Nisam ministar zbog novca, svoje milijune već imam

Evo, ovdje živi najbogatiji ministar - dočekuje nas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs u dvorištu obiteljske vile u zagrebačkim Mlinovima.  Fuchs još nije ni sjeo u ministarsku fotelju, a već je dobio epitet najbogatijeg ministra u Vladi Jadranke Kosor.



Prema imovinskoj kartici vlasnik je 2/5 kuće u Zagrebu vrijedne pet milijuna kuna, zatim okućnice od dvije i pol tisuće kvadrata vrijedne milijun kuna te zemljišta od stotinu kvadrata vrijednog stotinu tisuća kuna. Vlasnik je i polovice od tri stana ukupne površine 167 četvornih metara. Imovinu, međutim, nije stekao kao novopečeni bogataš. Prekrasnu vilu sagrađenu u secesijskom stilu Fuchsu i bratu u nasljeđe je ostavio otac, a stanove očev brat koji je bio bankar, a nije imao djece.  



Kuća je izgrađena 1910. godine, zaštićeni je spomenik, a prepoznatljiva je po tornjevima koji se vide s ceste. 



Život na periferiji



- Ne znam tko je projektirao kuću, no znam da je njezin prvi vlasnik bio Švicarac, od tuda i ti tornjevi. Moj ju je otac kupio negdje 30-ih godina prošloga stoljeća, a platio ju je, ako se dobro sjećam, oko 45 tisuća tadašnjih dinara - kazuje Fuchs koji se iz priča sjeća da je prvi vlasnik kuću odlučio prodati jer, kako je rekao, više nije mogao živjeti na periferiji, udaljen od centra grada i popularnih čajanki.



Slike iz djetinjstva ministru Fuchsu još su upečatljive. Najviše se, kaže, sjeća snijega na obližnjim obroncima, kamina, vatre i bake s mamine strane koja je njemu i bratu pričala priče. Sjeća se i da su dok je bio mali ljudi u Mlinovima hodali u narodnim nošnjama, svuda su okolo bile vodenice, kumice su u potoku prale rublje koje se u zaprežnim kolima dovozilo iz grada, a onda se to rublje sušilo po obližnjim livadama.



Osnivač škole fotografije



Ministrovi preci u Hrvatsku su došli iz Njemačke, a naselili su se u Slavoniju, u Našice, gdje je rođen njegov otac Rikard.  



- Ja sam tipičan primjer Hrvata kod kojeg su se križale sve nacije, nacionalnosti i religije - priča Fuchs udobno zavaljen u hladovinu na terasi koja se nalazi na samom ulazu u kuću. Ministrov djed Hinko porijeklom je bio Židov, a obitelj je prehranjivao radeći kao trgovac žitom. Obiteljskoj lozi po očevoj strani pripada i Vatroslav Lisinski, pristaša ilirskog pokreta, pravim imenom Ignac Fuchs.  Ministrova baka po očevoj strani Eugenija porijeklom je bila Mađarica, a odrasla je u Tuzli gdje joj je otac radio kao direktor tuzlanskih rudnika. Fuchsova majka rođena je u Boki kotorskoj, gdje je njezin otac kao invalid I. svjetskog rata dobio mogućnost otvoriti restoran. Majčini su roditelji porijeklom iz Vela Luke, a pradjed po maminoj strani rođen je u Sv. Nedjelji na Hvaru.



U majčinoj je obitelji  bilo i svećenika, pa je tako prvi papinski nuncij u Kraljevini Srbiji bio ministrov rođak po majčinoj strani, a ubijeni bokokotorski biskup Ivo Gugić bio je majčin bratić. 



Fuchsov otac prešao je na katoličanstvo, pa su se u njihovom domu uvijek slavili Božići i ostali katolički blagdani. Otac je obožavao klasičnu glazbu, a u slobodno je vrijeme svirao violinu u Glazbenom zavodu. Fuchsovi roditelji družili su se s ljudima iz glazbenoga svijeta, pa je i ministar dobio ime po svom krsnome kumu Radovanu Alaupoviću, ocu poznatog opernog pjevača Tugomira Alaupovića.



- Kod nas se doma uvijek slušala klasična glazba, a otac je tu strast prenio i na mene - kaže Fuchs. Otkriva kako je njegov otac imao još jednu ljubav: fotografiju. Malo je, naime, poznato da je Rikard Fuchs, zajedno s Tošom Dapcem i još nekolicinom velikih fotografskih imena bio osnivač Zagrebačke škole fotografije, a specijalnost su mu bile fotografije momenta. Bavio se i lovom, a ljubav prema tom sportu naslijedio je i aktualni ministar koji o svom hobiju nerado priča. Lovci su danas, smatra, stigmatizirani.   



Otac u zatvoru



 - Kada sam se ja rodio moj je otac imao 55 godina. Rođen je 1900. Djetinjstvo je proveo u Našicama, a u Zagreb je došao na studij. Završio  je trgovačku akademiju, današnji Ekonomski fakultet, a za život je zarađivao otvorivši veletrgovinu papirom. Posao je dobro išao, pa je kupio kuću u Mlinovima, no nakon rata svu su mu imovinu konfiscirali. Otac je završio u zatvoru bez ikakvih građanskih prava, trgovinu su mu oduzeli, a u kuću su bile useljene druge obitelji - govori Fuchs kojemu dok priča o ocu, posebno iskre oči.



