BRODSKI DNEVNIK

Uvala Livka, ušate i elitno turističko naselje, lokalni taksist kojem se ne može vjerovati

Bilo kako bilo, sutra imamo svježu ribu za naše brodske gradele. A evo diže se jugo, prognoza nije baš najbolja...
ACI marina Milna na Braču
 Željko Hajdinjak/CROPIX

U Splitu smo sve obavili u rekordnom roku. Evo nas opet na mainstream ruti čarteraša. Oko nas je cijela flota s novom postavom nautičara, koji su isplovili iz Trogira, Kaštela, Splita... Svi hrle prema Braču, Hvaru, Visu... I evo, već smo skupa s njima zaglavili u pola milje širokom prolazu između Šolte i Brača.

To su poznata Splitska vrata. Ovo je najprometniji dio Dalmacije. Budući da imamo dan prednosti nećemo odmah u Milnu, već skrećemo prema južnoj strani Šolte u prostranu i lijepu uvalu Livka. Livku posebno vole ronioci. U njenom sjevernom dijelu je špilja - stanište jastoga i koralja i s jednim antičkim sidrom kao “ukrasom”.

Budući da na brodu više nema Vrane i Toma koji ne bi odoljeli da ovdje ne zarone, nismo došli roniti, već se nadamo dobrom ulovu ušata. More je mirno, ali ipak uspijevamo prevariti tridesetak ovih vrlo opreznih i plašljivih riba. Zato ih i zovu ušate - jer dobro čuju, a zovu ih i očade, jer jako dobro vide. Ali imaju i jednu osobinu koja je na našoj strani, a to je proždrljivost. Ne mogu odoljeti mješavini bijelog kruha i kremastog sira, ali udice moraju biti tanke i oštre, a najlon sasvim lagan.

Bilo kako bilo, sutra imamo svježu ribu za naše brodske gradele. Inače, upravo u ovoj uvali u planu je gradnja elitnog turističkog naselja - hotela sa stotinjak soba i 5 zvjezdica, 29 vila i 23 bungalova visoke kategorije. U drugoj fazi Livka bi dobila depandansu hotela, nove bungalove i apartmane te marinu sa 120 vezova. Vrijednost cijele investicije - milijarda kuna.

U ACI marini Milna dočekuje nas šef posade Luka Terzić. Pomaže nam da se vežemo na marinskoj rivi pred restoranom Navigare. Eno i direktora marine Darka Franičevića. Uobičajene teme: korona, marina, sezona. Pridružuje nam se vlasnik restorana Nikola Marinković. Ima li gostiju? Pa baš i ne. Restoran i marina dijele sličnu sudbinu: lijepo vrijeme - nautičari u uvalama, ružno vrijeme - nautičari u marinama.

A evo diže se jugo, prognoza nije baš najbolja. Do navečer, marina je puna, kao i stolovi u ovom doista lijepom restoranu. Do OPG-a u Nerežišću je 16 km. Ne mogu doći po nas, pa se Kuki raspituje koliko košta taksi. Zove jedan od dva broja. Taksist kaže - to će vas koštati 200 kuna. OK, nemamo izbora. No taksist im vožnju naplaćuje 230 kuna. Plus toga vozio je kraj sebe i neku ženu. Plus svega nije ih dovezao na rečenu adresu...

Već smo treći dan u Milni. Marina je puna, a i restoran.

“U ova smo tri dana napravili više nego cijeli 6. mjesec”, veli vlasnik Marinković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:21