IZAZIVAČI 2012.

Nina Skorin - Kapov: Otkrila sam kako zaštititi optičku mrežu

Nina Skorin-Kapov je, pozabavivši se problemom upada u optičke mreže, osmislila koncept planiranja optičkih mreža što je prezentirala u Šangaju, zemlji mogućnosti i realizacija, a na temelju njenih ideja započet je dvogodišnji projekt SAFE (A security Planning Framework for Optical Network). Šangaj je između svega ostaloga, grad u kojem se održava veliki skup Asia Communications and Photonics Conference and Exibition, a tijekom izložbe na koju je Skorin-Kapov bila pozvana, tamo je bilo čak 500 radova iz 29 zemalja.

Šveđani financiraju ideju

Docentica Skorin-Kapov je dokaz da znanje stvara novac pa su tako, primjerice, temeljem njezine ideje i koncepta sigurnosnog planiranja optičkih mreža od fizičkih napada, dva švedska sveučilišta, KTH i Linkoping te kompanija NetInsight prošle godine predložili projekt sigurnosti optičkih mreža, za što je švedska vlada dala budžet od 520 tisuća eura. Prije toga, tijekom poslijedoktorskog studija pozvana je na Ecole Nationale Superieure des Telecommunications u Pariz na usavršavanje vrijedno 20 tisuća eura.

Njeno znanje, jednostavno, vrijedi novca, a i stvara novac. No, ona će skromno reći: “Pokušavamo anticipirati mjesta napada i organizirati mrežu kako bismo minimalizirali opasnost od fizičkih napada”.

No, ti fizički napadi nisu toliko česti, kaže, iako je i laicima jasno da je jedan napad na optičku mrežu dovoljan da se uznemire obavještajne službe, razne vlade i vojske. Ili kakva društvena mreža.

Fakultet, surfanje i joga

Nina Skorin-Kapov trenutno dopunjuje članke za razne stručne časopise i razmišlja o skupovima na kojima bi se morala ili mogla pojaviti.

No, time se bavi kada uhvati trenutke slobodnog vremena nakon što završi sve obaveze na fakultetu. Ujedno, uobičajeno za nju, živi u sportu pa i nadalje surfa na valovima, nešto se rjeđe penje po planinama, ali napreduje u jogi. Napreduje zato što se, baveći se jogom, može stalno napredovati i ta mogućnost napredovanja joj je privlačnija nego bavljenje sportom samo radi zdravlja.

Nina Skorin-Kapov je u školu krenula s pet i pol godina, s 25 je imala doktorat, a tijekom studiranja su je ocjene koje je osvajala postavile među pet posto najboljih na godini. Školovala se u Hrvatskoj i u Americi, gdje su joj roditelji radi znanstvene karijere odselili kada je imala tri godine.

Roditelji su i danas u SAD-u gdje predaju na sveučilištima. Sa 16 godina se vratila u Zagreb jer njena starija sestra upisuje FER pa i Nina odlučuje ostati, te njih dvije same, iako uz nadzor bake, nastavljaju školovanje, obje odlaze na FER i tamo stječu diplomu.

Osobito je veseli suradnja u projektu Erasmus, sustavu razmjene studenata za što Nina kaže da je “odlično iskustvo za mlade ljude”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:11