BRUTALNI SILOVATELJ

Ovo je pilot engleske kraljice: Ukrao je 359 ženskih gaćica, 101 grudnjak i zadavio dvije djevojke!

 AP

Sa suprugom, voditeljicom velike dobrotvorne udruge, i mačkom Rosie živio je u gradiću blizu Ottawe. Uspješan i ozbiljan čovjek srednjih godina, ukratko bi ga opisali susjedi. Kolege bi vjerojatno rekli da je pouzdan pilot kojem vojska povjerava zrakoplove s najuglednijim gostima. Vozio je i britansku kraljicu...

Svatko ima poneku tajnu. Russell Williams ostavio je Kanadu bez riječi kad je otkrivena njegova. Pukovnik zračnih snaga bio je brutalni serijski silovatelj i ubojica čiji je dvostruki život počeo krađom ženskih gaćica.

Brza transformacija

Patološko ponašanje, koje je kulminiralo strašnim tragedijama za dvije obitelji i istraumatiziranim susjedstvom, započelo je 2008. godine. Tada se Williams prvi put uvukao u tuđu kuću. Fotografirao je ladice s donjim rubljem, a najprivlačnije komade je odnosio. Supruga je vjerovala da joj muž voli duge večernje šetnje.

Russell Willams priznao je krivnju za 82 provale i krađe, dva seksualna napada, dva silovanja i dva ubojstva. Na suđenju su pokazane fotografije na kojima pozira u čipkastim tangama i ženskom topu, masturbira u tuđim spavaćim sobama i zumira svoje gentalije. Snimao je i ubojstva i silovanja.

Psihijatri slučaj tog 47-godišnjaka smatraju neobičnim. Williams, osuđen na doživotni zatvor, nastrane i sadističke porive osjetio je nedavno. Manje od dvije godine trajala je njegova transformacija od kradljivca gaćica do silovatelja i gušitelja.

Njegova sklonost, kažu stručnjaci, obično se manifestira u djetinstvu, a oni koji odluče ostvariti svoje fantazije učine to u ranoj odrasloj dobi. Psihopati poput njega dijele se na dvije skupine. Jedne su ugledni obiteljski ljudi, a drugi neprilagođeni samotnjaci. Pukovnik je spadao u prvu kategoriju. Zapovjednik najveće zračne baze u Trentonu bio je jedan od istaknutijih članova društva mirnog područja uz obalu jezera Ontario. Ljudi su ga poznavali iz novina. Uglađeno lice koje predaje novčane čekove dobrotvornim udrugama i baca puk na otvaranjima hokejaških sezona.

Na prvi se napad odvažio nakon niti godinu dana provala. Samohranu majku, 20-godišnjakinju, svezao je i fotografirao polugolu u raznim položajima. Još jednu mladu ženu natjerao je na isto. No najstrašnija djela bila su silovanja i ubojstva dviju mladih žena koje je ugušio.

Snimke užasa

- Dragi gospodine Comeau. Vaša je kćer bila pravi profesionalac, suosjećajna i brižna žena koju su svi poštovali. Primite moju najiskreniju sućut u povodu njene tragične smrti. Stojim vam na raspolaganju za bilo kakvu pomoć - napisao je ocu Marie-France Comeau nakon što je policija pronašla njeno tijelo. Bila je vojna stjuardesa iz njegove baze. Nekoliko je puta provalio u njenu kuću prije kobne noći. Tukao ju je i silovao dok ga je molila za milost.

Jessicu Lloyd, svoju drugu žrtvu, nije poznavao. Jedne večeri, dok se vozio kući, ugledao ju je kroz prozor njena doma u gradu Bellevilleu. Jessica je vježbala na steperu. Idućeg dana, Jessica se vratila doma oko 10 sati navečer i poslala zadnju poruku u životu. ‘Sigurno sam stigla kući, a sad idem u krevet’, napisala je prijatelju. Spavala je kad je Williams ušao u sobu. Prvo ju je udario, zavezao joj je ruke iza leđa i ljepljivom joj trakom prekrio oči. Spustio je rolete i donio lampe iz dnevnog boravka. Kad je namjestio svjetla, upalio je kameru.

- Žao mi je što sam vam oduzeo vašu kćer. Jessica je, kao što znate, bila prekrasna, nježna mlada žena. Znam da vas je jako voljela, ponovila mi je to mnogo puta. Nije mislila da će umrijeti. Umrla je sretna jer je vjerovala da ću je pustiti - napisao je nakon uhićenja njenoj majci Roxanne.

U policijskoj postaji napisao je još nekoliko pisama isprike.

- Žao mi je što sam vas povrijedio. Nadam se da vam je diskusija koju smo vodili pomogla da promijenite nešto u svom životu. Činite mi se kao pametna žena, nadam se da ćete biti uspješniji u budućem životu - stoji u pismu ženi koja je preživjela napad.

Nenadano priznanje

Puno osoba u čije je domove provalio nije ni znalo da je imalo posjet poremećenog ubojice. Saznalo se tek na osnovu fotografija koje je čuvao. Prvi trag koji je vodio do njega pojavio se nakon nestanka Jessice Lloyd. Ubojica je ostavio otisak cipela i automobilskih guma. Priveden je na informativni razgovor zbog guma koje su bile neuobičajene. Na ispitivanju se nenadano slomio.

Istražitelji su u vojničkim torbama skrivenim u podrumu pronašli 359 ženskih gaćica, 101 grudnjak, par tangi, nešto kupaćih kostima i donjih dijelova pidžame. Našli su i hulahopke, 24 ženska topa, 13 haljina, nešto čarapa. U dokazni materijal ušao je i priručnik 'Kako obiti bravu'. Puno donjeg rublja je spalio.

- Što sada mislite o onome što se učinili?, pitao ga je nakon priznanja istražitelj.

- Razočaran sam.

- Zašto ste to radili?

- Ne znam, nemam odgovor. I prilično sam siguran da nije ni bitan - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:09