VINA COLNAGO

Tradicijske sorte na Svetom Klementu: Od našeg grožđa stvaramo vrhunsko vino

Godišnje od najboljeg grožđa dobijem oko tisuću i pol litara vrhunskog vina. Kvaliteta nam je najvažnija, kaže Nikola Colnago
Nikola Colnago
 Zeljko Hajdinjak/Cropix
Godišnje od najboljeg grožđa dobijem oko tisuću i pol litara vrhunskog vina. Kvaliteta nam je najvažnija, kaže Nikola Colnago

Na Svetom Klementu, najvećem otoku Paklinskog arhipelaga nadomak Hvara, nema straha od korone. Stanovnika uopće nema, a i ljeti se tu zatekne tek nekoliko desetaka duša. Pretežno nautičari kojih je ove godine i više, jer zbog virusa izbjegavaju veća središta poput Hvara pa se sidre u mirnijim valama, poput ove u koju i mi uplovismo.

Tu nas srdačno dočekuje Nikola Colnago, vinar i ugostitelj koji već godinama na ovom bajkovitom otoku gradi svoju posebnu priču. Moreplovci koji ovdje odluče predahnuti mogu biti sigurni da će biti vrhunski ugošćeni. Vino plavac mali koje sami proizvode zaštitni je znak ove kuće, no uvjerili smo se i u kvalitetu njihovog pošipa i bogdanuše. Sve su to tradicijske sorte koje se odvajkad uzgajaju na Hvaru i susjednim “prekomorskim teritorijima” Paklinski...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 03:40