NAUTIČKA PATROLA

Vrijeme je za prvo sabiranje dojmova: Nautičari se osjećaju sigurno, a hvale i novo online plaćanje takse

U mjesec dana Nautička patrola plovila je od Umaga do Šimuna i prikupljala pohvale, prigovore i sugestije gostiju u marinama
 Tomislav Krišto/Cropix

Na dosadašnjoj ruti Sjevernim Jadranom Nautička patrola je posjetila 15 marina: ACI marinu Umag, Marinu Funtana, Marinu Vrsar, ACI marinu Rovinj, ACI marinu Pula, ACI marinu Pomer, ACI marinu Cres, ACI marinu Opatija, Marinu Novi i Mitan Marinu u Novom Vinodolskom, Marinu Punat, ACI marinu Supetarska Draga, ACI marinu Rab i ACI marinu Šimuni. Također je posjetila Luku Veli Brijun te sidrište Mali Brijun, a istražila je i više skrovitih uvala i lijepih plaža na osami.

Čarter armada

Krenuli smo rano, 14. lipnja. Počeli smo s anketama i temama u Umagu, a iz Šimuna smo isplovili dalje prema jugu 12. srpnja. Tijekom plovidbe svjedočili smo dolasku sve većeg broja nautičara i ostalih gostiju.

ACI marina Umag dočekala nas je kao i uvijek sa svojim skrivenim stanovnicima na dugim i razdvojenim gatovima. Najbliži susjedi - Slovenci, Austrijanci i Talijani ovdje borave i plove na svojim brodovima-vikendicama. Petri je trebalo vremena da jedan manji dio njih "otkrije" i prikupi početnih 30-ak anketnih upitnika.

Slijede dvije lijepe marine uz pitoreskne istarske gradiće - Vrsar i Funtana. Ovdje su na vezu samo vlasnici sa svojim brodovima. Uživaju u sređenim marinama, ugodnom okružju i prijateljskom suživotu i s osobljem marina i s mještanima.

Novouređenoj najmodernijoj hrvatskoj marini, ACI marini Rovinj, gatovi su sve puniji. Na njezin je heliodrom nedavno sletio prvi helikopter i tako je još više približio mediteranskoj nautičkoj eliti Saint Tropeza, San Rema, Cannesa …

image
Tomislav Krišto/Cropix

Od Pule nadalje kreće nautička čarter armada. Svi se nadaju dobroj sezoni, jer u ovdašnjim marinama ACI Pula, Veruda i ACI Pomer malo je čarter-brodova ostalo na vezu. Cres je standardno popunjen zadovoljnim nautičarima. Svi s nestrpljenjem očekuju bazen, koji je dobio građevinski dozvolu.

ACI-jevu marinu u Ičićima čeka ne samo lifting, već temeljita obnova kako bi ponovo mogla zauzeti svoje mjesto na dvoru prve dame hrvatskog turizma besmrtne Opatije.

Marina Novi i Mitan Marina grade nove hale gdje će zimi skloniti brodove svojih sve brojnijih vjernih nautičara iz burnog Vinodolskog kanala.

Tehnološki partner Nautičke patrole je A1 mreža koja omogućava pouzdanu povezanost na cijeloj nautičkoj ruti

Savršena organizacija

Marina Punat, dobitnica naša dva Zlatna sidra i Priznanja "Moja najdraža marina", i nadalje živi životom savršeno organiziranog nautičkog grada čiji stanovnici-gosti uživaju u njenom vrhunskom nautičkom standardu. Naši anketari su kroz dosadašnjih 15 marina sakupili ukupno 470 ispunjenih anketnih upitnika.

Među primjedbama još uvijek ima prigovora zbog visokih cijena. No, našim nautičkim gostima najviše smeta to što im koncesionari u uvalama s bovama uzimaju velik novac ni za što, i pitaju se zašto to država ne stavi pod kontrolu.

Istaknute naljepnice

Naplata boravišne pristojbe uopće se više ne spominje, otkad su Ministarstvo turizma i HTZ omogućili da se to obavlja internetom.

A što se tiče pitanja svih pitanja - covida-19, nautičari se u našim marinama osjećaju sasvim sigurno. U anketnim upitnicima nižu se petice uz samo nekoliko četvorki. U svih 470 anketnih upitnika među primjedbama zabilježili smo samo tri prigovora nautičara, i sva tri su iz Njemačke.

Jedan nautičar kaže da bi se u svim sanitarijama obavezno trebale nositi zaštitne maske FFP-2; drugi smatra da bi maske zapravo trebale svuda biti obavezne i da se to treba stalno kontrolirati; treći pak preporučuje Hrvatima da se više cijepe kako bi se broj slučajeva zaraze držao niskim.

Tijekom cijele plovidbe kroz marine sjevernog Jadrana pratili smo jesu li istaknute naljepnice Safe stay in Croatia koje označavaju da su na svim tim mjestima poduzete propisane epidemiološke mjere i preporuke zdravstvene sigurnosne zaštite. Našli smo ih u svim marinama. Kao primjer navodimo Marinu Punat.

Naljepnice smo vidjeli na mnogo mjesta: i na ulazu u recepciju, i u marinskom restoranu, i u bistrou 9 bofora, i na velikim oglasnim pločama kod nautičke trgovine, i u sanitarijama, i na internet stranici s posebnim linkom na mjere zaštite od covida-19…

image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:25