BORIS MILETIĆ - INTERVJU

'Ne želimo pričati o koaliciji dok SDP ne iznese program i odredi datum izbora. S HDZ-om ne želimo koalirati. Naš je sustav vrijednosti nespojiv'

 Andreas Kancelar / CROPIX

Premda regionalna stranka koja može računati na maksimalno četiri zastupnička mandata, IDS je trenutno najpoželjniji koalicijski partner. Na ljevici žele da IDS i na iduće izbore izađe u Kukuriku koaliciji, dakle sa SDP-om, HNS-om, HSU-om te Laburistima, no želi ih i stranka bivšeg predsjednika Ive Josipovića, Naprijed Hrvatska. Iz desnog političkog spektra koji predvodi HDZ također im stižu poruke da su poželjni za suradnju. O tome te IDS-ovim inzistiranjima da uđu u koaliciju koja bi jamčila dovršetak Istarskog ipsilona, kao i aktualnoj temi kompromitacije Arbitražnog suda za razgraničenje u Savudrijskoj vali, razgovarali smo s Borisom Miletićem, predsjednikom IDS-a.

Vjerujete li Arbitražnom sudu koji treba donijeti odluku o razgraničenju u Piranskom zaljevu nakon objave transkripata razgovora između slovenskog suca Jerneja Sekolca i njihove zastupnice, iz kojih proizlazi da su dogovarali zajedničku strategiju, da je sudac davao informacije o postupku slovenskoj vladi i utjecao na predsjednika arbitražnog vijeća Gilberta Guilaumea?

- Ako se dokaže autentičnost transkripata, tada je teško vjerovati u nepristranost i pravičnost Arbitražnog suda, a to bi trebala biti temeljna načela njegova rada.

Sudac Sekolec i slovenska zastupnica Simone Drenik dali su ostavke. Ne govori li to dovoljno?

- To je informacija koja je stigla za vrijeme našeg intervjua i da, to govori jako puno. Pričekajmo još službeni stav, a onda odmah treba krenuti u akciju.

Što bi hrvatska Vlada nakon ovog skandala trebala poduzeti?

- Iskoristiti sve pravne instrumente u cilju zaštite nacionalnih interesa, a ako se transkripti pokažu autentičnima, poništiti odluku o arbitraži i započeti novi postupak.

Je li ovo povod za izvanredno sazivanje Sabora?

- Dok se ne dokaže vjerodostojnost transkripata, to bi bio preuranjen potez, ali ovdje se radi o pitanju od najvećeg nacionalnog interesa i nužna je koordinirana, jedinstvena akcija svih nositelja vlasti, od predsjednice i premijera do predsjednika Sabora.

Odmah nakon izbijanja afere reagirale su sve političke stranke osim IDS-a, kojeg se ova tema osobito tiče jer se radi o teritoriju Istre, gdje ste na vlasti. Kako to?

- To nije točno. List koji je objavio transkripte odmah je zaprimio i naš stav koji sam ovdje ponovio: ako se transkripti pokažu autentičnima, treba poništiti odluku o arbitraži.

Bivši predsjednik Ivo Josipović podsjeća da je bio protiv arbitražnog suda jer je smatrao da je bolje spor dati Međunarodnom sudu pravde. Je li, gledajući sa sadašnje distance, bio u pravu?

- Mislim da ne možemo prejudicirati odluke suda.

Vi ste glasali za arbitražu, a Damir Kajin protiv. Kako to da Klub IDS-a nije imao jedinstven stav, posebno o tako važnom pitanju?

- IDS se zalagao za dogovor između dviju strana. I danas držimo da bi to bilo najbolje rješenje. U dogovoru svi moraju biti zadovoljni, uvažavajući međusobne interese. Sudska presuda obično znači da jedna strana ostaje nezadovoljna.

Niste do kraja odgovorili. Je li se već tada IDS razilazio s Kajinom?

- O Damiru Kajinu već je sve rečeno.

Kako sada gledate na sporazum Račan - Drnovšek?

