TRIDESET DANA NA STO POSTO SIROVOJ HRANI

Novinarka Nedjeljnog Jutarnjeg: Mjesec dana jela sam isključivo voće, povrće te sirovo meso, ribu i gljive. Pogledajte kako sam preživjela!

Novinarka i suradnica Nedjeljnog Jutarnjeg Željka Klemenčić odlučila se na radikalan test: mjesec dana živjela je isključivo na sirovoj hrani. Velika stvar, pomislit će neupućeni. Ali, kad promislite o tome koje sve namirnice isključuje takav način prehrane...

Dakle, osim sve tople hrane, otpadaju kruh, tjestenina, slastice, praktički svi mliječni proizvodi, konzervirana hrana, sve što je prošlo proces pasterizacije itd., što je uz način života modernog čovjeka velik problem. Prehrana 100 % sirovom hranom vjerojatno je najekstremniji oblik prehrane koji nam se nudi u lepezi gastro-stilova koji obećavaju savršeno zdravlje, prosvjetljenje, lakoću, bistrinu, ako ne i vječnu mladost.

Jedenje sirove hrane za zdravlje nije nikakav novi trend, premda je tek nedavno raw food doživio kulminaciju u obliku snažnog sirovojelskog pokreta, najradikalnijeg veganskog ogranka koji se kune da je otkrio sveti gral, lijek protiv raka, debljine, tromosti uma i Weltschmertza općenito.

Od danas na našem portalu Jutarnji.hr možete pratiti epizode u kojima Željka Klemenčić iznosi svoja iskustva, spoznaje i dvojbe koje je proživjela na tom režimu, a u idućem broju Nedjeljnog Jutarnjeg, 10. listopada, čitajte veliki tekst iz prve ruke o pozitivnim i negativnim stranama tog načina prehrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:05