JEDAN OD NAJVEĆIH

PLAN INDIJSKOGMILIJUNAŠA 'Želim kupitiHrvatsku poštansku banku’

Subrata Roy Sahara, vlasnik filmskog studija i F1 momčadi Force India, u Makedoniji ulaže 200 milijuna eura u mliječnu industriju te najavljuje milijunski projekt elitnog turizma na Ohridu, a i u Hrvatskoj ga zanimaju investicije u turizam, kao i financijsko tržište

U glavnom gradu Makedonije posljednjih je tjedana teško izbjeći nasmiješeno lice brkatog Indijca. Smješka se s jumbo plakata, iskače s reklama u novinama, o njemu izvještavaju mediji. Indijski milijunaš Subrata Roy Sahara u Makedoniji je najavio goleme investicije u turizam i mliječnu industriju, a u prvim danima listopada organizirao je i Balkanski mirovni festival, nazvan upravo po njemu - Sahara Balkan Peace Festival, na koji je iz Indije doveo više od pedeset radnika svoje tvrtke te niz indijskih plesača i umjetnika.

Negova prva makedonska investicija je ona u tvrku Đumajlija, koja proizvodi mliječne proizvode, a u koju će u nekoliko godina uložiti ukupno 200 milijuna eura - 60 u prvih godinu i pol, a u sljedeće tri ostatak iznosa. Zaposlit će 2000 ljudi, dnevnu proizvodnju mlijeka povećati na 80 tisuća litara dnevno, a ambicija mu je s vremenom iz Makedonije snabdijevati mliječnim proizvodima cijelu regiju, pa i šire.

Zemlja bez korupcije

Više od ovog ulaganja pozornost javnosti privukao je najavljeni projekt na Ohridu, zasad nepoznate vrijednosti, gdje Sahara planira graditi veliki resort za elitni turizam, s nekoliko kockarnica, ogromnim kongresnim i wellness centrom, hotelima, marinom za luksuzne jahte... Bit će to Las Vegas ili Dubai ovog dijela Europe. Očekuje se da će se iznos ulaganja brojati u stotinama milijuna eura.

Susreli smo se s njim u vili koju unajmljuje za boravka u Skoplju, a koja se nalazi iznad grada u skopskoj elitnoj četvrti Vodna. Dočekuje nas sa svoja dva sina, Sushantom i Seemantom, i osobnom asistenticom koja je podrijetlom iz Srbije, a u blizini su uvijek i njegov šef PR-a Ghulan i makedonski organizatori.

Sahara je dobre volje, bez ustezanja odgovara na pitanja, iako ga je zbog jakog indijskog naglaska povremeno teže razumjeti. Razgovor počinjemo pitanjem koje se od početka najviše nameće - zašto baš Makedonija?

“Kada mi je kolega prvi put spomenuo Makedoniju, priznajem da nisam znao ništa o toj zemlji. Počeo sam se raspitivati i doznao da je Majka Tereza ovdje rođena, i to me jako zainteresiralo. Osobno sam je poznavao i ona je bila divna žena, utjelovljenje dobrote i milosrđa”, priča Subrata Roy, koji se nakon toga u Indiji susreo s makedonskom delegacijom, predvođenom premijerom Nikolom Gruevskim, koja mu je izložila mogućnosti za ulaganje u zemlju.

“Nakon toga spakirao sam se i došao vidjeti kako sve to izgleda na licu mjesta. U roku od nekoliko mjeseci imali smo spreman projekt ulaganja”, kaže Sahara i odlučno odbacuje da je sa strane lokalnih vlasti bilo ikakvih ustupaka.

“Apsolutno je sve bilo u skladu sa zakonom, koji je općenito dosta pogodan za investitore. Fasciniran sam zemljom. Pa tu uopće nema korupcije, nitko nas nije zatražio ni jedan jedini euro”, uvjereno govori Sahara i ne primjećuje smješkanje makedonskog dijela delegacije. I što se tiče dozvola, dodaje, sve je išlo glatko.

Iako su se na njegovu festivalu okupili novinari iz cijele regije, Sahara je djelovao nepripremljen za pitanja o ulaganju u druge zemlje u regiji. Kao da je zaista očekivao da će se govoriti samo o miru u svijetu.

“Hrvatska? Znam da je to turistički vrlo jaka zemlja i planiram je uskoro posjetiti. Od projekta u Makedoniji prosperirat će sve zemlje u regiji, širit ćemo proizvodnju, a uvijek smo u potrazi za lokacijama za filmove, koje planiramo tražiti na cijelom Balkanu”, počeo je Subrata, koji je vlasnik velikog filmskog studija koji u Bollywoodu izbacuje i po 30 filmova godišnje.

Što misli o Hrvatskoj kao mjestu za turističko ulaganje, kupovini Croatia osiguranja, Poštanske banke ili uzimanju u koncesiju više od 1000 kilometara hrvatskih autocesta? Bi li išta od toga njegova koorporacija mogla uzeti u obzir kao potencijalnu investiciju? U tom se trenutku tijek intervjua potpuno preokrenuo.

Sahara ne krije da ne zna mnogo o Hrvatskoj. Bez ustručavanja postavlja niz pitanja i pokazuje nehinjen interes: 1000 otoka? Pa koliko su veliki ti otoci? Koliko Hrvatska ima stanovnika? Govorite li engleski? Tko je u Hrvatskoj na vlasti? Imate li kasina i je li kockanje legalno? Kakva je klima, kakve su temperature? Jesu li otoci nastanjeni, koliko su udaljeni od kopna? Mogu li se kupovati nekretnine, primjerice luksuzne vile i hoteli? Poštuje li se zakon?

Delegacija za Hrvatsku

Dvadeset je minuta postavljao pitanja i proučavao kartu Europe i Hrvatske, slike naše obale, pokušavao dobiti dojam o tome kolika je to zemlja i kakva je to obala i na kraju objavio:

“U redu, učinit ću to! Šaljem delegaciju u Hrvatsku da provjeri sve o čemu ste mi sad pričali. Zanimaju me lokacije za turističke investicije, ponajprije na otocima, i eventualni filmski setovi. Moji ljudi bit će u Hrvatskoj već u studenom”, objavio nam je Sahara. Ozbiljno se zainteresirao i za financijsko tržište u Hrvatskoj.

“Zanima me kupovina banke u Hrvatskoj. Osiguranje ne bih kupovao, imamo svoju osiguravajuću kuću i ne planiramo širenje, ali ako je banka dobra i zdrava, to je svakako investicija koja nas zanima”, rekao je Sahara i do tog je popodneva od svojih suradnika na stol dobio kompletan izvještaj o bankovnom tržištu u Hrvatskoj i bankama u koje se eventualno može uložiti. Posebno ga je zainteresirala Hrvatska poštanska banka.

Njegova tvrtka Sahara India Pariwar veliki je poslovni konglomerat koji posluje u najrazličitijim sektorima, od financijskih usluga do medija, a ukupno zapošljava nevjerojatnih 1,1 milijun ljudi. No, Subrata Roy tvrdi da njegova tvrtka nije značajnije osjetila globalnu financijsku krizu.

“U Indiji krize gotovo da i nema, u drugim zemljama u kojima poslujemo osjetile su se promjene, ali to je uglavnom sve iza nas.”

Kad govori o svojoj tvrtki, stalno koristi riječi kao što su “obitelj” i “zajedništvo”, dok nerado spominje profit i odnos poslodavac - zaposlenik. Kao i o miru u svijetu, nadugačko će se raspričati o svojoj poslovnoj filozofiji koju naziva kolektivni materijalizam.

....

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 03:48