MASKA ILI NE?

'PLATNENE MASKE NE ŠTITE OD KORONAVIRUSA, ZDRAVI IH NE MORAJU NOSITI' Ravnatelj HZJZ-a: 'Od bolesti će vas zaštititi samo ove posebne maske'

 
 CROPIX

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak poručio je u utorak da zdrave osobe ne moraju nositi jednoslojne platnene zaštitne maske prilikom ulaska u trgovine i druge javne prostore, jer te maske ne štite od koronavirusa.

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu nije izdao preporuku da zaštitne maske trebaju nositi zdrave osobe niti smatra da je to potrebno, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Jednoslojne pamučne zaštitne maske nisu učinkovite kod zaštite od koronavirusa i imaju samo psihološko značenje. Nema smisla tražiti od zdravih ljudi da nose takve maske pri ulasku u trgovine i druge javne prostore, kaže Capak.

U zaštiti od širenja koronavirusa djelotvorne samo posebne maske s filterima koji sprječavaju prolazak virusa. Njih sada u Hrvatskoj koristi zdravstveno osoblje. Ako se pravilno koriste, virus kroz njih neće proći, pojasnio je Capak komentirajući situaciju u kojoj trgovci od građana traže da nose maske, a s druge strane zbog nestašice maske nije moguće nabaviti.

Platnene, pamučne maske mogu djelomično otežati prenošenje 'obične prehlade i gripe', ne i u slučaju koronavirusa.

Stožer je izdao samo preporuku da oboljeli od koronavirusa koriste troslojnu kiruršku masku s plastičnim slojem koji zadržava vrlo sitne čestice.

"Izdana je preporuka da kiruršku masku koriste oboljeli kako bi zaštitili ljude oko sebe. No, koronavirus kod dugotrajne upotrebe te maske, može prijeći i tu barijeru", rekao je.

Ministar gospodarstva Darko Horvat danas je rekao da Vlada intenzivno radi na rješavanju nestašice zaštitne opreme, a tijekom današnjeg dana "veliki avion" s takvom robom stiže u Hrvatsku iz Kine.

Osposobljavaju se i drugi pravci, prvenstveno avionske linije kojima će se moći ne samo iz Europe, već i iz Kine i Indije dopremati zaštitnu opremu jer su svi standardni dobavljači takve vrste roba zatrpani narudžbama iz Hrvatske, Europe i cijeloga svijeta.

Pokretanja proizvodnje takve robe u Hrvatskoj otežava potreba specifičnog repromaterijala.

"Nekoliko kompanija u ovom trenutku testira antivirusno neke materijale koje su uspjeli nabaviti. Ako se potvrdi da zadovoljavaju uvjete, i Varteks i Calzedonia vrlo brzo kreću s proizvodnjom", rekao je Horvat.

Dodao je i kako je prije nekoliko dana ustrojena konekcijska točka unutar koje se na web stranici ili direktno telefonom mogu javiti oni koji nude neku robu i oni koji nešto traže.

Stavili smo se u ulogu povezivača potraživača i dobavljača sredstava dezinfekcije i zaštitnih sredstava, rekao je Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. siječanj 2023 07:40