LAŽNE KOPIJE

Ne kupujte Pravopisni priručnik u školama jer je plagijat

Po školama hodaju trgovački putnici i prodaju Pravopisni priručnik Novoga Libera

ZAGREB - Ponudi li netko ovih dana vašem djetetu u školi Pravopisni priručnik Novoga Libera, knjigu nikako nemojte kupiti jer je riječ o plagijatu, a cijeli slučaj već ispituje i policija.

Lažirani pravopisni priručnik na 160 stranica po školama se prodaje za 30 kuna.

Sadržajem potpuno odgovora originalu, ima i isti impresum, a od orginala se razlikuje samo po podacima na koricama u kojima stoji da je knjigu izdao ž press, tvrtka koju je nemoguće naći u bilo kojem registru, pa je veliko pitanje postoji li uopće.

Unifot: Nemamo ništa s tim

Knjige imaju i različite naslovnice. ISBN broj pripada, pak, tvrtki Unifot iz Splita koja nije operativna od 2001. i nalazi se pred stečajem.

- Iznenađen sam isto kao i vi, dosta nemam ništa s tim - rekao je Renato Munitić, osnivač Unifota.

Direktorica Novog Libera Sanja Goldstein šokirana je spoznajom da se plagijat knjige, na koju njezina tvrtka polaže autorska prava, djeci prodaje u školama. Na slučaj ju je, kaže, upozorila mama učenice 3. osnovne škole Bjelovar.

Prijavila mama iz Bjelovara

- Imali smo sreću da je mami ta knjiga bila poznata. Sjetila se da je svojedobno kupila Veliki rječnik hrvatskoga jezika Vladimira Anića i uz njega dobila Pravopisni priručnik identičnog sadržaja - rekla je S. Goldstein koja je jučer cijeli slučaj prijavila policiji.

Ljubica Zečić, ravnateljica 3. osnovne škole Bjelovar, potvrdila je da se sporna knjiga prodavala u njezinoj školi.

- Došla su dva gospodina, trgovački putnici. Rekli su da rade za tvrtku Omega Press i da prodaju Pravopisni priručnik Novoga Libera - rekla je zbunjena ravnateljica koja je nepoznate ljude na kraju ipak pustila da obiđu razrede i knjigu ponude učenicima.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta o cijelom slučaju nisu znali ništa, no upozoravaju ravnatelje da škola nije trgovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 20:03