IZVLAČILA NOVAC

NEDJELJNI otkriva najveću tele-prevaru u Hrvatskoj: 'Organizirala je masovne prevare 060 brojevima, ukrala milijune i sada će u zatvor!'

Upravni sud presudio je da je tvrtka MAG D.R.I.V.E uporno varala korisnike kojima je slala lažan signal za zauzeto, a te im je minute potajno naplaćivala

Godina je 2009., a Hrvatsku opsjedaju kojekakvi Vidoviti Milani, Kunolovci, taroti i ina sredstva za izvlačenje novca iz džepova građana.

Svoju priliku vidi i Gabrijela Beranek Pazman, direktorica tvrtke MAG D.R.I.V.E. iz Zagreba, te sklapa ugovor s tvrtkom Optima Telekom, uzimajući više 060 brojeva za pružanje usluge s dodanom vrijednošću. Svoje brojeve “iznajmljuje” emisijama “Sviramo samo za vas” i “Jackpot”. Poslovni plan prilično je jednostavan.

Zauzeta linija

Gledatelji emisija koje su se te godine emitirale mahom na manjim, lokalnim TV postajama bjesomučno će zvati kako bi, u prvom slučaju, naručili neku svoju pjesmu od sastava koji u studiju žari i pali ili, u drugom slučaju, ostvarili dobitak na kvizu “Jackpot”.

Koliko god oni zvali, linija će stalno biti zauzeta. Odnosno, gledatelj će to misliti. No, poruka o zauzeću (tu-tu) je snimljena. Svaki će poziv, zapravo, biti uspostavljen i gledatelju odnijeti nekoliko kuna iz džepa. To je ilegalno.

Zbog toga bi Gabrijela Beranek Pazman mogla biti prva osoba u hrvatskoj povijesti koja će završiti u zatvoru zbog prevare telefonskim brojem 060. Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) ušla je s njezinom tvrtkom u bitku još 2010., potaknuta nebrojenim prijavama korisnika, a Upravni je sud u prosincu prošle godine presudio da je HAKOM bio u pravu. Ta je presuda sada temelj Državnom odvjetništvu da tvrtku MAG D.R.I.V.E. istraži za teško kazneno djelo prijevare s milijunskom štetom za koje se ide u zatvor na razdoblje od šest mjeseci do maksimalno pet godina.

Postoje, naime, i konkretni podaci o tome koliko je građana na taj način oštećeno. U emisiji “Jackpot” lažni signal zauzeća, prema podacima iz presude Upravnog suda, dan je u 409.682 poziva, a u emisiji “Sviramo za vas” u jedan milijun 604 tisuće 784 poziva! Ukupno se radi o više od dva milijuna poziva građana koji su naivno mislili da je linija zauzeta pa zvali opet i opet i opet, svaki put pumpajući svoj telefonski račun za nekoliko kuna. Sve to samo u razdoblju od 1. lipnja 2009. do 31. kolovoza 2009. godine. Teško je izračunati koliko je točno na taj način tvrtka MAG D.R.I.V.E. zaradila na naivnim građanima. Zato je mnogo jednostavnije pogledati podatke o poslovanju tvrtke.

Trostruka dobit

Ona je, naime, 2008. imala prihode nešto manje od sedam milijuna kuna, da bi 2009., u vrijeme “poslovnih aktivnosti”, prihod tvrtke, unatoč jednakom broju od 11 zaposlenih, narastao više nego dvostruko, na 16,3 milijuna kuna. Podaci su to kojima bi se u vrijeme recesije svaka tvrtka oduševila, no za one koji posluju po zakonu to su nedostižni iznosi.

I nakon svih rashoda i oporezivanja dobit tvrtke gotovo je trostruka u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 2,82 milijuna kuna. Jasno je da se radi o milijunskim iznosima stečenim tijekom samo tri mjeseca “operacije 060”.

Naravno, nije MAG-D.R.I.V.E. jedina hrvatska tvrtka koja dobro živi na račun naivaca koji zovu na brojeve s prefiksom 060. No, za razliku od mnogih, ona nije poštovala jednu ključnu odredbu Zakona o elektroničkim komunikacijama, koji regulira to tržište. Naime, uoči uspostave poziva i početka naplate svaki poziv na broj 060 mora sadržavati najavnu poruku koja sadrži cijenu poziva i način naplate.

Najavna poruka

“Dobili ste Taxi... Cijena ovog poziva je xx kn i naplaćuje se od...” Takve poruke na brojevima sada prozvane tvrtke nije bilo, nego samo spomenuti lažni “tu-tu”.

Na prijavu korisnika krenula je HAKOM-ova akcija. Njihov je nadzornik više puta nazvao sporne brojeve i ustanovio da nema najavne poruke. No, ključni dokaz Agenciji bio je ispis poziva na kojima se vidi da je naknada za uspostavu obračunata i na pozive u trajanju od samo tri sekunde. U tom razdoblju, objašnjavaju, nije moguće da se odvrtjela najavna poruka. Tvrtka MAG-D.R.I.V.E. uhvaćena je u pekmezu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:42