POLICIJA JE NEMOĆNA > 15 PUTA U ZADNJIH 40 DANA

NEDJELJNI EKSKLUZIVNO donosi: Ovo je priča o najbizarnijoj pljački zlata u povijesti Zagreba!

ZAGREB - Stol, dvije stolice i nadzorna kamera. Četiri gola zida i golemi stakleni izlog oblijepljen šarenim reklamama. Ponegdje i neonski znak iznad ulaznih vrata.

Tako uglavnom izgledaju njihovi uredi.

U njima zaposlenik ili dva, često mlade nasmiješene djevojke koje ne postavljaju puno pitanja. U kuvertama, uredno posloženim u ladicama stola, komadi su zlata. Pokraj njih novac.

U svežnjevima.

Nema zaštitara, nema zaštitnih pregrada, nema neprobojnog stakla, nema gumba za alarm.

Uđeš, doneseš nakit, cura ga procijeni, isplati novac i već si na odlasku. Unutar 24 sata prodani nakit više ne postoji. Pretopljen je i pretvoren u dio zlatne poluge koja se izvozi iz zemlje.

Vrijedno zlato

Zovu se Aurodomus i posao im ide bolje nego ikad.

- Balkansko zlato itekako vrijedi, gazda mlati finu lovu - kaže nam zaposlenica.

Prva je zlatarnica Aurodomus otvorena prije 83 godine u Opatiji, a danas ta tvrtka, specijalizirana za otkup zlata i srebra, ima 150 ureda u Hrvatskoj. Imaju besplatnu telefonsku liniju sa savjetnicima. Po potrebi dolaze u domove mušterija na besplatnu procjenu. Rade od osam do osam. Otvoreni su i subotom. Primaju sve: od zlatnih zubi do medaljona. Plaćaju najmanje deset posto više od ostalih.

Ali njihove su zaposlenice u smrtnom strahu.

Svakog jutra prije odlaska na posao se prekriže, vjerojatno pogledaju u nebo i zamole onoga gore Gazdu da pljačkaši danas, ako baš ne moraju, ne uđu u njihovu poslovnicu.

Ne opet.

Jer poslovnice Aurodomusa u posljednjih su 40 dana opljačkane barem 15 puta, neke dva puta, a nekad i po dvije u istom danu.

Nitko ih ne čuva, a reklame na izlozima blokiraju pogled s ulice.

Serijski prepadi

Kada pljačkaš uđe u Aurodomus, zaštićen je i potpuno sam, oči u oči s preplašenom djevojkom. Između njih je samo pištolj, plinski ili pravi, ili dugi nož. I dobra volja napadača da svoju žrtvu ne ozlijedi ili joj učini nešto gore.

- Sve. Daj mi sve što imaš - izderao se naoružani maskirani muškarac zaposlenici na Črnomercu krajem studenog. U AD je ušetao usred prijepodneva, malo iza deset sati. Cura ima samo 19 godina, blijeda je i preplašena i odmah mu predaje dvije kuverte s nakitom. Čovjek bježi, ali jedna mu kuverta u žurbi ispada.

Ipak, nije prošao loše, u drugoj je plijen od četiri tisuće kuna.

Slično se dogodilo u Zaprešiću, prošle nedjelje.

Njuška s nožem u ruci, djelomično maskirana, u deset ujutro upada u poslovnicu AD-a u Ulici maršala Tita. Zaposlenici hladno naređuje da mu preda novac i nakit. Bježi s deset tisuća kuna.

Srećom, cura prolazi bez ozljeda.

Tri dana prije pada poslovnica u Puli. Razbojnik ovaj put ima pištolj. Za pultom cura od 23 godine. Predaje mu sve što ima, bez pogovora. Nekoliko je minuta nakon 18 sati, Ulica Starih statuta na Punti puna je prolaznika, ali nitko od reklama nije primijetio da se u poslovnici odvija drama. Lopine izlaze van i nestaju neprimijećeni poput ubojica JFK-a.

Ista je poslovnica opljačkana i 4. studenog. Pljačkaš je došao neposredno prije zatvaranja i, navukavši kapu preko glave, odnio novac i zlato. Policija ubrzo daje opis - krupniji tip od 50-ak godina, visok oko 175 centimetara.

Teško da se takav ističe u masi. Drugi je, pak, mršavac od 40-ak godina, visok oko 180 centimetara i, maski unatoč, cura za pultom opisuje mu oči kao tamne, a glas kao leden i smiren.

Vlasnik bez komentara

A onda eksplozija. Aurodomusi u Zagrebu padaju kao snoplje. Samo dan nakon akcije u Zaprešiću, dakle prošlog ponedjeljka, maskirani tat s pištoljem u ruci u deset ujutro pljačka ured u Horvaćanskoj. Dan kasnije u Dubravi. Kaos.

Policijski očevid tamo tek što je završio a u središte policije već stiže nova dojava. Ista stvar u istoj tvrtki, samo drugoj poslovnici, dogodila se u 16 sati u Velikoj Gorici. Kad prije?

Lopuža je imao samo nož, i navodno šiltericu nabijenu nisko na čelo. Imao je i pomagača koji je ispred špelunke stražario i osiguravao kompanjona. U oba navrata olakšali su urede za deset tisuća kuna.

