KIŠNI ČOVJEK KRIMINALA

Od povučenog dječaka do svjetskog superlopova

Prvu bandu oformio je u srednjoj školi, a potom je gotovo dva desetljeća bio korak ispred policije

Velik, dva milijuna vrijedan Köchertov dijamant presijavao se na suncu koje se stidljivo probijalo kroz prozore muzeja u dvorcu Schönbrunn. Gerald Blanchard stajao je pred njim i promatrao ga kroz staklo otporno na metke. Trebalo mu je točno pet sekundi da odluči. Ukrast će ga.

Talent za brojeve

Prostorija je bila puna nadzornih kamera, čuvara i detektora pokreta. Dijamant poznatiji kao Elizabetina zvijezda nakon 75 godina prvi je put pod neviđenim mjerama osiguranja prikazan publici.

Optočen je s deset krakova napravljenih od manjih dijamanata i bisera, a pripadao je omiljenoj austrijskoj carici Sisi, koja ga je nosila neposredno uoči atentata u kojem je poginula prije više od stotinu godina. Pet dana kasnije Blanchard je s padobranom na leđima stajao na vratima malenog zrakoplova koji se približavao Schönbrunnu. Bila je topla ljetna noć i dvorac je pod njim blistao u mraku. Duboko je udahnuo i skočio. Tako je, sredinom lipnja 1998., počela najspektakularnija krađa u austrijskoj povijesti.

Kad je 24 sata prije toga posjetio dvorac u društvu tasta i supruge, Blanchard je poput ostalih turista kamerom snimao izložbu, ali i čuvare i silnu tehnologiju kojom su čuvali željeni dijamant.

U muzejskom dućanu kupio je repliku Elizabetine zvijezde. Predvidio je sve moguće ishode pljačke - odmalena je imao talent za brojeve i odmah je shvatio da, unatoč brojci od stotinjak čuvara koji su 24 sata na dan patrolirali dvorcem, posao može obaviti, a da ne bude uhvaćen.

Odmah nakon skoka otvorio je padobran i za dva metra promašio planirano mjesto doskoka. Otkotrljao se niz krov i zaustavio na samom rubu. Držao se rukama za žlijeb i ostao visjeti nad muzejom.

Kada se uspio popeti na krov s kojeg je visio, najprije je sakrio padobran, a onda ušao kroz prozor koji je kao turist dan prije ostavio otključan. Tlocrt dvorca koji ima oko tisuću prostorija naučio je napamet. Zaobišao je detektore pokreta i zamijenio pravi dijamant replikom kako bi zavarao detektor težine ugrađen u stalak.

Odšetao u vrt i nestao

Samo pet minuta nakon što je doskočio na krov, Blanchard se s dijamantom u džepu spuštao niz zid dvorca. Odšetao je u vrt i nestao.

Drugog dana vratio se na izložbu i zajedno s ostalim posjetiteljima divio se izloženoj replici. Krađa je otkrivena tek nakon dva tjedna. On je već odavno napustio zemlju s dijamantom, koji je preko granice, u Kanadu, prošvercao u masci za ronjenje. Kreativan, pametan, tvrdoglav i veoma nadaren - tako su istražitelji opisivali Kanađanina Geralda Blancharda, možda najsposobnijeg svjetskog lopova.

Nazivali su ga Kišnim čovjekom kriminala jer je bio diskleksičar, imao je tešku govornu manu i bio stidljiv i povučen do granice s autizmom.





Prvu krađu počinio je sa šest godina. Živio je samo s majkom u Winnipegu. Ponestalo mu je mlijeka za cornflakes pa je jednog jutra ukrao bocu sa susjedove terase.

- Bio sam na misiji. Nitko me nije primijetio, ali srce mi je jako tuklo. Mlijeko je odmah imalo slađi okus. Već tada sam se navukao na krađu - ispričao je poslije novinarima.

Gdje je nestao video?

Sa sitnim krađama u mladosti nastavio je i kad se s majkom doselio u Nebrasku. Nekoliko ga je puta uhitila policija, a uspio je ukrasti i prodati videorekorder iz popravnog doma u kojem je bio smješten. Osim za matematiku, bio je nadaren i za mehaniku, što će mu poslije pomoći da sagradi gotovo enciklopedijsko znanje o sigurnosnim kamerama, alarmima i detektorima. Umjesto da uči, vrijeme do ispita trošio je na smišljanje kako će na njima varati.

U srednjoj školi oformio je svoju prvu bandu. Oko sebe je okupio klince zaposlene u lokalnoj robnoj kući i ubrzo su iz skladišta počele nestajati stvari. Poslije je objasnio kako je od najmlađih dana imao još jedan dar: na prvi pogled mogao je procijeniti hoće li mu se netko pridružiti u kriminalu.

Sa 16 je kupio kuću za sebe i majku i na nju potrošio 100 tisuća dolara zarađenih na krađama i prijevarama. S majkom je imao prešutni dogovor - nije ga podržavala, ali je znala što radi i nikad mu nije prigovorila.Policajci su ga ponovno uhitili 1993. zbog krađe auta i cijelu noć ispitivali u postaji. U pauzi se iskrao iz sobe i kroz ploče na stropu provukao se u ventilacijski sustav. Digao je postaju na noge, ali ga nisu našli.

