KORNATI BIOGRAD

Veseli čarter gužva: Broj nautičara raste, ali tempo i dalje diktira koronavirus!

Pojačane higijenske mjere na svakom koraku i neizvjesnost u sektoru čartera, unatoč privremenom zadovoljstvu rezervacijama
Marina Kornati, Ilirija.
 
 Srdjan Vrancic/Cropix

Jedna od najvećih i najstarijih hrvatskih marina, marina Kornati u Biogradu na moru, te je subote, 11. srpnja, bila poput košnice.

Gatovi za čarteraše vrvjeli su ljudima koji su se ukrcavali na brodove, a svaki je slobodni pedalj marine bio iskorišten za parkiranje automobila, pretežno austrijskih, slovenskih i njemačkih registracija. Mjesta na vezu nije bilo ni za omanju brodicu, a naša se jedrilica ljuljala na valovima onih koje su isplovljavale iz te sigurne luke. Na prvi pogled sve se činilo kao nekad, prije nego što je koronavirus naglavačke okrenuo svijet pa tako i Hrvatsku. No, samo na prvi pogled.

Usred te vreve, brzo se pokazala “nova normala” - od pojačanih higijenskih mjera na svakom koraku (u restoranu, sanitarnim čvorovima i poslovnim prostorima) do sjene neizvjesnosti u sektoru čartera, unatoč privremenom zadovoljstvu rezervacijama i izlaskom plovila. Od ukupno 800 vezova u marini Kornati, čarter kompanije - njih ukupno 17, ubroje li se i dvije u hotelskoj marini koja se nalazi u sklopu kompleksa Ilirije d.d. - drže 327 vezova. Iako se prije početka sezone uvelike strahovalo da će njihovi brodovi, zbog virusa i zatvorenih granica, i ostati tamo, od 13. lipnja pa nadalje situacija se značajno poboljšava. Broj dolazaka nautičara i isplovljavanja raste iz tjedna u tjedan.

image
Marina Kornati, Ilirija.
Srdjan Vrancic/Cropix

No, glavna pravila i dalje određuje virus, a tako će - čini se - i ostati u dogledno vrijeme. Vodstvo same marine, primjerice, tvrdi kako su primijetili promjenu u strukturi gostiju - prije bi se uvelike dolazilo avionima, no sada u marinu prvenstveno stižu oni kojima je Hrvatska u dometu automobila.

Jedna od najvećih čarter kompanija u marini Kornati, s ukupno 59 brodova, jest Euronautic d.o.o. Direktorica te tvrtke Katarina Vujević Babara kaže kako je tvrtka prije korone imala popunjeno 90 posto kapaciteta, no da je booking, kako se situacija s virusom krenula pogoršavati, stao u 100-postotnom iznosu.

image
Marina Kornati, Ilirija.
Srdjan Vrancic/Cropix

- Nije bilo toliko otkazivanja koliko su klijenti vrlo rado prihvaćali vaučere i prebacivanja na druge termine kojih je bilo puno. Neki su ih prebacili na osmi mjesec, a dobar dio se odmah odlučio za 2021. godinu. Kako je lockdown počeo završavati u svim državama, nama se booking počeo vraćati i ljudi su masovno počeli vraćati rezervacije, a stizale su i potpuno nove - govori Vujević Barbara.

Booking se, kaže, također pokrenuo i imali su 40 do 50 rezervacija tjedno. No, kako su nedavno brojke po pitanju korone počele rasti, broj zahtjeva za promjenom termina i otkazivanjem postao je veći. Ipak, nautičari i dalje žele dolaziti u Hrvatsku na brodove.

- Ne plaše se korone jer su na brodovima i u marini izolirani. Boje se prijetnji u njihovim državama da će po povratku možda morati u karantenu - objašnjava. Dovoljno o svemu govori, kaže Vujević Babara, da je u trenutku našeg boravka u marini 85 posto flote Euronautice bilo vani. Imaju i termine u kojima će bilježiti i 100 posto. Što se tiče iznajmljivanja brodova, najviše prednjače nautičari iz Češke i Slovenije, a nakon njih iz Austrije i Njemačke.

image
Marina Kornati, Ilirija.
Srdjan Vrancic/Cropix

U Lenka Mediteran Yachtingu su, u kontekstu opće situacije, također zadovoljni. Od njihova 42 broda u marini te subote samo osam ih nije bilo vani. Popunjenost im je ista kao i lani, i kreće se od 85 do 95 posto, no s jednom razlikom. Ove godine bilježe mnogo više last minute rezervacija.

Što se tiče same marine Kornati, njihov tradicionalni, 22. Boat Show koji bi se trebao održati u listopadu, i dalje je u planu. Na njemu je lani sudjelovalo 400 izlagača i 350 plovila. Predbilježbe stižu, no pod kojim točno pravilima i mjerama će se sajam održati tek treba vidjeti.

image
Marina Kornati, Ilirija.
Srdjan Vrancic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:39