JEDINO RJEŠENJE

OSNIVAČ WIKIPEDIJE GOVORI ZA NEDJELJNI: 'Srbi i Hrvati ne smiju imati odvojene Wikipedije'

Afera zbog desničarski nastrojenih administratora na hrvatskoj verziji sveprisutne online enciklopedije natjerala je i njezina utemeljitelja na reakciju u kojoj je komentirao i upozorenje hrvatske Vlade kako ovako uređena Wikipedija ne može biti izvor znanja za hrvatske školarce

Pozorno pratimo sve što se događa na hrvatskoj Wikipediji i trebat će nam nekoliko dana da utvrdimo sve činjenice - ekskluzivno je za Jutarnji list poručio Jimmy Wales, osnivač popularne Wikipedije, nakon što smo ga kontaktirali u petak navečer.

Walesu smo poslali upit nakon što smo vidjeli da se osobno odlučio angažirati oko slučaja hr.wiki u raspravi na engleskoj Wikipidiji koja je pokrenuta prije dva dana. Tamo je, naime, jedan korisnik iznio cijeli problem s uređivanjem hrvatske inačice popularne online enciklopedije, a osnivač i predsjednik Odbora Zaklade Wikimedia, Jimmy Wales, odgovorio mu je i odlučio reagirati, posebice nakon što je shvatio da se u cijelu priču uključila i hrvatska Vlada preko Željka Jovanovića , ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

“Nisam zainteresiran za pokretanje bilo kakvog križarskog rata protiv hrvatske Wikipedije, ali mislim da Zaklada Wikimedia treba ozbiljno razmotriti aktualne medijske optužbe na račun hrvatskih administratora. Iako optužbe protiv hrvatske Wikipedije nisu ništa novo, najnoviji prijepor počeo je kada je Jutarnji list objavio članak na naslovnici o pristranim desničarski nastrojenim administratorima i člancima koji predstavljaju povijesni revizionizam.

‘Ovo ne smije u škole’

Moguće je da je priča u medijima potaknuta Facebook grupom ‘Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije’, a u petak je reagirao i ministar u hrvatskoj Vladi, Željko Jovanović, koji je pozvao učenike i studente da ne koriste hrvatsku Wikipediju kao izvor informacija. Priču su popratili svi veći mediji u Hrvatskoj i regiji, a administratori hrvatske Wikipedije objavili su priopćenje u kojem negiraju optužbe, ali zapravo u izjavi ne poriču ništa, nego u prvom dijelu analiziraju političku situaciju u Hrvatskoj, a u drugom dijelu pišu općenito o uređivanju Wikipedije”, napisao je jedan od korisnika.

Jimmy Wales mu je odgovorio kako se slaže sa svime što je napisao i da će se osobno pobrinuti da se s problemom upoznaju članovi Zaklade Wikimedia. Osim toga, Wales je rekao kako problem treba hitno riješiti, te da će njegovi suradnici stupiti u kontakt s urednicima hrvatske Wikipedije. U svom odgovoru Wales je napisao kako je čuo i prije za probleme s hrvatskom Wikipedijom, ali da su pritužbe uglavnom dolazile iz srpskih izvora te da je njemu, kao neutralnoj strani, bilo teško zaključiti jesu li optužbe utemeljene.

Međutim, problem je za njega postao očit, nakon što je ministar Jovanović odlučio reagirati.

“Kada ministar da tako snažnu izjavu, onda je to zabrinjavajuće”, napisao je Wales.

Bez dlake na jeziku

Wales je u raspravi iznio zanimljiv, ali i kontroverzan stav oko hrvatske i srpske Wikipedije. On se, kaže, oduvijek zalagao da na području Balkana ne trebaju postojati dvije odvojene Wikipedije, srpska i hrvatska, jer da je zapravo riječ o istom jeziku, samo drugačijem pismu. Poznato je, naime, da ni srpska Wikipedija nije ništa bolja od hrvatske, pa se i tamo mogu pročitati sadržaji koji falsificiraju povijesne događaje vezane uz Drugi svjetski rat i ratove iz 90-ih.

“Moj dugoročan stav je oduvijek bio da je zapravo pogrešno imati odvojene Wikipedije u tom dijelu svijeta”, smatra Wales.

Podsjetimo, Jutarnji list u srijedu je objavio članak koji je upozorio na pristranost urednika hrvatske Wikipedije. Prema sadržaju koji se može pročitati na hr.wiki, ustaški pokret nije bio svjesno desno-radikalan, rasistički i totalitaran, a za pojavu ustaške ikonografije u modernoj Hrvatskoj krivi su masoni.

Hrvatska Wikipedija također tvrdi da je antifašizam ograničavanje svih osnovnih ljudskih sloboda, a da se u Hrvatskoj redovito organiziraju antifašističko-četničke proslave na račun poreznih obveznika.

Naravno, za sadržaj Wikipedije ne odgovaraju osobno urednici niti članovi Zaklade Wikimedia, jer poanta slobodne online enciklopedije jest da svi mogu svojim radom pridonijeti sadržaju.

Međutim, osnivač grupe na Facebooku “Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije”, ali i mnogi drugi bivši suradnici na tom projektu s kojima smo razgovarali potvrdili su nam da su ih sadašnji urednici redovito blokirali i zaključavali sadržaj ako su oni pokušali nešto mijenjati.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 22:18