OČI U OČI S UBOJICOM

Pogledajte iskaze Zvonimira i Ljerke Mintas-Hodak

Suđenje za ubojstvo Ivane Hodak danas je bilo u prijelomnoj fazi. Svjedočili su njezini roditelji koji ne vjeruju u motiv ubojstva 6. listopada prošle godine u Hatzovoj
Zagreb, 261009.Zupanijski sud u Zagrebu, Trg Nikole Subica Zrinskog 5.Nastavak sudjenja Mladenu Slogaru zbog ubojstva Ivane Hodak na kojem svjedoce roditelji Zvonimir i Ljerka Mintas Hodak.Na fotografiji: supruznici Hodak.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Nekoliko teških uzdaha Ljerke Mintas-Hodak i njezina supruga Zvonimira čulo se kad je u sudnicu uveden Mladen Šlogar Žila. Zakriven tijelima pravosudnih policajaca, nije ih pogledao, oni njega jesu.

Nekoliko trenutaka trajala je tišina, a onda je sudac Ivan Turudić objavio nastavak postupka.

Ne žele odštetu od Šlogara

Pitao ih je hoće li postaviti imovinsko-pravni zahtjev, što je uobičajena procedura.

- Daj reci ti - rekla je Ljerka Mintas-Hodak suprugu Zvonku.

- U ovom kaznenom postupku nećemo ga postavljati - odgovorio je odvjetnik Hodak. On je potom izišao iz sudnice. Ljerka Mintas-Hodak sjela je na stolicu za svjedoke. Napomenula je da ostaje kod svega što je rekla u istrazi o 6. listopadu, kad je Ivana ubijena. Otišla je od kuće oko 8 sati, a vratila se oko 11.

- Ali, ja sam vam loša u određivanju vremena - rekla je Mintas-Hodak. Nekoliko trenutaka poslije glas joj je podrhtavao, lomila je prste dok je opisivala scene nakon što je po torbi koja je bila kraj djevojke koja je ležala na stubištu shvatila da je to Ivana.

- Bila je definitivno izdahnula nekoliko minuta prije dolaska Hitne pomoći i policije. Nakon toga je u stubištu bilo policajaca, mene su odveli u stan. Nisu mi više dali da vidim svoje dijete - plačnim je glasom završila svoje svojedočenje Ljerka Mintas-Hodak.

Zvonimir Hodak, otac ubijene Ivane Hodak, prvo je kao dugogodišnji odvjetnik i pravnik rekao da ostaje kod svega što je rekao tijekom istrage. Šlogara, koji je odsutno slušao njegovo svjedočenje i nekoliko puta progutao knedlu, nije ni pogledao niti se okrenuo prema njemu. I on je prilično staloženo, mirno govorio o tome zašto, kako je rekao, 99 posto javnosti sumnja u priču o Šlogaru kao ubojici.

Laži i izmišljotine

- Sve u vezi s motivima ubojstva moje kćeri što je naveo su konstrukcije, laži i izmišljotine. Primjerice, da je dolazila od Umjetničkog paviljona i slično. Moje je uvjerenje da ga je netko instruirao. Moje je duboko uvjerenje da postoji uzročna veza između moje obrane generala Vladimira Zagorca i ubojstva moje kćeri. Sjetimo se kakve su bile mjere osiguranja prilikom njegova izručenja. Da je netko samo odlučio postaviti pozornika ispred veže zgrade u kojoj stanujemo, bio bi sačuvan život moje kćeri i djeteta koje je nosila. Ne bi bili uništeni životi mene, moje supruge i moje majke - rekao je Hodak i u tom mu je trenutku glas zadrhtao, zastao je, pa nastavio.

Otkazao sam zaštitu

- A kad se dogodila ta tragedija, mi od policajaca praktički nismo mogli živjeti. Nismo ni novine mogli kupiti bez pratnje. Isprovorciran time, u siječnju sam im otkazao zaštitu - rekao je Hodak i potom počeo govoriti o tome zašto sumnja u Šlogarov motiv.

- Da sam mu se, kako je tvrdio, ja zamjerio ili da mu nisam ispunio nešto što sam mogao, mogao je ubiti mene. Znao je gdje stanujem, igram tenis, gdje je moj ured.

Ja s njim nikada nisam imao nikakav sukob i ovo je drugi put u životu da ga vidim. Prvi put sam ga vidio kad je otišao s Mladosti, a danas ga vidim drugi put u životu. Dozvoljavam da je pogrešno protumačio moje poteze. No, on je bio vrlo arogantan i drzak i vjerojatno bi mi rekao da je nešto imao sa mnom. Kad je ostao bez posla, ja mu nisam ni mogao pomoći, ali da mi se bilo kad poslije obratio, ja bih mu pomogao - rekao je otac Ivane Hodak.

Potom je rekao zašto smatra da je motiv negdje drugdje i zašto je, po njegovu mišljenju, Šlogara netko instruirao, ali nije htio iznositi imena.

Vruće informacije

- Ubojstvom moje kćeri poslana je poruka meni, ali poslana je i, preko mene, poruka generalu Zagorcu, koji ima troje djece, a jedno mu je bilo oteto. I vjerujte, to sada prvi put kažem, on je tu poruku vrlo dobro shvatio.

Zanimljivo da naša policija nikada nije ni dala naznake tko je bejzbol palicama pretukao Vladimira Zagorca u garaži u Petrinjskoj koja je samo 50 metara udaljena od sjedišta policije.

Predsjednik države, kad je Zagorcu oteto dijete, javno ga je prozivao otkud mu 750.000 eura da plati za oteto dijete, kao da je trebao dozvoliti da mu ubiju sina. Javno se obračunao i sa mnom, što je potpuno neprimjereno šefu države - rekao je Hodak.

Napomenuo je da je general Zagorec, prema nedavnom iskazu Mije Kovče, imao saznanja tko stoji iza ubojstva Vjeke i Marka Sliška, te Dine Pokrovca.

- To su za nekoga bile vruće informacije. Smatram da postoji snažna volja jedne grupacije ljudi koji su interesno povezani da se Vladimira Zagorca eliminira. I to se postiglo - rekao je Hodak.

Vodila je Zagorčeve poslove

Hodak je dodao da se u 42 godine svoje odvjetničke prakse nije susreo s time da netko prizna ubojstvo u cijelosti i onda pada u toliki niz laži, kontradikcija i izmišljotina. Rekao je da je njegova kći za generala Zagorca vodila građanske poslove i kad je bila u Beču, uvijek je s njom bio on ili netko od njegovih suradnika iz odvjetničkog ureda.

- Da sam onda znao što će se dogoditi, nikada ne bih ušao u tu obranu - rekao je odvjetnik Hodak. U tom trenutku glas mu je drhtao, zaplakao je. Uz težak uzdah rekao je:

- Mogao je ubiti mene, kamo sreće da je to učinio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:13