NAJSKUPLJI IGRAČ

OTKRIVAMO: KAKO JE STVOREN IGRAČ OD 100 MILIJUNA KUNA Cijela istina o Mateu Kovačiću

 Cropix

Ovo je ostvarenje sna... Ne znam kako drugačije to objasniti. Obećavam da ću napraviti sve da razveselim navijače Intera - prvo je što je u Italiji izjavio Mateo Kovačić, dečko vrijedan 15 milijuna eura, koji je prvi intervju u životu dao najboljem hrvatskom sportskom novinaru Tomislavu Židaku kada je imao samo 13 godina. Taj intervju objavljen je u Jutarnjem listu 10. lipnja 2007., a rođen je u Linzu u Austriji, gdje je Mateo rođen i gdje su Kovačići do tada živjeli.

Židak je tada napisao: “Dinamo je njihova definitivna odluka iako je Mateo već dvaput bio u kampu Intera iz Milana i godinu i pol su ga vabili da se preseli u Milano. Ali Stipo Kovačić ima zdravu logiku: - Osim što sam respektirao sinovljevu logiku, a ona glasi Zagreb, odlazak u Inter bio bi pun neizvjesnosti, ondje se 1500 djece bori za ugovor. Ovdje ću, ipak, biti među svojim ljudima, a, osim toga, impresionirao me susret s Mamićem i Šikićem, izuzetno korektnim ljudima...”

Dakle, zanimanje Intera iz Milana , koji je ovaj tjedan Dinamu odnosno Zdravku Mamiću iskeširao 13 plus dva milijuna eura za jednog od najvećih tinejdžerskih talenata nogometne Europe, zapravo nije neko veliko iznenađenje, jer ono traje već najmanje pet godina.

Isto tako, veoma je zanimljivo da je obitelj Kovačić, odnosno Mateov otac Stipo, te 2007. godine mrtav-hladan odbio Inter i odlučio se za Dinamo. I, kako se sada čini, nije pogriješio. Osim odštete Dinamu i Mamiću, Mateo Kovačić za 4,5 godine u Interu dobit će 10 milijuna eura, čime će, vjerojatno, riješiti svoju i egzistenciju članovima svoje obitelji do kraja života.

Odlazak iz Kotor Varoša

Obitelj Kovačić korijene vuče iz Kotor Varoša, mjesta nedaleko od Banje Luke, koje je do sada bilo najpoznatije kao rodno mjesto proslavljenoga ginekologa Asima Kurjaka.

Mateov otac Stipo Kovačić iz Kotor Varoša otišao je 1990., godinu-dvije uoči početka rata u BiH. Pokušao je započeti novi život u Kanadi, ali se veoma brzo vratio u Europu i skrasio u gornjoj Austriji, u Linzu. U tom se gradu 1993. godine vjenčao s Ružicom, a svadbu su organizirali u Zagrebu, u restoranu Kasandra.

Mateo je rođen u Linzu 6. svibnja 1994., dvije godine kasnije, 1996., dobio je sestru Jelenu, a 2001. rodila im se i mlađa sestra Katarina.

Živjeli su klasičnim gastarbajterskim životom u predgrađu Linza. Mateo je vrlo rano, 2000., kada mu je bilo šest godina, počeo trenirati nogomet u akademiji LASK-a iz Linza. U Linzu je pohađao sportsku školu sve do kolovoza 2007., kada su njegovi roditelji prihvatili poziv Zdravka Mamića i doselili se u Zagreb.

Godinu dana prije, 2006., 12-godišnji Mateo Kovačić je kao pionir austrijskog LASK-a došao u Zagreb, u Maksimir, ali i u Split, na Poljud.

- Kovačićevi su u vrijeme rata izbjegli iz Kotor Varoša u Austriju i željeli su se doseliti u Split. Mateov otac Stipe želio je sagraditi kuću i dovesti Matea u Hajduk, no rekli su mu: ‘Neka dođe za godinu-dvije, kad ojača’. A iz aviona se vidjelo da je duplo bolji od ostalih - prisjetio se Ivan Zvonimir Brkić, koji je oca Stipu povezao s čelnicima Hajduka.

Uočio ga Miro Stipić

No, u Zagrebu je Mateov talent prepoznao trener Dinamovih mlađih selekcija Miro Stipić. Zbog toga je u sljedećih godinu dana igrao na nekoliko turnira za klub iz Maksimira. Na osnovu tih nastupa još jedan trener Dinamovih mlađih selekcija Davor Blašković preporučio je mladog nogometaša Zdravku Mamiću. Matea su diskretno snimili Dinamovi skauti i Mamić se zapalio...

A te 2007. godine Stipu su zbog njegova tada 13-godišnjeg sina zvali iz Ajaxa, čiji glavni skaut Pronk zna za svakog nadarenog igrača u bilo kojem europskom kutku. Preporučio mu ga je švedski nogometni menadžer iz Hercegovine Jozo Palac.

- Ja sam odveo Matea u Amsterdam, na svoju ruku. Naravno da ih je oduševio svojim nogometnim znanjem, odmah su prepoznali njegov nesvakidašnji talent. Međutim, priča o Mateu i Ajaxu bila je vrlo zamršena - otkrio je menadžer Palac.

- Nekoliko dana bio sam u Ajaxu, upoznao njihovu poznatu školu nogometa, trenirao me nekadašnji poznati igrač Michael Reiziger. Uživao sam, bio sam sjajno primljen, ali onda sam dobio Dinamovu ponudu - ispričao je jednom Kovačić.

Tada su ga zvali i iz milanskog Intera.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 00:48