PIŠE INOSLAV BEŠKER

Otrovani Britanac, kineski 'kraljevići' i njihovi očevi

Ovaj zločin ne bi bio prežvakavan kojegdje po svijetu da muž ubojice nije do ožujka bio jedan od 25 najmoćnijih političara u Kini i kandidat da sljedećih desetak godina bude član najužega oligarhijskoga partijsko-državnog vodstva Narodne Republike Kine: Stalnog komiteta Politbiroa Centralnog komiteta Kineske komunističke partije

Kineski establishment je - kako se čini iz svih dosad dostupnih podataka - odlučio aferu s ubojstvom engleskog biznismena Neila Heywooda tretirati kao izoliran eksces, a nipošto kao povod za obračun s društvenom praksom i društvenim odnosima koji su taj zločin praktički izazvali.

U samo jednome radnom danu započeto je i završeno suđenje u gradu Hefeiju, gdje su na optuženičkoj klupi bili Gu Kailai (53), kineska odvjetnica i poslovna žena, te Zhang Xiaojun (pazikuća i “gorila” u njezinu i muževljevu domaćinstvu). Televizija je prikazala kako optuženicu dovode na sud, u crnim hlačama i bijeloj košulji. Glavna rasprava je ipak protekla iza zatvorenih vrata, ali nazočna su bila dvojica predstavnika britanskog konzulata. Kako je novinarima rekao Tang Yigin, dužnosnik suda, optuženica nije porekla da je odgovorna za ubojstvo s umišljajem britanskog biznismena Neila Percivala Heywooda (41) u studenome prošle godine. Ona nije osporila da je posjetila obiteljskoga poslovnog prijatelja Heywooda u hotelu u megalopolisu Chongqingu, gdje je njezin suprug Bo Xilai (63) bio tada sekretar Kineske komunističke partije. Nije osporila da se s Heywoodom prepirala, da ga je nutkala pićima dok se nije temeljito opio, te da mu je kasnije, kada je posve pijan tražio vode, prinijela ustima čašu u kojoj je u vodi bio otrov. “Ulila mu je otrov u usta”, jasan je bio Tang.

Krivnju je priznao i Zhang. On nije osporio da je osobno pripravio otrov koji će njegova gazdarica servirati Heywoodu.

Presuda će biti izrečena naknadno. Po kineskoj praksi, oboje bi moglo biti osuđeno na smrt strijeljanjem. Ipak, Gu Kailai je iznijela nadu da će joj biti priznato što je surađivala s optužbom. Dakle, možda su brzina suđenja i priznanja rezultat dogovora.

Solidne ocjene

Taj zločin ne bi bio prežvakavan kojegdje po svijetu da muž ubojice nije do ožujka bio jedan od 25 najmoćnijih političara u Kini i kandidat da sljedećih desetak godina bude član najužega oligarhijskoga partijsko-državnog vodstva Narodne Republike Kine: Stalnog komiteta Politbiroa Centralnog komiteta Kineske komunističke partije (o čijem se sastavu za dekadu 2013.-2023. upravo ovih dana odlučuje na “tajnom savjetovanju” kineskoga političkog vrha u ljetovalištu Beidahoi).

Po prvotnoj optužbi upravo su njegovi poslovni odnosi s Heywoodom bili razlog što je njegova supruga organizirala umorstvo da bi “izbjegla da Heywood otkrije financijsko mešetarenje njezina supruga s inozemstvom”, citirala je Xinhua optužni prijedlog. Optuženica Gu Kailai je, međutim, rekla da je odlučila Heywooda ubiti zato jer je zaprijetio životu njezina sina.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:53