ZAKULISNE IGRE

NEDJELJNI OTKRIVA Kako je Hajduk istrgnut iz smrtonosnog zagrljaja Željka Keruma!

Obukao je bijelu majicu, zagrlio Mišu Kovača, otpjevao koju hajdučku pjesmu i dokopao se pozicije gradonačelnika. Tri godine poslije, Kerum je izgubio bilo kakav utjecaj u klubu, što je, tvrde upućeni, siguran znak da će izgubiti i vlast. Reporter Nedjeljnog Alen Orlić otkriva pozadinu dramatične bitke za Hajduk koja je završila teškim Kerumovim porazom

Željko Kerum definitivno je digao ruke od Hajduka. Splitski gradonačelnik i dojučerašnji apsolutni gospodar Hajduka poražen je na “vrućem terenu” Poljuda, a taj bi poraz lako mogao odrediti i njegovu političku budućnost.

Kerumovo povlačenje iz Hajduka jasno se može iščitati iz dva događaja koja su se zbila u nepunih tjedan dana. Kerum se najprije nije pojavio na Skupštini Hajduka održanoj krajem srpnja, a nije se udostojio pojaviti niti na utakmici protiv milanskog Intera na Poljudu, što je bio prvorazredni događaj ne samo za Hajduk nego i za grad Split kojem je na čelu.

Dok Hajduk vodi grčevitu bitku za puko preživljavanje (opterećen financijskim minusom i suspenzijom zbog dugova), Kerum je na odmoru negdje u akvatoriju Hvara i uživa s nevjenčanom suprugom Fani Horvat i obitelji.

O Hajduku više i ne razmišlja. Postalo mu je jasno da je izgubio bitku s Nadzornim odborom koji vodi dr. Josip Paladino, a koji uživa jaku podršku navijača, posebno preko Udruge Naš Hajduk koja de facto vodi klub.

Navijači su oduvijek imali jak utjecaj na Poljudu, u pravilu se osluškuje njihov puls, uvažava se njihovo mišljenje jer Split je mala sredina u kojoj svatko svakoga zna, a reakcije na događanja u Hajduku su svakodnevne.

Zajednički cilj

Hajduk živi u toj simbiozi navijača i kluba koja ima i svoju pozitivnu stranu. Možda je najbolji primjer ponašanje gledatelja na nekoliko zadnjih utakmica. Sve je pošlo bez ijednog incidenta, nema bacanja bengalki u teren, nema vrijeđanja, navijači su disciplinirani i ponašaju se odgovorno da se Hajduku ne aktivira kazna Uefe. Sadašnja uprava i navijači sjedinjeni su u zajedničkom cilju: stvaranju boljeg Hajduka.

Kerum se pak u Hajduku ponašao poput apsolutnog gazde. U danima svoje najveće moći postavljao je predsjednike, mijenjao trenere, zapošljavao prijatelje i rodbinu pa čak je i odlučivao oko transfera igrača. U Hajduku je bilo važnije tko je s Kerumom na liniji nego zna li uopće išta raditi.

Danas je situacija bitno drugačija. Hajduk ima ozbiljne ljude u vodstvu klubu. To su ugledni ljudi, može se čak reći “istinski navijači” koji žele najbolje Hajduku. I interese Hajduka stavljaju ispred vlastitih.

Hoće li oni uspjeti izvući Hajduk iz financijskog ponora (minus od 102 milijuna kuna), to će se tek vidjeti. To će biti njihov najveći ispit, ali dojam je da je ovo Hajduk s drugačijim licem nego što je to bio Kerumov Hajduk.

Kerum je neoprezno ušao u rat s navijačima kao da nije bio svjestan činjenice da je to unaprijed izgubljena bitka. Vidjelo se to nedavnoj europskoj utakmici Hajduka i Skonta kad su ga navijači s tribina grubo vrijeđali.

Na utakmici se pojavio samo na desetak minuta. U stilu druga Tita sa slamnatim šeširom na glavi mahao je uzvanicima u svečanoj loži, a onda je nestao i otad se više ne pojavljuje u Poljudu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:51