- Ako se ova nagađanja o odluci Arbitražnog suda oko podjele pokažu točnima, tada je navedeni sporazum povoljniji za RH iako je u njemu podjela samog zaljeva izuzetno naklonjena slovenskoj strani.

Što kažete na tezu da odluka suda ide prema tome da Hrvatska dobije sve što je tražila na kopnenoj granici, a Slovenija na moru?

- Već sam odgovorio.

Predsjedništvo SDP-a je u srijedu zaključilo da neće čekati IDS i vašu odluku o koaliranju s njima, nego će do kraja mjeseca potpisati sporazum s drugim partnerima Kukuriku koalicije, HNS-om, HSU-om te Laburistima. Zamjerate li im?

- Ne. To je njihovo legitimno pravo.

A znači li vam što činjenica da IDS-u ostavljaju otvorena vrata?

- Vjerujem da je to zbog rezultata IDS-a u resoru koji pokriva u Vladi, a to su turizam i Hrvatske ceste.

Zašto se IDS ne može toliko dugo odlučiti kako će na izbore: sam, u SDP-ovoj koaliciji, svojoj ili s HDZ-om?

- IDS mjesecima čeka da nam SDP prezentira program rada buduće Vlade, pogotovo dio koji se tiče gospodarskog razvoja zemlje i konkretnih mjera decentralizacije koja je trebala biti provedena u ovom mandatu, a koja je ostala mrtvo slovo na papiru. Štoviše, Hrvatska je dodatno centralizirana, što je prije svega ekonomski jako loše. IDS neće ulaziti u koalicije bez jasnog programa rada i konkretnih mjera. Ukratko, ne čeka SDP nas, nego mi čekamo SDP. Što se tiče HDZ-a, špekulacije o koaliciji su u sferi znanstvene fantastike. Tu su za IDS stvari jasne: nikakva koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir jer nam je sustav vrijednosti nespojiv. Antifašizam, suživot - convivenca i prava svih manjina - vjerskih, seksualnih i drugih - nešto su čime IDS ne trguje!

Kakav je stav IDS-a prema lustraciji za koju se zalaže predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko?

- Nevjerojatno je da još živimo u prošlosti. Ljude to ne zanima. Zanimaju ih gospodarstvo, radna mjesta i životni standard.

Zašto vam je datum izbora bitan za donošenje odluke o tome s kime ćete (ako ćete) koalirati?

- Datum izbora uopće nije bitan za odluku kako ići na izbore, ali forsirati koalicije bez programa, a da pritom ne znamo ni datum izbora, nama nije prihvatljivo.

U SDP-u tvrde da tražite izgovore za prolongiranje odluke.

- U razgovorima sa SDP-om to dosad nisam čuo. Ponovit ću, IDS će sklapati koalicije na programskoj osnovi. Čim SDP ponudi konkretan program rada buduće Vlade i konkretne mjere decentralizacije, tijela IDS-a odlučivat će o koaliciji. Dakle, na potezu je SDP!

Poznato je da ste više puta razgovarali s Milanovićem oko koalicije. Iz tih razgovora procurio je podatak da koaliciju uvjetujete dovršetkom Istarskog ipsilona. Je li to točno?

- Ne radi se ni o kakvom ‘curenju’ - to je jasan stav IDS-a još od ulaska u koaliciju 2011. Izgradnja Ipsilona je temeljem izjave nadležnog ministra Hajdaša Dončića u Saboru u studenom 2013. trebala početi u proljeće 2014. godine. Dovršetak gradnje Istarskog ispilona sastavni je dio Plana 21 i to je bilo naše obećanje građanima Istre 2011. Očekujem samo da ispunjavamo obećanja koja smo dali građanima - ništa više ni manje!

Ispada da je koncesijski ugovor za Istarski ipsilon jedan od najlošijih ugovora koji obvezuju državu. Da Hrvatska na svaki uloženi euro Francuzima daje 1,79 eura, a da bi produljivanjem ugovora do 2037. godine država Bina Istri dala još 1,3 milijarde eura. Je li pošteno radi lokalnih interesa toliko opteretiti državu koja je u teškoj gospodarskoj situaciji?

