PRVI PUT CIJELA ISTINA

NEDJELJNI OTKRIVA tko sjedi u Agenciji za elektroničke medije, TAJNOVITOM VIJEĆU koje KONTROLIRA MEDIJE!

Pobunili su se prvo zbog Big Brothera u neprimjerenom terminu. Potom su napali RTL Televiziju jer nije prevela “Žikinu dinastiju”. Sad im prijete mrakom na progamu ako ne uvedu više informativnog programa. Govorimo o Agenciji za eletroničke medije. Njome, pak, upravlja Vijeće za elektroničke medije. U njemu sjedi sedam članova - i to s plaćama u neto iznosu od 13 do 14 tisuća kuna. I rade u 500-tinjak četvornih metara novouređenog poslovnog prostora, za koji su u kriznoj 2009. izdvojili 4,5 milijuna kuna. Članove vijeća izabrala je Sanaderova HDZ-ova vlast na mandat od pet godina. Predvodi ih Zdenko Ljevak, direktor dviju nakladničkih kuća, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara, vlasnik tiskare, a bio je dioničar i predsjednik Nadzornog odbora Badela 1862 sve dok ga zbog dugova nije preuzela država.

Optužbe zaposlenika

I protiv Ljevaka su baš zbog poslovanja s Badelom, a preko njegove tiskare Grafpex, svojedobno neki dioničari Badela podnijeli kaznenu prijavu optuživši ga da je tiskara ispostavljala prenapuhane cijene za etikete, čime su Badelu, navodno, nanijeli štetu veću od 20-ak milijuna kuna. Istražitelji su se bavili tim slučajem, a bivši direktor nabave u Badelu svojedobno je istražiteljima dao iskaz na tu temu, potvrdivši sve navode iz prijave.

No, propast Badela već je druga tema. Mnogi su prozivali Ljevaka i za sukob interesa, no saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nikad se nije njime bavilo. Inače, predsjednika i članove Vijeća za elektroničke medije imenuje i razrješava Hrvatski sabor na Vladin prijedlog. Agencija je tijelo javne vlasti koje se financira od 0,5 posto bruto prihoda televizija i radija kojima izdaje koncesiju. Prema podacima iz Izvješća o radu za 2009. uprihodili su više od 13 milijuna kuna.

Planiraju sljedeći tjedan

Do tog izvješća za 2010. ovih dana nije bilo moguće doći jer ga je agencija poslala u saborsku proceduru u listopadu 2011., ali ono nije bilo uvršteno na dnevni red. Zato ga u saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije nisu ni imali. A u samoj Agenciji u petak nije bilo moguće doći do bilo koga. Jer: imali su sjednicu, pa sastavljali priopćenje za medije, odgovarali na pozive novinara… Ukratko, imali su puno posla, pa nam se ni tajnica, a ni predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak nisu stigli javiti. No, javio se jedan od članova Vijeća, Damir Hajduk. Ali, rekao je da nema ovlasti da nam ustupi navedeni dokument. - Pregledao sam to izvješće, ali dok ne prođe saborsku proceduru, ne mogu vam ga poslati - rekao je Hajduk.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:38