Nakon nekoliko sati spustio se iz ventilacije, odjenuo policijsku uniformu i ukrao radio, pištolj i značku. Na stolu šefa postaje ostavio je metak i kroz glavni ulaz odšetao na parkiralište. Vozaču koji ga je povezao do susjednog grada objasnio je da je bio na kostimiranoj zabavi. Sljedećeg dana uhitili su ga specijalci, ali je i njima pobjegao. Ostavili su ga svezanog u upaljenom autu na stražnjem sjedalu.

Poput mađioničara provukao je noge kroz ruke svezane na leđima, pokrenuo policijski auto i otišao. Uhvatili su ga nekoliko sati kasnije i odležao je četiri godine u zatvoru. Protjeran je iz SAD-a. Počeo je putovati. Odgajatelju iz popravnog doma slao je razglednice iz cijelog svijeta, iz mondenih ljetovališta i otmjenih hotela. Smatrao ga je ocem kojeg nije imao i htio je ostati s njim u kontaktu.

- Rekao mi je da se bavi poslovima osiguranja. Htio sam mu vjerovati, ali sam znao da se zapravo bavi poslovima antiosiguranja - ispričao je odgojitelj.

Nakon krađe Elizabetine zvijezde Blachard se odlučio za novi spektakularni pothvat. U Edmontonu je 2001. primijetio da se gradi nova poslovnica banke. Za vrijeme gradnje redovito je je posjećivao gradilište banke. Predstavljao se kao običan radnik, dostavljač ili šef gradilišta, a nekad je provaljivao i noću.

Do trenutka kad je banka sagrađena, bila je puna minijaturnih kamera i prisluškivača koje je Blanchard postavio na ključna mjesta u novoj zgradi. Ubrzo je postao šef banke iz sjene. Mogao je podizati novac s bankomata kad je htio, mijenjati iznose na računima, a znao je kad novac dolazi i odlazi iz trezora.

Planiranje skuplje od plijena

No, kako ga je planiranje zabavljalo više od plijena, ukrao je samo 60 tisuća dolara.

- Bilo je bitno pobijediti sustav, samo me to zanimalo - govorio je.

Otada je opljačkao još šest banaka. Opremljen vrhunskim high tech uređajima vlastite izrade, penjao se po ventilacijskim cijevima. Nosio je naočale s termovizijom i detektorima za laserske zrake. Uvijek je imao dekodere policijskih kanala pa je unaprijed znao njihove poteze. Jednom je pred policajcima u postaji u 40 sekundi sastavio i rastavio najkompliciraniju bravu za bankomate na svijetu. No, ono što je istražetelje tjeralo u očaj dok su ga ganjali preko tri kontinenta bili su njegovi brojni identiteti. Imao je brojne vozačke dozvole (koje je legitimno stekao polagavši iznova ispite vožnje) i lažne putovnice te potvrde o lažnim brakovima.

40 teških optužbi

Bojao je kosu, nosio lažne brkove i šminkao se. Prijavljivao se za posao u zaštitarskim tvrtkama, pa čak i u lokalnoj policiji manjih gradova. Ormari su mu bili puni raznih uniformi. Čak su i najbolji filmovi o pljačkama pokraj njegovih pothvata izgledali kao dječja igra.

S više od 40 teških optužbi, uhićen je krajem 2007. u Kanadi. Priznao je 16 točaka optužnice, a iako su mu prijetile 164 godine zatvora, osuđen je na osam. Odležao je tri, pa je na uvjetnoj slobodi od početka ove godine. Elizabetina zvijezda nađena je u podrumu njegove kuće, ali nitko ne zna koliko je ukradenog novca prošlo kroz njegove ruke. Nagodio se - ako vrati dijamant, smanjit će mu kaznu. Za sebe je tvrdio da je Robin Hood.

- Nisam krao od običnog čovjeka, nego od korporacija - govorio je.

Sad najavljuje novi život i karijeru - savjetovat će banke i muzeje o osiguranju. A ako netko zna kako spriječiti krađu, onda je to zasigurno Gerald Blanchard.

Iz puke zabave je glumio novinara

Blanchard se udružio s manekenkom Angelom James, koja je služila za odvraćanje pozornosti

Blanchard je iz zabave glumio novinara. Sređivao si je VIP tretmane i intervjue sa poznatim osobama.

Legendarni Mario Andretti provozao ga je po trkalištu u Indianapolisu, Christina Aguilera mu je dala ekskluzivni intervju nakon jednog koncerta, a družio se i s princom od Monaca dok je ‘pokrivao’ utrku jahti u Monte Carlu. U jednom trenutku karijere radio je s manekenkom Angelom James

(na slici lijevo). Izgledom bi odvraćala pozornost s partnera za vrijeme izviđanja, a noću bi mu držala stražu. Na suđenju je rekao kako je dio pljački izvršavao za misterioznog naručitelja kojeg je poznavao samo pod nadimkom Šef, ali identitet tog čovjeka nikad nije otkriven. Sudac je zaključio kako ga cijeli slučaj ionako previše podsjeća na film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 14:37