MISTERIJ OSTAVŠTINE

Obitelj maršala u panici: Nestala Titova zbirka maraka, sat i sablja koju mu je dao Staljin

Kolekcionar Tito je navodno imao jednu od najdragocjenijih zbirki maraka

Nastavlja se rašomon oko imovine nekadašnjeg doživotnog jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita koju potražuje njegova rodbina.

Naime, mnoge su stvari ostale još nedorećene pa i zagonetne. Titov unuk Joško Broz, sin Žarka Broza, koji je još 1983. godne i pokrenuo pitanje Titova nasljedstva, nezadovoljan je u petak izašao s rasprave pred prvim općinskim sudom u Beogradu jer kaže kako nasljednici još nisu dobli kompletni uvod u cjelokupnu imovnu te poklone koje je Tito tijekom svoje vladavine dobivao od stranih državnika. No, najveće uzbuđenje izazvalo je misteriozno izčeznuće Titove kolekcije poštanskih maraka koja se procjenjuje kao najvrednija na svijetu! Posebno je zabrinjavajuće, kaže Titov unuk Joško, to što se za nju tvrdi da se ni ne nalazi na popisu imovine koja je posložena na punih 400 stranica.

Dobili tri popisa

Tito je sakupljao marke dugi niz godina, a mnoge rijetke primjerke dobivao je od svojih kolega svjetskih vladara koji su znali za tu maršalovu strast te su mu poklanjali egzotične i vrijedne marke.

- Mi smo dobili tri popisa na kojima su tek manje vrijedni predmeti, ali zašto se od nas krije četvrti popis - kaže nazadovoljno Joško Broz, vlasnik popularnog beogradskog restorana “Čuburska lipa” te osnivač i predsjednik Komunističke partije Srbije.

Armstrongov dar

Naime, tvrdi Titov unuk, na tom četvrtom popisu nalaze se predmeti iz Titove rezidencije “Vila mira” u Užičkoj 11 na elitnom beogradskom naselju Dedinje, vrijedni desetke milijuna eura. Prema nekim izvorima vrijednost seže do 60 milijuna eura! Joško Broz tvrdi da su mnoge stvari tijekom godina otuđene pa je kazao da je jedan Titov sat marke “Patek Philippe” prodan na aukciji u Švicarskoj!

No, nije stalo na tome, nedostaju još neke slike poput onih Oscara Kokoschke i Francisca Goye, a ne zna se što je sa sabljom koju je Titu jedne mračne moskovske noći poklonio Josif Visarionovič Staljin, a strku je podigla i nestala u zoni sumraka Gadafijeva sablja optočena dragim kamenjem, a opustošena je i zbirka od 167 primjeraka raznog oružja. Negdje je ispario i kamen s Mjeseca koji je Titu poklonio Neil Armstrong, prvi čovjek koji je koračao Mjesecom.

Darovao ih državi

Na Titovo nasljeđe (imovi-nsko) polažu pravo supruga Jovanka i mlađi sin Mišo te djeca Titova sina Žarka koji je umro 1995. - Joško, Edvard, Zlatica i Svetlana. Kustos muzeja 25. maj u Beogradu, u kojem se čuva najviše Titovih stvari, tvrdi da pokloni koje je drug Tito dobijao od stranih delegacija ne mogu biti predmet imovinskog spora jer je Tito te poklone darovao državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:03