gin sa 58,5 posto alkohola.

"To je jedan jedini takav gin u Hrvatskoj. Navy strength ginovi su rijetki i skupi, jer je mala iskoristivost u proizvodnji. To je stil proizvodnje gina, kao što je London dry stil proizvodnje. On ne smije na tržište ići ispod 57 posto alkohola. Zove se tako jer su mornari u 18. i 19. stoljeću, kako je kvaliteta gina varirala od grada do grada, testirali ginove miješajući ih s barutom.

Ako je gorio, bio je dovoljno kvalitetan da ga piju. Također, radimo i gin s tartufima, prvi gin u svijetu s bijelim tartufom", priča Mišel.

image
Nautička patrola
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:00