NOVA GONDOLA

OD ZAGREBA DO ZAGORJA Iz europskih fondova dobit ćemo novac za sljemensku žičaru

Mladenka Dabac, arhitektica i inženjer građevinarstva, profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Karlsruheu, koja je specijalizirana za zelene projekte, najavljuje stožerni projekt za Zagrebačku goru
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB Povezati Zagreb preko Sljemena sa Zagorjem san je koji desetljećima nije ostvaren, a do sada je bilo i niz prijedloga od kojih ni jedan nije realiziran. Arhitektica i inženjer građevinarstva, profesorica Mladenka Dabac, Zagrepčanka s njemačkom adresom, specijalizirana za zelene projekte, na tragu je da se taj san i realizira.

U suradnji s hrvatskim arhitektima i brojnim drugim stručnjacima izradila je mnogobrojne ‘zelene’ projekte, koji predviđaju gradnju žičare od Zagreba do Sljemena i Bistre, afirmaciju brojnih termalnih izvora u Zagorju i pretvaranje sljemenskog i zagorskog raja u svojevrsni turistički centar kakav ima malo koji grad na svijetu.

Zagreb priprema projekt za dio žičare do TV tornja, a Bistra je naručila novi dio, dug 3600 metara sa zagorske strane. Koliko je realno da se sve to realizira?

- Žičara je ekološki projekt i konkurirat će za novac iz europskih fondova s ekološke i turističke, ali i infrastrukturne strane. Za sve to mogu se dobiti i nepovratna sredstva.

Kakvo je stanje danas?

- S jedne strane danas imate žičaru koja je raspadnuta, a izazov je u novom zelenom urbanizmu Zagreb pretvoriti u metropolu koja bi povezivala Sljeme i Zagorje. U nizu drugih projekata već sam 2003. godine predložila da se to realizira.

Tvrdite da je riječ o prije svega održivim zelenim projektima. O čemu se detaljnije radi?

- Ovakvim jednim novim povezivanjem stvaramo jedinstvo Zagreba s njegovom okolicom uz posebnosti koje su nam date. Nema te prijestolnice gotovo u cijeloj Europi koja sa zelenom visinskom poveznicom spaja svijet toplica. S Trga bana Jelačića se za nekoliko tramvajskih stanica dolazi do podnožja žičare koja vas vodi do vrha Sljemena i ‘presjedate’ zatim na stanicu koja ide prema Bistri.

Kako zamišljate tu žičaru, kao gondolu?

- Tek kada sve tehnički odradimo znat ćemo je li riječ o žičari sa zupčanicima ili je riječ o gondoli. U ovom trenutku razmišljamo o gondoli za osam ljudi, gdje se mogu smjestiti i bicikli. Planiramo i teretnu gondolu koja bi opslužila potpuno zapušteni Brestovac.

Godinama ljudi dolaze na Sljeme, tumaraju okolo i zapravo nemaju kuda. Koliko bi ovaj projekt povezivanja sa Zagorjem ponudio nove sadržaje?

- Sve ovo što se nudi u Zagorju predstavlja fantastičnu destinaciju zdravlja.

Što je do sada napravljeno da se svi ti projekti, među kojima je i zeleni urbanizam Krapinskih Toplica, rješenje javnog prijevoza u Zagorju, opskrba zdravom hranom i realizira?

- Pripremljeni su svi projekti sa strane Zagorja, poput rješenja zelenog urbanizma Krapinskih Toplica. Jedna od ključnih stvari bit će i zeleni javni prijevoz i prvi zeleni kolodvor. Također predviđamo i rješenje za 22 lokacije gdje su termalne vode, a sada su samo tri u funkciji. A naši su potencijali fantastični.

Koliko je realno da se sve to u ovoj krizi i nestašici novca realizira?

- Pripremljen je pilot-projekt Daruvara koji je odmah dobio tehničku pomoć, a uskoro kreću veliki projekti koje je Europa odobrila. A iza ovih projekata Europa stoji, a aplikacije su u ovom trenutku u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:18