SLUČAJ ŠOKIRAO NACIJU

NEDJELJNI OTKRIVA ‘Lažna posvojiteljica roditeljima je uzimala po 250 tisuća kuna za posvojenje do kojeg uglavnom ne bi došlo!’

Adrijana Sučić Roginić, vlasnica tvrtke Moja obitelj, jučer je uhićena nakon što su istražitelji mjesecima radili na slučaju lanca prevara i potencijalne trgovine djecom iz Afrike

Nakon gotovo jednogodišnje istrage i sumnje na teške prijevare, pa čak i trgovanje djecom, u petak na večer naprasno je u Zagrebu uhićena Adrijana Sučić Roginić, vlasnica sad već likvidirane tvrtke Moja obitelj d.o.o., koja se bavila u Hrvatskoj nelegalnim savjetovanjem i posredovanjem pri posvojenjima djece iz Demokratske Republike Kongo . Uhićena je i zadržana pod sumjnjom da je počinila kazneno djelo prijevare, i to osoba u vrlo teškom emotivnom stanju, za što joj prijeti zatvorska kazna do maksimalno osam godina zatvora. Jučer je ispitana u policiji i, kako saznajemo, negirala je sve optužbe, a navodno je bila i vrlo bahata.

Sučić Roginić je, drugim riječima, osumnjičena da je od potencijalnih posvojitelja za pomoć pri posvojenju djeteta iz Konga, u periodu od siječnja 2011. godine do danas, uzimala novac, tretirajući djecu kao robu, i to čak do 250.000 kuna po djetetu! U Hrvatsku je na taj način, sumnja se, došlo barem 20 djece, njih još troje u Sloveniju, a postoje i parovi koji su već uplatili novac, ali djeca nikad nisu stigla.

Kupljena djeca

Iako se sumnjalo da djeca dovedena iz Konga nisu bila pravno čista i da ih je Sučić Roginić u Kongu pronalazila na sumnjive načine - zbog čega su je istraživali i u Kongu, u kojem je prošlog svibnja navodno mjesec dana provela u kućnom pritovu - hrvatska istraga za sada nije to utvrdila. U kontaktima s vlastima iz Konga potvrđeno je da su djeca doista bila siročad i da nisu imala roditeljsku skrb, tako da se ne radi o trgovanju djecom. Posvojitelji iz Hrvatske žrtve su samo financijske prijevare, a postupak protiv Roginić Sučić neće imati nikakve posljedice po njihov roditeljski status i njihovu djecu. Da se ustanovilo da su djeca oteta, kupljena ili dovedena na drugi sumnjiv način, postojala je mogućnost da se posvojenja ponište i djeca vrate u Kongo. To je bio glavni razlog zbog čega mnogi posvojitelji nisu željeli surađivati s istražiteljima.

Sučić Roginić uhićena je daleko prije nego što su organi gonjenja to očekivali, nakon što su jedne novine objavile priču o mogućim nelegalnostima. Sučić Roginić je navodno planirala bijeg te je zbog toga naprasno uhićena. Istražitelje je pak dočekala s medicinskom dokumentacijom da je 6 do 7 tjedana trudna, zbog čega mora imati posebni tretman. Kako neslužbeno doznajemo, bijeg je planirala s jednim odvjetnikom u kojeg se zaljubila, a kao destinacije spominjali su se Pariz i Bruxelles.

Iako je trudna, doznajemo da će Državno odvjetništvo za nju tražiti istražni zatvor, iako se ta mjera trudnicama izriče samo iznimno. No, njezin modus počinjenja djela i motivi, smatraju, opravdavaju pritvor i ubrajaju se u iznimne situacije.

Priču o nelegalnostima u kontroverznoj tvrtki Moja obitelj d.o.o. i malverazacije oko dovođenja djece iz Konga Jutarnji list priprema posljednjih sedam mjeseci, no u stalnim kontaktima s istražnim organima iz tjedna u tjedan je odgađana objava kako ne bi bila ugrožena istraga i kako Sučić Roginić ne bi pobjegla. Još u kolovozu prošle godine istražni organi su kontaktirali novinare Jutarnjeg lista i zamolili nas da stanemo s novinarskom istragom, jer je, prema njihovim riječima, Sučić Roginić doznala da radimo priču, pa je već s odvjetničkim uredom dogovarala gašenje biznisa i odlazak iz zemlje. Istražitelji u tom trenutku još nisu imali ništa temeljem čega bi je mogli goniti, istraga je bila u začetku. Stoga nam se razlog za neobjavljivanje činio krajnje opravdanim. Priču smo i dalje istraživali, ali bez buke, u stalnom kontaktu s istražiteljima, koji su njezino uhićenje planirali za desetak do 14 dana. Međutim, druge su novine priču objavile, zbog čega je Sučić Roginić uhićena naprasno, a istražitelji ostali nepripremljeni. Adrijana Sučić Roginić, 35-godišnja profesorica tjelesne kulture i dugogodišnja bivša zaposlenica SOA-e, široj je javnosti postala poznata krajem 2009. godine, kad je, zajedno sa suprugom Đanijem Roginićem, poznatim zagrebačkim zlatarom i draguljarom, prva u Hrvatskoj uspjela posvojiti dijete iz Afrike, točnije iz Etiopije. Radilo se o djevojčici Hani, koja je imala tek nekoliko mjeseci kad je stigla u obitelj Roginić.

Ćlanak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:19