VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

NEVJEROJATAN RASPLET DOGAĐAJA U ŽUPANIJI KOJA JE 22 DANA BEZ NOVIH SLUČAJEVA COVIDA Planirali objaviti da više nemaju zaraženih, a onda je stigao šok

 
 CROPIX

Plan je bio potpuno drugačiji. Stožer Civilne zaštite Virovitičko-podravske županije u kojoj u posljednja 22 dana nije bilo novozaraženih i novooboljelih od Covida-19 te su svih ovih proteklih tjedana imali samo dvoje zaraženih, jedan bračni par, planirao je u srijedu objaviti kako su i prva županija bez zaraženih i oboljelih.

Očekivali su, naime, da će kontrolna testiranja supružnika pokazati da su oboje negativni, no umjesto toga morali su objaviti kako im je broj zaraženih u jednom danu porastao za čak petero. Dakle, dulje od tri tjedna nijedan, a sada odjednom pet. Što se dogodilo objasnio je dr. Miroslav Venus, ravnatelj ZZJZ Virovitičko-podravske županije.

- Prije svega želim jasno reći da nemamo pet novooboljelih nego pet novozaraženih osoba. Naime, kod zaraznih bolesti je bitna razlika je li netko bolestan i ima simptome bolesti ili je samo zaražen, dakle nosi uzročnike bolesti, ali nema ispljene kliničke znakove. Ovdje se dakle radi o novozaraženima – rekao je dr. Venus i nastavio.

- Zamislili smo danas iskomunicirati da su oni negativni i da više nemamo zaraženih. No, kada smo radili kontrolne briseve tih supružnik, koji su imali blage kliničke znakove te su klinički praktički ozdravili, kontrolno testiranje je pokazalo da je jedan supružnik ostao pozitivan, a drugi je negativan. S obzirom da su živjeli u domaćinstvu sa još dva člana obitelji koji cijelo vrijeme nisu imali nikakve kliničke znakove, testirali smo i njih i sada se pokazalo da su oni pozitivni. Dakle u jednoj obitelji jedan je negativan, ali njega ćemo danas opet testirati jer trebamo dva uzastopna negativna nalaza kako bismo ga skinuli s popisa zaraženih, jedan je ostao pozitivan i imamo dva nova pozitivna. Oni su pod nadzorom, a i do sada su bili u kućnoj samoizolaciji – kazao je dr. Venus.

Što se tiče preostalih troje novozaraženih oni dolaze s drugih, različitih krajeva županije i nisu nikako međusobno povezani, kao ni sa ranije zaraženim supružnicima. Pri tome jedan slučaj posebno zanimljiv i edukativan. Naime, zahvaljujući odluci epidemiologa u Virovitici da se sve zaposlenike Domova za starije i nemoćne osobe preventivno testira prije povratka na posao spriječena je zaraza širih razmjera.

- Na taj smo način detektirali jednu pozitivnu osobu, koja je zaposlena u jednom Domu za starije i nemoćne osobe, ali je srećom bila na godišnjem odmoru i upravo je danas trebala preuzeti smjenu. Sada to nije učinila, jer se pokazalo da je pozitivna. Sve njene kućne kontakte, a riječ je o šest osoba, stavili smo u samoizolaciju, testirat ćemo ih i izvijestiti o rezultatima. Dobro je da nije radila, a njezin izvor zaraze tek trebamo utvrditi – istaknuo je dr. Venus.

- U trećem slučaju također imamo supružnike, pri čemu je supruga klinički bolesna s blagom slikom, a suprug potpuno klinički zdrav, bez simptoma. Testirali smo ih oboje i oboje su pozitivni. Izvor zaraze je iz Koprivničko-križevačke županije jer su tamo njegovali stariju osoba koja je razvila simptome bolesti, pa smo ih stavili u samoizolaciju, a sada se pokazalo da su pozitivni – rekao je dr. Venus, dodavši i kako je „bilo je prilično šokantno odjednom toliko novozaraženih slučajeva, dakle ne oboljelih, nego zaraženih, jer od njih pet jedna osoba ima simptome, ostali su asimptomatski.“ Imao je i poruku za sve građane.

- Ovo nas uči da sva prerana opuštanja i popuštanja mjera, pritisci kojima smo i mi i ostale kolege u Hrvatskoj izloženi kako bi se što prije vratili u normalu mogu biti ljudski shvatljivi, ali su očito sturčno potpuno neopravdani. O tom virusu ne znamo baš sve i prema ovom iskustvu možemo pretpostavii da imamo aimptomatske osobe koje su zaražene i mogu zarazu prenijeti na nekoga. Štiteći bolnicu i domove za starije preventivnim testiranjima pokazalo se da smo ispravno postupili. Išli smo široko u zahvaćanje i to se pokazalo opravdanim – istaknuo je dr. Venus, koji je odbio reći iz kojih općina dolaze zaraženi.

- Ne vidimo nikakvu svrhu takvih objava, jer je velika i nepotrebna stigmatizacija oboljelih i zaraženih, što može dovesti do izbjegavanja javljanja nekih drugih zbog straha od stigmatizacije – poručio je dr. Venus, dok je župan Igor Andrović rekao kako vijesti nisu dobre, ali je dobro da je stanje pod kontrolom. On je, inače, planirao predstaviti županijske mjere za spas gospodarstva, ali je to zbog novonastale situacije odgodio. Što se tiče ranijih zahtjeva Stožera prema nacionalom Stožera za otvaranje cvjećarnica i dozvole rada pekarnicama od 6 sati za sada odgovora nema.

- No, to je dokaz da nema mjesta za opuštanje i da se moramo držati svih mjera koje je dao nacionalni Stožer i struke. Svi bismo htjeli da se mjere što prije popuste, to smo i tražili, ali ipak to moramo prepustiti stručnjacima, koji će znati najbolji tajming za popuštanje mjera – istaknuo je Andrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:49