BUDUĆNOST INE

PLAN MINISTRA VRDOLJAKA Preuzeti Inu o Mađara na isti način na koji je Todorić kupio Mercator

Cijena koju je Hrvatska spremna platiti MOL-u bitno je manja od milijardu i pol dolara, svote koja se najčešće navodi u medijima. Vrdoljak je spreman, tvrde neki stručnjaci, dati nešto više od cijene po kojoj je Ina prodana - za 25 posto dionica Mađari su tada platili 505 milijuna dolara
Zagreb, 250714.Drzavna rezidencija, Visoka ulica.Danas se odrzava 5. krug pregovora Vlade Republike Hrvatske i MOL-a o medjusobnim odnosima u INI u kojima Vlada i MOL pokusavaju rijesiti prijepore vezane uz upravljacka prava i druga pitanja u INI.?Na fotografiji: ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i njegov zamjenik Alen Leveric.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

U sjeni rata za Inu u Vladi se potiho pripremaju za preuzimanje 49,1 posto dionica nacionalne naftne kompanije koje drži mađarski MOL. U ovom se trenutku razrađuje, neslužbeno nam je potvrđeno, nekoliko modela. Jedan, a po mišljenju mnogih i najizgledniji, obuhvaća osnivanje posebne tvrtke s ograničenim rokom trajanja i ograničenom namjenom. Riječ je o tzv. Special Purpose Vehicleu (SPV), koji bi do novca potrebnog za kupnju MOL-ova udjela došao ili izdavanjem vrijednosnih papira, vjrojatno obveznica, ili, što je trenutno nešto manje vjerojatno, uzimanjem lombardnog kredita. U oba slučaja kao jamstvo bi poslužile dionice koje bi MOL prodao hrvatskoj državi.

U osnovi, objašnjavaju financijski stručnjaci s kojima smo razgovarali, radi se o sličnom modelu po kojem se Agrokor nedavno zadužio radi preuzimanja Mercatora. Agrokor je, podsjetimo, od grupe ulagača prikupio 475 milijuna eura putem Payment in Kind (PIK) vrijednosnice, koju izdaje novoosnovana holding kompanija u vlasništvu Agrokora, a kao pokriće joj služi imovina Agrokora. Sada se, čini se, i u državi povode za Agrokorovim primjerom, pa bi iskustva Ivice Todorića s preuzimanjem vodećeg slovenskog maloprodajnog lanca željeli primijeniti i kod vraćanja Ine u državno vlasništvo.

Puno slobodnog novca

S time što bi to ponovno podržavljenje najveće hrvatske naftne kompanije najvjerojatnije bilo razmjerno kratkog vijeka jer bi se prije ili poslije ona dijelom ponovno našla u privatnim rukama. - Vjerojatno bi banka koja bi financirala taj poduhvat ujedno našla i kupca tih dionica nakon određenog razdoblja, godinu ili dvije. Uostalom, ako SPV ne bi uredno otplaćivao zaduženje, uvijek bi se mogla namiriti iz dionica Ine koje bi bile zalog - objašnjava nam financijski stručnjak paket-aranžman koji bi vjerojatno pratio bančino kreditiranje nove državne tvrtke za preuzimanje Ine.

Davor Štern, stručnjak za energetiku, slaže se da je to jedan od mogućih načina kupnje Ininih dionica bez utjecaja na javni dug države. “Dionica Ine ima svoju vrijednost i ona je relevantna u poslovnom svijetu. U ovom trenutku u svijetu ima puno slobodnog novca, a bit će ga sve više i bit će sve jeftiniji. Zbog toga smatram da je sada dobar trenutak za taj posao”. No, Štern smatra kako nije realno da Hrvatska taj kredit isplati u roku od jedne do dvije godine. “Mislim da je realnije da kredit bude otplaćen u nekih pet do sedam godina.” Za projekt vraćanja Ine u hrvatske ruke zadužen je HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. On je, tvrde upućeni, oko sebe okupio uzak krug ljudi koji odlučuju o potezima vezanim uz Inu.

- Vrdoljak je uvjeren da s Inom igra svoju igru života - kaže nam jedan sugovornik dobro upućen u zbivanja na hrvatskoj i svjetskoj političkoj sceni.

Uzme li se u obzir pad popularnosti HNS-a, to i ne čudi. HNS-u je nužno potrebna neka dobra vijest koja će, s jedne strane, zaustaviti odljev članstva a, s druge strane, zadržati stare i privući nove glasače. Ta bi dobra vijest, čini se, trebala doći iz Ine. Ili, preciznije, od Inina suvlasnika, mađarskog MOL-a.

Sukob vodećih

No, upućeni upozoravaju da bi se događaji s Inom u konačnici mogli razvijati bitno drukčije nego što žele u Vrdoljakovu krugu. Prije svega, promatračima nije promaklo da dvije vodeće stranke vladajuće koalicije - SDP i HNS - na Inu ne gledaju jednako. I socijaldemokrati i narodnjaci, doduše, ističu da žele zaštititi interese hrvatske države u Ini, ali dok u HNS-u najavljuju otkup MOL-ovih dionica, u SDP-u ističu da MOL-ovo vlasništvo nad gotovo polovicom Ininih dionica ne dovode u pitanje. Sukladno tome, dojam je naših sugovornika da u SDP-u nisu pretjerano ni upućeni u Vrdoljakove planove. Ni u samoj Vladi Vrdoljak nema podršku za svoj plan. “To je potpuno suludo. U ovom trenutku mi bismo trebali izmisliti oko 2 milijarde dolara a da to ne utječe na porast javnog duga i da Vlada ne izdaje državne garancije. Apsurdno”, rekao nam je jedan ministar, Vrdoljakov kolega. Kako nam je rečeno, u Vladi se o kupnji Ininih dionica uopće nije razgovaralo.

Solirao Vrdoljak oko Ine ili ne, činjenica je da hrvatska strana MOL-ove dionice u Ini može otkupiti samo ako joj ih Mađari prodaju. A, u ovom trenutku, malo tko sa sigurnošću može reći hoće li to MOL doista i učiniti. Doduše, iz MOL-a već duže vrijeme dolaze priče da su se spremni i povući iz Ine, ali upućeni tvrde da to baš i nije tako. Ili barem nije bez rezerve.

- MOL je pripremio dva scenarija. Jedan govori o ostanku u Ini i njemu u Budimpešti daju prednost s obzirom na to da je Ina uključena u MOL-ovu bilancu. Drugi govori o prodaji jer je MOL-u dosta stalnih napada kojima je izložen u Hrvatskoj - pojašnjava nam sugovornik dobro upoznat sa stanjem stvari. Kad je riječ o namjeri MOL-a da proda Inine dionice u Hrvatskoj, mišljenja su podijeljena. “Ako bi MOL dobio ponudu koja bi zadovoljila njegove želje, sigurno bi prodao dionice”, smatra Štern. Prema njegovu mišljenju, mađarskoj strani dugoročno nije cilj ovdje se sukobljavati s drugim velikim dioničarom. Radije će otići, i to, naravno, dobro naplatiti. U pregovorima o budućnosti kompanije nema napretka, realno na vidiku nema nekog drugog tko bi to kupio i logično je da je hrvatska strana sada preuzela inicijativu.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:51