- Produljenje koncesijskog ugovora tražilo je resorno ministarstvo, a ne mi. Ako je koncesijski ugovor trebalo mijenjati, Vlada je za to imala vremena pune tri i pol godine. Osim toga, bilo bi dobro pogledati tko koga zapravo financira. Istra svake godine u državni proračun uplaćuje 110 milijuna eura više nego što iz njega dobiva. Do 2037. Istra će ovim tempom u proračun uplatiti više od 2,4 milijarde eura viška! Godišnje Hrvatska od turizma zaradi otprilike milijardu eura, od čega oko 0,3 milijarde dolazi iz Istre, što znači da će do 2037. Istra Hrvatskoj zaraditi 6,6 milijardi eura. Sve buduće Vlade mogu slobodno iznos sredstava potreban za dovršetak Ipsilona odbiti od suficita koji Istra ostvaruje i još će im od našeg novca ostati dovoljno za gradnju osam bolnica, 20 škola i 50 vrtića bilo gdje u Hrvatskoj! Toliko o brojkama i tome tko koga financira!

Kako biste vi, da ste ministar prometa, izmijenili koncesijski ugovor?

- Ministar ima na raspolaganju niz mogućnosti kojima može smanjiti pritisak na državni proračun i on je s njima vrlo dobro upoznat. On je ministar, a ne ja, pa morate pitati njega zašto to ne učini.

I stranka Ive Josipovića želi koalirati s IDS-om. Razgovarate li o tome?

- IDS ima dobru suradnju sa svim konstruktivnim i nama vrijednosno bliskim strankama. Međutim, za bilo kakvu koaliciju moramo čuti konkretne mjere i poteze.

Želi vas i HDZ. Je li otvorena opcija suradnje s Domoljubnom koalicijom, koju je okupio Tomislav Karamarko?

- Već sam odgovorio. Koalicija s HDZ-om apsolutno ne dolazi u obzir.

Stalno se spekulira da IDS ne donosi odluku o tome s kime će na izbore zato što u stranci postoje tri struje: jedna koja bi sa SDP-om, druga koja SDP-u ne može oprostiti Kajina pa bi išla sama ili sa svojom koalicijom manjih stranaka i treća kojoj je prihvatljiv HDZ. Koliko je to točno? Ako ove teze nisu točne, gdje i zašto nastaju?

- Treći put ponavljam, nikakva koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir, ni prije ni poslije izbora. Naš spektar suradnje isključivo je lijevi liberalni centar. Teze koje ste naveli nisu točne, a gdje i zašto nastaju, najbolje znaju oni koji ih plasiraju. Povijest je pokazala da jak i kompaktan IDS smeta centrističkim strankama jer se zalažemo za suštinsku decentralizaciju, zbog čega i nakon četvrt stoljeća postojanja IDS uživa snažnu podršku građana.

U povodu pitanja regionalizacije i eventualnog ukidanja županija, IDS je poručio da želi decentralizaciju i iznio podatak prema kojem Istra godišnje uplati 800 milijuna kuna viška u državnu blagajnu, a tim bi novcem mogla financirati niz projekata. Možete li obrazložiti taj ‘višak’?

- To je vrlo jednostavno. Istra je gospodarski vrlo uspješna županija koja godišnje zaradi 800 milijuna kuna više nego što potroši. Na primjeru jedne obitelji, to znači da od 8000 kuna koje zaradimo, potrošimo 7200 kuna, a 800 kuna uštedimo. Razlika je u tome što Istra s tih 800 kuna ne raspolaže sama, nego ta sredstva odlaze u centralnu blagajnu. Takav centralizirani sustav je besmislen i ekonomski potpuno promašen. On koči razvoj svih naših regija i zbog toga nikad nećemo odustati od decentralizacije koja je donijela gospodarski uzlet zemljama poput Danske ili Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:11