EKO ŠKOJ

Uzgajaju masline i 70 vrsta voća i povrća: ‘Sve je kod nas ‘limited edition’ - koliko ima, ima!‘

Inače sam Velolučanka, ali godinama sam živjela u Zagrebu. Odlučila sam se vratiti i počela se igrati maslinarstva, kaže Diana
Jelena i Diana Marović
 
 Željko Hajdinjak/Cropix

U Dalmaciji rado vole reći da žena drži tri kantuna kuće. No, na Korčuli je to daleko od istine, jer žene ne samo da drže sva četiri kuta, već su i u polju, masliniku, vrtu...

Naučili smo to na jedinstvenom OPG-u Eko Škoj, gdje je naša Patrola zalutala u potrazi za još jednom pričom o obiteljskom gospodarstvu. U Žrnovu, mjestu nedaleko od ACI marine Korčula, dobro raspoložene dočekuju nas majka Diana i kći Jelena Marović. Nutkaju nas vinom i pozivaju da sjednemo u debeli hlad, pa da nam pojasne kakva sve čudesa nastaju njihovim zajedničkim radom.

image
Jelena Marović
Željko Hajdinjak/Cropix

Krenuli od nule

- Inače sam Velolučanka, ali godinama sam živjela u Zagrebu. Odlučila sam se vratiti na Korčulu i počela sam se igrati maslinarstva. O maslinama nisam znala ništa, osim što sam kao dijete s babom znala ići u berbu. Počela sam učiti. Mnogo sam čitala, ali najviše sam učila na pogreškama. Krenuli smo doslovce od nule - iskreno nam otkriva Diana Marović, koja je po struci medicinska sestra, ali je svoj životni put naposljetku našla u masliniku.

Na Korčuli su otvorili malu trgovinu u kojoj su počeli prodavati vrhunska maslinova ulja. Kći Jelena odlučila je preuzeti stvar u svoje ruke.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

- Zaljubila sam se u masline i rekla da bih se ja voljela baviti time, a majka je pristala - kaže simpatična i nadasve radišna 23-godišnja djevojka.

Diani je to otvorilo daljnji put razvoja ovog jedinstvenog OPG-a. Budući da je Jelena preuzela maslinarstvo, ona se počela baviti permakulturom i sadnjom povrća na održiv način. Njezin rajski vrt prepun je najkvalitetnijeg povrća, a sve je certificirano kao ekološki proizvod, što jamči da je hrana koja ovdje nastaje uzgojena na posve prirodan način, bez napadnih aditiva, pesticida i drugih kemikalija. Veliki su maslinari s oko šest stotina i pedeset stabala na tri korčulanske lokacije - u Žrnovu, Veloj Luci i Lombardi.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Vrhunsko ulje

U najboljim godinama, kazuju nam ove vrijedne poljoprivrednice, dobiju i do 1500 litara sjajnog ulja za koje se otimaju najbolji restorani. Od sorti maslina uzgajaju orgulu i oblicu, ali i nadasve poznatu lastovku koja se, kako nam govore Diana i Jelena, zbog izrazito visoke koncentracije fenola koristi i u zdravstvene svrhe. - Maslinici u kojima nastaje to blago stariji su od dvije stotine godina.

Jelena je peta generacija maslinara u našoj obitelji - hvali nam se Diana, ponosna na kćer koja je nakon školovanja zavoljela polje i težak rad. Iako je Jelena “gazdarica” maslina, kad god zatreba u pomoć će joj priskočiti i otac Miodrag. No, Jelena i Diana većinu svega rade same jer najviše uživaju u radu na zemlji.

Počele su se baviti i ugostiteljstvom - u stoljećima staroj kamenoj kući, čiji su najstariji dijelovi građeni krajem 19. stoljeća, gosti se, dakako uz najavu, dočekuju s najboljim proizvodima koje ovaj kraj može ponuditi.

image
Jelena i Diana Marović
Željko Hajdinjak/Cropix

Kuhanje

Osim najkvalitetnijeg maslinova ulja, turistima se ovdje tako nudi domaća marmelada od voća uzgojenog na vlastitim voćnjacima. Diana i Jelena brinu se o različitim citrusima, smokvama, višnjama, breskvama i klementinama, a sve je, kako kažu, “limited edition”. Drugim riječima - koliko ima, ima, ništa se ne forsira. Odbijaju monokulturu jer vjeruju da samo ovakav način proizvodnje jamči kvalitetu sirovine. Tako se na njihovu imanju danas uzgaja više od sedamdeset vrsta voća i povrća, ovisno o sezoni.

Osim ljubavi prema maslinama i vrtu, Jelena je otkrila i strast prema kuhanju. Osobno je osmislila više od osamdeset recepata koji su danas na meniju ovog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Od mesa na, kako kaže, milijun načina, uključujući rijetku i kod nas često teško zapostavljenu kozletinu, osmislila je recepte za vegetarijance i vegane, a ponosna je i na riblji meni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:20