KAKVA MAMA, TAKVA KĆI

NEDJELJNI DONOSI CIJELU ISTINU Slavica Radić slikala se gola zbog siromaštva, a Tamara Ecclestone zbog želje za slavom

Fotografije mame Slavice 1981. objavio je Start, a kćeri Tamare 2013. Playboy

Proljeće 1981. U redakciju Starta na 12 katu Vjesnikova nebodera u Savskoj ulici, u pratnji tadašnjega gitarista Srebrnih krila, ušla je visoka, tanka djevojka, duge crne kose, izražajnog lica, krupnih crnih očiju. Dugonoga ljepotica predstavila se kao 23-godišnja Slavica Radić iz Rijeke. Unatoč atraktivnom izgledu, nije se doimala odviše samouvjerenom. Štoviše, djelovala je nervozno i nesigurno, a na kraju je tihim glasom upitala može li se slikati za Start.

“Želim biti fotomodel, vjerujem kako je to najbolji put da se napravi manekenska karijera“, zaključila je.

U to doba Start je bio jedini magazin u socijalističkim državama koji je, prema ugledu na američki Playboy i engleski Penthouse, objavljivao slike golih modela na srednjim stranicama, tada čuvenoj “duplerici“. No, to su bile uglavnom fotografije stranih fotomodela, jer su se domaće djevojke, unatoč više nego pristojnim honorarima, bojale negativnih reakcija okoline pa se nisu usudile slikati nage. Budući da je Slavica bila među prvima, prije nje slikale su se samo slovenske manekenke Anka Senčar i Nina Gazibara te nekoliko anonimnih djevojaka, nije zapravo ni čudno što je imala tremu.

No, za nekoliko minuta dogovoreno je da se najprije naprave probne snimke, pa ako sve bude u redu, organizirat će se snimanje za naslovnu stranicu i duplericu. Već sutradan Startovi fotoreporteri napravili su nekoliko portreta koji su pokazali da je Slavica vrlo fotogenična pa je odlučeno da fotograf Ivan Cobra Balić napravi seriju fotografija na dubrovačkim plažama. Slavica je potpisala ugovor prema kojem joj, ako Start objavi njene fotografije, pripada honorar od tadašnjih 10.000 dinara, što je u to vrijeme bila vrlo pristojna nagrada. Nakon što su potpisani ugovori, Slavica Radić i Balić otputovali su u Dubrovnik. Fotografije su bile odlične, bolje negoli što se očekivalo, pa je cijeli serijal objavljen u Startu.

Brzo se javio Čedo iz Milana

Vrlo brzo javio se Čedomir Komljenović iz Milana, u to doba već uspješan fotograf i producent koji je vodio reklamne kampanje za cijeli niz uspješnih svjetskih tvrtki poput Filea, Ellessea, “Sergia Tacchinija”, “O Neila”. Predložio je da Slavica Radić dođe u Milano kako bi s njom, kao novim, svježim licem, napravio reklamnu kampanju za kupaće kostime. Čim smo obavijestili Slavicu o tom prijedlogu, ona je sva sretna otputovala u Italiju. Komljenović je imao ekipu koja je Slavicu fizički i modno redizajnirala, angažirao ju je u nekoliko modnih kampanja, a odveo ju je i kod Riccarda Gaya, u to doba vlasnika jedne od najvećih modnih agenciju u Europi. Njemu je Slavičina slavenska ljepota, kako je kasnije objasnio, odmah zapela za oko pa joj je osigurao prve nastupe na modnim revijama.

Pola godine kasnije, ujesen 1981., bivši glavni urednik Starta Sead Saračević i potpisnik ovih redova, bili su na večeri kod Čede Komljenovića u Milanu. Za jednog telefonskog razgovora Komljenović mi je dodao telefon: “Netko želi s tobom razgovarati“.

“Halo, dobar dan, sjećate li me se, Slavica Radić ovdje. Čula sam da ste u Milanu pa sam predložila Čedi da se nađemo, moj prijatelj bi vas želio upoznati”.

Kako smo Saračević i ja imali već dogovorene sastanke, nismo mogli prihvatiti poziv. Kad je, međutim, Komljenović čuo kako objašnjavam da nemamo vremena, uzeo je slušalicu i začas dogovorio da Slavica i njezin prijatelj dođu sutra ujutro po nas.

“Pa znate li vi tko je njezin prijatelj? To je Bernie Ecclestone, vlasnik momčadi Brabhama i jedan od najmoćnijih ljudi u Formuli 1. Taj će čovjek uskoro vladati svjetskim automobilističkim sportom. Morate ga upoznati.”

Drugo jutro pred ulaznim vratima Komljenovićeva dvorca zaustavio se najnoviji model sportskog Mercedesa. Pri upoznavanju Ecclestone, koji je tada imao 50 godina, bio je neočekivano otvoren, govorio je brzo i odrješito:

‘Cijenim iskrenost’

“Želio sam vas upoznati jer, da nije bilo vas, nikad ne bih upoznao Slavicu. Nikad nisam mogao ni zamisliti da se u ovim godinama mogu tako zaljubiti i biti toliko sretan. Cijenim kod Slavice iskrenost: ispričala mi je sve o svom životu; ni njen, kao ni moj život, nisu bili posuti ružama. No sada, kad smo zajedno, nitko nam ništa ne može. Vama i Čedi dužnik sam za cijeli život. Stoga, štogod u životu vi i vaše obitelji trebate, samo me potražite, sve ćemo srediti”.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:49