PONAVLJA SE PRIČA

NEMA OPORAVKA, BDP JE OPET PAO Ministar Grčić: 'Ovaj pad je zapravo uvod u oporavak'

Vlada se ni na simboličkoj razini ne može pohvaliti da je zabilježila rast
 Boris Kovačev/CROPIX

Nadanja potpredsjednika Vlade Branka Grčića da će BDP u prvom tromjesečju konačno biti pozitivan još su se jednom pokazala uzaludnima. Prema prvoj procjeni DZS-a, BDP je pao i deseti kvartal zaredom, i to 0,4 posto na godišnjoj razini, što znači da se ova Vlada ne može ni na simboličkoj razini pohvaliti da je, makar u jednom kvartalu, zabilježila povećanje BDP-a.

Ako se izuzmu dva kvartala u 2011., kada je BDP nakratko izronio ispod nule, ekonomija je punih pet godina u recesiji i upravo je zakoračila u šestu.

Pad, pad, pad...

Gotovo svi prognostičari očekuju pad ekonomije u ovoj godini od 0,5 do 1 posto, a jedino se Vlada i dalje nada makar nuli. Opsežnije izvješće o tome što se događalo u prva tri mjeseca službena statistika objavit će 10. lipnja, ali sudeći po ekonomskim indikatorima, analitičari RBA ocjenjuju da problem i dalje leži u nedostatku investicija i nedovoljnoj potrošnji građana. Ta negativna kretanja, dodaju, ublažena su pozitivnim doprinosom izvoza roba i usluga i nastavkom potrošnje države, “na što je upućivao i rast proračunskih rashoda u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani”.

Svađaju se

Dok su političari trenutačno zabavljeni sukobima i svađama, ne prestaju upozorenja da je nužno koncentrirati se na bitno. Glavni direktor HUP-a Davor Majetić smatra da je ponovni pad BDP-a “poziv da se napokon krene u promjene u društvu i gospodarstvu koje bi stvorile preduvjete za rast”. Posebno zabrinjavajućom smatra činjenicu da gospodarstvo pada s niske stepenice na još nižu, a ne poduzima se ništa da se to promijeni.

“Sve je rečeno što treba činiti i sve se zna, ali treba početi raditi na tome”, rekao je Majetić za Hinu. Uz promjene koje se ne događaju, sve ovo što se događa, sva ova komunikacija među strankama i u strankama, prema Majetićevu mišljenju, “stvara jedno negativno okruženje koje nije dobro, a to vidimo i kroz ovaj ponovni pad BDP-a”.

Politička sigurnost

Kulminacija sukoba u Vladi do koje je došlo obračunom premijera i bivšeg ministra financija samo je naglasila važnost dobre kumunikacije i zajedništva za ekonomske rezultate. Kako je ovih dana rekao ratni premijer Nikica Valentić prilikom HNB-ove proslave 20. godišnjice kune, jedinstvo tima preduvjet je svakog uspjeha.

- Današnja situacija zahtijeva isti stupanj jedinstva koji smo imali u ratu - smatra Valentić. Na prvom je mjestu politička stabilnost, na drugom je pravna sigurnost, bitna pretpostavka za investicije, a treći set mjera je brzina izdavanja raznih dozvola. Po njegovu mišljenju, rok u kojem bi se morale izdavati sve dozvole trebao bi biti od 60 do najviše 90 dana. Prema mišljenju potpredsjednika Grčića, ovaj pad je zapravo uvod u oporavak, a rast slijedi u drugom i trećem tromjesečju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:23