UDRUGA RAZOTKRILA

PARLAMENT BIH NAJSKUPLJI I NAJ - NEUČINKOVITIJI U REGIJI Usvajanje jednog zakona košta 70 tisuća eura

 cc

Parlament Bosne i Hercegovine najskuplje je i ujedno najmanje učinkovito tijelo zakonodavne vlasti u svim državama regije, a da bi ono usvojilo samo jedan zakon porezni obveznici za to moraju izdvojiti više od 70 tisuća eura, ocjena je što su je u ponedjeljak u Sarajevu iznijeli predstavnici nevadine udruge Centri civilnih inicijativa (CCI) koji već godinama redovito analiziraju djelovanje izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH.

Analiza koja je predstavljena novinarima sadrži podatak kako su zastupnici u parlamentu BiH tijekom prvih šest mjeseci ove godine uspjeli usvojiti tek dvanaest zakona što nije niti petina planiranog za 2013. godinu.

Za usporedbu poslužio je primjer prvih šest mjeseci u pretposljednjoj godini mandata prošlog saziva parlamneta kada je usvojen 31 zakon.

Nastavi li ovako raditi parlament BiH do kraja 2013. godine neće uspjeti realizirati niti trećinu zakonodavnih aktivnosti iz svog ovogodišnjeg programa rada, procjenjuju u CCI-ju.

"I sve to uz pokazatelj kako jedna plenarna sjednica parlamenta staje građane BiH oko 115 tisuća konvertibilnih maraka (58,8 tisuća eura) a jedan usvojeni zakon 144 tisuće konvertibilnih maraka (73,6 tisuća eura)", kazao je analitičar CCI-ja Ivica Ćavar.

Ništa bolju ocjenu od CCI-ja nije zaslužilo ni Vijeće ministara BiH.

Prema predstavljenoj analizi u prvom polugodištu to je tijelo utvrdilo prijedloge 17 zakona te donijelo 172 mjere što je tek 13 posto planiranih aktivnosti.

Iz CCI-ja upozoravaju kako su rezultati sadašnjih saziva parlamenta i Vijeća ministara BiH najgori u posljednjih sedam godina.

Također ocjenjuju kako je politička kriza prouzročena prijeporima o zakonu o jedinstvenom matičnom broju poslužila tek kao izgovor za "dodatni nerad" parlamentaraca i ministara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:30