GOST PATROLE

Vrhunski chef Igor Karađole s nama je podijelio tajni recept za najbolji brudet

Čuo je da se Nautička patrola nalazi u marini, a da nam je naš ljubazni domaćin Mate Jugov donio vrhunske ribe i škampića za brudet
Igor Karađole
 Tom Dubravec/Cropix

Svoj kuharski zanat vrhunski chef Igor Karađole brusi godinama. Od renomiranog šibenskog restorana Tomaseo do uglednog Bocca Marai u Zagrebu, gosti su uvijek uživali u njegovim jelima. Čuo je da se Nautička patrola nalazi u marini, a da nam je naš ljubazni domaćin Mate Jugov donio vrhunske ribe i škampića za brudet.

I evo Igora u trenutku na brodu kako bi nam dao svoj recept za najbolji brudet. Kaže da je brudet jednostavno jelo koje zahtijeva samo najbolje namirnice, a kuha se između 45 minuta i jednog sata.

- Osobno volim raditi ‘na hladno’. Neki prije prodinstaju luk, no ja sve stavljam odmah prije nego što se lonac zagrije. Red luka i češnjaka na maslinovo ulje, red ribe, a onda i red krumpira, da bude zasitnije. Od začina vrlo malo, sol, papar, koncentrat rajčice i podlijemo bijelim vinom te smanjimo temperaturu kada zakipi. Koncentrat je dobar izbor, ali sada je sezona rajčica i bilo bi šteta ne iskoristiti domaće pomidore. Iskrižajte dva-tri komada, bit će sasvim dovoljno - govori Igor.

- Luk i krumpiri režu se na ploške. Od ribe su najbolji škarpina ili ugor, ribe koje imaju čvršću strukturu mesa i trpe dulju termičku obradu - u dahu govori.

Imamo i kutiju punu škampa pa pitamo što ćemo s njima.

- Oni daju vrhunski ukus brudetu i pojačavaju umak. Samo, oni su nježni i ne treba ih predugo kuhati. Nemojte ih odmah stavljati. Ovisi na koliko velike dijelove ćete rezati ribu, ali otprilike dvadeset minuta prije kraja je dovoljno. Stavite i malo češnjaka, a na kraju peršina, još malo maslinovog ulja, i to je to - odaje nam tajne Igor.

Preporučuje i zanimljiv prilog.

- Najbolja je palenta kuhana u ribljoj juhi, u koju se dodaje malo peršina i naribane mrkve. Dobar tek ljudi, moram dalje! - odlazi naš gastrosavjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:01