Da. Postoji videosnimka te pljačke i navodno je čista, lopovi su dobro vidljivi, no pitanje je hoće li to pomoći u istrazi. Do trenutka pisanja ovog teksta u petak u noći pale su još dvije poslovnice, posljednja na Vrbiku na Trnju.

Modus operandi isti - maskirani razbojnik, nož ili pištolj kao sredstvo prisile, mlada djevojka kao žrtva i nekoliko desetaka tisuća kuna štete.

Bestijalno.

- Dobro, koji se vrag događa?

Pitamo to operatera na besplatnoj liniji AD-a, koji nema komentara i upućuje nas na svog šefa.

Umjesto odgovora, od njega dobivamo - ribanje.

- Ne. Ne želim komentirati, niti da o tome u novinama izlaze tekstovi. Samo dajete ideju ljudima za pljačku - govori muškarac za kojeg nam je operater rekao da se zove Kristijan K. i da je jedan od šefova u Aurodomusu.

- Opljačkani ste više od desetak puta u posljednjih nekoliko tjedana, a mi sada prvi put pišemo o vašem slučaju. Ne mislite valjda da smo mi krivi za to - pitamo. Čini nam se ipak da pljačkaši ne čekaju sjedeći na palčevima da im ideja za posao padne u krilo iz novinskih tekstova.

- Ne znam u čemu je problem. Postoje snimke prepada, ne znam zašto policija već nije uhvatila te huligane. Netko mora početi raditi svoj posao -govori nam.

Raspitujemo se kako vlasnici planiraju zaštititi sebe, svoje zaposlenike i svoje mušterije. Posao sigurno pati. Ne dobivamo odgovor, Kristijan nas pozdravlja i kaže da više nema komentara.

Zaposlenice također ne žele razgovarati s novinarima pa pokušavamo ponovno preko besplatne linije.

Ovaj se put raspitujemo o otkupnoj cijeni zlata. Tek toliko da probijemo led.

U Zagrebu je u četvrtak otkupna cijena za gram 14-karatnog zlata bila 125 kuna.

- No, ako donesete više od sto grama odjednom, cijena je 130 kuna za gram - obavještava nas uslužni službenik i pita nas odakle zovemo.

- Iz Zagreba, zašto?

- Pa cijene variraju od grada do grada, ali ne puno.

Doznajemo da je cijena 18-karatnog zlata još veća - oko 160 kuna za gram. Za veće količine penje se do 215 kuna po gramu.

Jebote.

U sudskom registru kao ime jedine osnivačice ove tvrtke, prijavljene u Kastvu, stoji ime Anđelke Džale. Ni ona nema komentara. Rečeno nam je da na upit e-mailom nećemo dobiti odgovor. Prema dostupnim podacima, tvrtka Aurodomus d.o.o. osnovana je 2010. godine. U samo 12 mjeseci raširila se po svim hrvatskim županijama sa 150 poslovnica. Uredi su registrirani u Zadru, Umagu, Šibeniku, Svetoj Nedjelji, Splitu, Puli, Poreču, Pazinu, Labinu, Gospiću, Dugom Selu, Drnišu, Buzetu, Zagrebu i drugim gradovima.

Temeljni kapital tvrtke je 27 tisuća kuna. Registrirana je za čitav niz djelatnosti. Može se baviti carinskim skladištenjem roba, proizvodnjom nakita, turističkim uslugama u nautičkom turizmu, fotografskim djelatnostima, čišćenjem objekata i reciklažom, ali najzanimljivije i kovanjem, prešanjem, štancanjem i valjanjem metala, kao i metalurgijom.

Aurodomus nije novčarska institucija i zato po zakonu nije obavezna imati mjere zaštite kao, primjerice, banke - naoružane zaštitare s pancirkama, alarme i neprobojna stakla. Njihov biznis je potpuno legalan i, naravno, jako unosan. Baviti se otkupom zlata u vrijeme recesije i krize, odlična je ideja, no teško nam se oteti dojmu (iako je to utuživo) da se ne brinu dovoljno za sigurnost svojih zaposlenika, od kojih većinu čine mlade žene.

A one su te koje se moraju nositi s traumom. Od jedne zaposlenice doznajemo da je jedina mjera zaštite - ne opirati se razbojnicima.

- Za takve slučajeve imamo nekoliko kuverti s prljavijim mješavinama zlata niže kvalitete i u manjim količinama. Ako lopov dođe, to mu damo i kažemo da je to sve što smo tog dana otkupili. Ali, to je već stari trik i iskusni već znaju što tražiti - kaže.

Ono što istražitelje smeta jest činjenica da mnoge zlatarnice i druga mjesta za otkup zlata ne rade ono što su dužni - policiji ne prijavljuju dotok sumnjivog zlata jer je ono često ukradeno.

U AD-u stvari teku brzo i kao po špagi - zlato se skuplja i odvozi u talionicu, koja je u jednom od ureda, i tamo se od njega rade zlatne poluge. S obzirom na različitu kvalitetu i čistoću zlata te broj karata u više manjih dijelova nakita ili medaljona, to zlato pretaljeno u poluge ima veću vrijednost.

Kažu nam da, unatoč sve češćim gubicima po nekoliko tisuća kuna, tvrtka i dalje posluje u plusu jer sve je više mušterija.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:08