Pamti ga kao vrlo radišnog čovjeka koji je i svoju djecu naučio da u životu mnoga toga mogu steći svojim radom. Fuchsov otac i majka upoznali su se kada su Rikardu Fuchsu bilo 53 godine. U to je vrijeme njegov otac bio je udovac, a iza sebe je već imao uspješnu poslovnu karijeru: bio je jedan od osnivača Hrvatske gospodarske komore, a potom i Tekstil prometa, današenjeg Croatia tekstila. U prekrasnu 20 godina mlađu Korčulanku zaljubio se na prvi pogled, ubrzo su se oženili i dobili svog prvoga sina.



Tri i pol godine kasnije rodio se i ministrov mlađi brat. Od 1968. do 1973. Fuchsov otac bio je predstavnik Astre u istočnom Berlinu, gdje je Radovan Fuchs završio osnovnu školu i tri razreda srednje škole. U Zagrebu je maturirao, a potom upisao Veterinarski fakultet. Doktorirao je na Sveučilištu u Uppsali (Švedska), a po struci je toksikolog. Fuchs kaže kako pripada onoj grani obitelji koja ima više dara za prirodne znanosti. Njegovi su sinovi podijeljeni. Mlađi Nino naslijedio je očeve gene, nedavno je diplomirao medicinu.



Stariji Rikard naslijedio je djedove gene: završio je Studij međunarodnih financija i menadžmenta u Americi na sveučilištu Rochester. Danas ima privatnu tvrtku koja zastupa strane i domaće investicijske fondove.



Teta Micika



U inozemstvu je, u Beču, studirao još očev brat Milan koji je ministru Fuchsu ostavio dio imetka. Stric je cijeli rat proveo je po logorima u Njemačkoj, a kada se 1946. vratio u tadašnju Jugoslaviju nagradili su ga mjestom direktora dnevnih rezervi. Jedno je vrijeme bio direktor Jugobanke te viceguverner Narodne banke Jugoslavije. - Mjesto guvernera nikada nije mogao dobiti jer nije htio ući u partiju. I inače je uvijek bio čovjek jakog karaktera. Sjećam se da mi je pričao da su od njega tražili da iz deviznih rezervi Titu, kada je išao na svoj prvo putovanje Galebom prema Egiptu, isplati 150.000 dolara.



Moj je stric to odbio jer za to nije bilo zakonske osnove. Rekao im je: ‘Sazovite skupštinu i donesite takvu odluku’. To su i učinili. Skupština je bila sazvana istu večer, a Tito je dobio traženi novac, priča Fuchs. Njegova je obitelj, kaže, uvijek bila nacionalno orjentirana, a posebno pamti priče o teti Miciki, koja je živjela u Beču i nije znala izgovoriti niti jednu hrvatsku riječ, no kada bi god dolazila kod djeda u Našice, uvijek bi govorila: “Rođena sam k’o Hrvatica, ja jesam Hrvatica i umrijet ću k’o Hrvatica”. 



Kredit za studij



- A oni su ju zezali:  Micika, govorili su, reci to na hrvatskom - smije se Fuchs.



  Dok razgovaramo oko njega skakuće 20-mjesečni unuk Karlo, sin starijeg sina Rikarda i snahe Petre, zubarice, inače unuke poznatog zagrebačkog kirurga Petra Nole i bivšeg rektora zagrebačkog sveučilišta Vladimira Stipetića.





U obitelji Fuchs uvijek se polagala velika pažnja na obrazovanje, a svi govore nekoliko stranih jezika. Ministar je svjestan da će biti i onih koji će mu prigovorati iz razloga što je njegov sin završio studij u Americi, no dobio je, kaže, ponudu koju nije mogao odbiti.  - Kada sam bio pomoćnik ministra Branka Jerena došla je ponuda sa Sveučilišta Rochester za otvaranje studija u Hrvatskoj. Naš je veleoposlanik u Americi tada bio Miomir Žužul, a jedan od bivših studenata na tom sveučilištu bio je vlasnik lista USA Today.



Sjećam se da smo Žužul, Davor Štern i ja ugovor potpisali doslovce na stepnicama njegovih novina.  Studij je krenuo 1996. u Dubrovniku, a meni je 2002., kada više nisam bio član vlasti, došla ponuda da pošaljem Rikarda na studij u Ameriku. Dio troškova snosilo je Sveučilište Rochester kroz stipendiju, a dio smo mi platili sami. Podigao sam kredit koji još otplaćujem - priča Fuchs.



‘Supruga Maja protivila se mom odlasku u Izrael’

Osim u Sjedinjenim Američkim  Državama, novi ministar obrazovanja ima odlične veze i u Izraelu, a jedno se vrijeme spominjao i kao mogući veleposlanik u toj zemlji, no njegova se supruga odlučno protivila odlasku iz Hrvatske, pogotovo nakon što se rodio mali Karlo.  



- Dugo godina radio sam kao ekspert Svjetske zdravstvene organizacije, i znam puno kolega toksikologa po svijetu. Te smo veze koristili kada se pregovaralo o priznavanju Hrvatske. Diplomatska mreža tada još nije bila razvijena, pa me još pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman slao u diplomatske misije u Ameriku, Izrael, Francusku ...- prisjeća se Fuchs.



Na promociji Republike Hrvatske u svijetu bila je angažirana i njegova supruga Maja Fuchs kao osnivačica Međunarodnog kluba žena, udruge osnovane s namjerom okupljanja stankinja koje žive u Hrvatskoj.



Ministrova supruga, inače, rođena Zagrepčanka, po svaku je cijenu htjela izbjeći susret s novinarima tako da se nije pojavila na razgovoru, a nije se ni željela fotografirati.




Ivana Kalogjera Brkić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 21:00