PLJUŠTE OPTUŽBE

OBITELJSKA STRANKA NAPALA LEPUŠIĆA 'Pobačaj je ubojstvo koje poprima sva obilježja genocida'

Mate Knezović prozvao je u srijedu zagrebačkog ginekologa Dubravka Lepušića i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) za aktivno vođenje kampanje u javnosti protiv ustavnog prava na priziv savjesti te prava na život nerođene djece

Predsjednik Obiteljske stranke Mate Knezović prozvao je u srijedu zagrebačkog ginekologa Dubravka Lepušića i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) za aktivno vođenje kampanje u javnosti protiv ustavnog prava na priziv savjesti te prava na život nerođene djece i to naročito, kaže, otkako je dužnost ministra zdravlja preuzeo Siniša Varga. Popisivanje medicinskog osoblja koje ima priziv savjesti suprotno je Ustavu i hrvatskim zakonima, a cilj je zastrašivanje i priprema određene vrste progona protiv tog ustavnog prava, upozorio je Knezović na konferenciji za novinare ispred Bolnice Sestara milosrdnica.

Naputak Ministarstva zdravlja da sve bolnice koje imaju odjel ginekologije moraju pružati uslugu pobačaja na zahjev Knezović je ocijenio protuustavnim napadom na slobodu savjesti medicinskog osoblja, a pozvavši se na čl. 21 Ustava RH, istaknuo je da je time ugroženo pravo nerođene djece na život.

Pritom se pozvao na očitovanje Etičkog povjerenstva bolnice u Petrovoj koje je 2009. , na upit Ustavnog suda o tome kad počinje život i kakav je stav struke o pobačaju, odgovorilo da život počinje "spojem muške i ženske spolne stanice".

"Jasno je definirano kad počinje ljudski život i znanost je o tome sve rekla", istaknuo je Knezović te dodao kako se pred Ustavnim sudom vodi postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, koji je donesen još 1978., a prema kojemu se pobačaj može izvršiti odmah nakon javljanja žene s tim zahtjevom.

"Pobačaj je ubojstvo koje poprima sva obilježja genocida, ne samo jednog naroda, već cijelog kršćanskog svijeta, zapadne kulture i civilizacije", ustvrdio je predsjednik Obiteljske stranke.

U tom smislu žestoko je osudio zahtjev Ministarstva zdravlja koje od ravnatelja bolnica traži da u svojim ustanovama osiguraju dostupnost usluge pobačaja, ako nikako drugačije, onda angažmanom vanjskih suradnika.

Ravnatelja, koji ima prigovor savjesti, na taj se način prisiljava da "pomaže trudnici u čedomorstvu", upozorio je Knezović.

Istodobno, u ime Obiteljske stranke, suprotstavio se pokušajima zabrane mirnog okupljanja i molitve pred bolnicama pripadnika nacionalne molitvene inicijative ekumenskog karaktera “40 dana za život”.

Upozorio je da su takvi pokušaji također protuustavni jer se Ustavom jamči slobodu okupljanja, slobodu vjere i slobodu mišljenja, pa tako i iznošenje stajališta o pobačaju kao ubojstvu.

Ante Čaljkušić, voditelj molitvene inicijative “40 dana za život”, rekao je kako su prošle godine molitvom, postom i bdijenjem ispred bolnica gdje se obavljaju pobačaji, uspjeli spasiti nekoliko života.

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova krajem prošle godine povela se rasprava o molitvenim akcijama ispred bolnica. Ginekolog Bolnice Sestara milosrdnica Dubravko Lepušić i bivša sanacijska upraviteljica te bolnice Vesna Šerić ustvrdili su kako posljednje dvije godine imaju "izuzetni napad religioznih grupa koje se po 40 dana mole ispred bolnice, što izaziva niz neugodnosti i u bolnici i među kolegama".

CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje nedavno je organizirao okrugli stol "Priziv savjesti u medicini“, na kojemu je sudjelovao i dr. Lepušić, a tijekom kojega je predloženo da se sastavi registar medicinskog osoblja koje ima priziv savjesti kako se ne bi događalo da u javnim ustanovama svo osoblje ima priziv savjesti, te da se odluči kako se treba nadoknaditi nerad liječnika zbog priziva savjesti.

Predloženo je i da se precizno utvrdi u kojem je momentu moguće pozvati se na priziv savjesti - prije zapošljavanja ili kako se tko sjeti, te da je apsolutno potrebno da nezavisna povjerenstva utvrđuju autentičnost priziva savjesti. Na skupu je izražena i inicijativa da Crkva financira "konfesionalne bolnice" u kojima bi radilo osoblje s prizivom savjesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 03:07