VELIKI SPECIJAL NEDJELJNOG

Pogledajte liste čekanja svih pretraga po svim bolnicama!

ZAGREB - Mile Mustač u zadnje je tri godine proživio pravi pakao. Još čeka operaciju koljena zbog artroze koljena, koja mu je dijagnosticirana 2007. godine. Na listu za operaciju došao je polovicom rujna prošle godine i najoptimističnija je prognoza da će na red na zagrebačkom Rebru doći krajem ljeta ove godine.

Ima 78 godina i stopostotni je invalid zbog problema s očima. Dosad je na terapije i preglede, jer nije htio čekati još i više, potrošio oko 10 tisuća kuna. Preko njegovih leđa slomio se kompletni sustav zdravstvene skrbi.

- Promijenio sam četiri ortopeda, a još mi nisu napravili niti najobičniji rengenski snimak koljena. Dobio sam šest injekcija hijaluronske kiseline, ali sam svaku platio 250 kuna. Ništa mi nisu kompenzirali. Više se ni ne sjećam koliko sam vremena proveo na listama za čekanje. Ovaj pregled, onaj pregled... - priča inače prilično vitalni i optimistični Mustač.

Jedan mu je ortoped preporučio da obavi magnetsku rezonancu, ali ga je upozorio da će je čekati možda i godinu dana. To bi njegovu operaciju odgodilo još više, pa je Mustač pitao može li ići kod privatnika da mu to obave brže.

Pogledajte INTERAKTIVNU GRAFIKU >> PRVI PUT VAM DONOSIMO NA JEDNOM MJESTU: LISTE ČEKANJA PO SVIM BOLNICAMA!

Otkazuje i drugo koljeno

- Rekao je da može, ali to mi je preskupo. Ako se dobro sjećam, to bi me koštalo oko 1800 kuna. Toliko novca baš i nemam - kaže umirovljenik koji ima mjesečnu mirovinu od 2600 kuna i samo 111 kuna dodatka zbog tjelesnih nedostataka.

- A stopostotni sam invalid. To je sramota - kaže.

Mustač nam nabraja sve svoje troškove: 1000 kuna terapija, 3000 kuna za toplice, 2000 kuna za razne lijekove... A sve zbog jednog koljena. Dodatni problem stvara činjnica da mu je zbog starosti počelo otkazivati i drugo koljeno, pa mu je operacija lijevog itekako nužna. U protivnom, jesen svog života provest će u kolicima.

Dragutin (70) je imao problema s nogom. Bila je jako hladna i blijeda, kako je vrijeme odmicalo i sve mršavija. Otišao je na pregled u KB Dubravu. Doktori su mu rekli da mu nije dobra cirkulacija. Zakazali su operaciju. Tada prije tri godine, spasili su mu lijevu nogu i preporučili redovite preglede na vaskularnoj kirurgiji. Pregled je, priča nam, čekao deset mjeseci. Gurao je nekako, nosio papire, obavljao daljnja snimanja.

Činilo mu se sve dugo i sporo. Ali, mislio je: ‘Što sada. Iz svoje kože ne mogu pobjeći...’ Došao bi na pregled, žalio se doktorima. Govorili su mu, ako dugo čekate, otiđite privatno. Naprave četiri, pet pregleda u danu i upućuju na privatnike. Super, ako imaš novaca... Godina je prošla, Dragutin ipak nije imao redovite preglede. Stanje s nogama nije bilo dobro. Završio je na hitnoj, zadržali su ga u bolnici. Dva su mu tjedna pokušavali izliječiti nogu. Jedino je rješenje bila amputacija... Već je godinu i pol bez noge. Ne želi više nikad ići u bolnicu na kontrolu, nego ide kod privatnika.

HZZO malo plaća

Petar (74) je išao na pregled za produljenje vozačke dozvole. Rekli su mu da ima kataraktu na oba oka. Na jednom oku ima još 30 posto vida, a na drugom 60. Mora na operaciju. Savjetovali su mu privatnu kliniku koja ima ugovor s HZZO-om i ne mora platiti, a i brže će doći na red. Dogovorio je pregled u privatnoj očnoj poliklinici u Zagrebu. Platio ga je 550 kuna. Čekao je da mu zakažu termin za operaciju.

Sjedio je u čekaonici, ugodnoj, lijepo uređenoj, punoj pacijenata. ‘Pokušala sam se naručiti u državnoj bolnici, nema mjesta do proljeća iduće godine. Do tada ću umrijeti, oni to namjerno rade jer znaju da mi stari to nećemo dočekati’, u čekaonici se žalila gospođa od 80-ak godina. Petar je dobio svoj termin. U listopadu ove godine. Najprije će mu operirati jedno oko, a onda u istom mjesecu mora i drugo jer će u protivnom čekati osam mjeseci do godine dana. Kod privatnika. ‘Tako vam je to, HZZO nam plati toliko da možemo operirati samo 20-ak pacijenata mjesečno’, kaže djelatnik poliklinike.

Lucija (35) se u rujnu vratila s mora. Njezina 5-godišnja kći je istu večer dobila urtikarije po cijelom tijelu.

- Otišli smo na hitnu u Klaićevu, dali su joj injekciju kortikosteroida. Mladi liječnik apsolutno nam ništa nije znao reći. Rekao je samo: ‘Evo vam papiri i idite kod svoje pedijatrice’. Zvala sam bolnicu na Srebrnjaku da se naručimo za test na alergije. Naručili su nas tek za 17. prosinca - kaže Lucija. U međuvremenu su napravili sve pretrage.

- Krvna slika je pokazala visoke krvne stanice za alergiju i pedijatrica me nazvala da hitno odemo napraviti ‘prick test’ na alergiju. ‘Nemojte čekati, odite privatno, što prije da se napravi ‘prick test’, savjetovala me. Napravili smo ga u Klaićevoj, na ništa nije reagirala. Otpravili su nas riječima da je to vjerojatno ‘nekakav infekt, tako organizam sada reagira, jednostavno morate biti strpljivi, vrijeme će pokazati svoje.’ Kći je dalje imala noćne napadaje, budila se, sva otečena, plakala. Sama sam joj davala čepiće, sirup, hladila je. Do Srebrnjka nismo ni došli.

Prehodala mononukelozu

-Molila sam sestru na Srebrnjaku da samo pogledaju nalaz. Trebalo mi je drugo mišljenje. Da mi netko kaže koliko će to trajati, od čega izbijaju urtikarije, kako da joj pomognem. Natezala sam se tjedan dana sa ženom na Srebrnjaku. ‘Pa nazovite kasnije, pa pogledat ćemo, javit ćemo...’

Otišla sam privatniku, već očajna. U Polikliniku u kojoj radi doktorica koja radi i u Klaićevoj. Platila sam 300 kuna, svaku kontrolu 150, svakih 15 dana. Poslala je kćer na gomilu pretraga. Serološki laboratorijski nalaz je pokazao da je izgleda prehodala mononukleozu. To smo sve doznali sredinom siječnja. A počelo je u rujnu prošle godine. I sada bih stalno išla kod privatnika. Tamo je jedina doktorica od koje sam saznala nešto konkretno. A što da ja nisam imala 500 kuna...

Kristina (43): Imala sam izraslinu na nozi, trebala mi je operacija. U KB Dubrava naručila sam se u proljeće 2008. Vrijeme je prolazilo, a nitko me nije zvao. Nazvala sam ih i pitala jesam li uopće na listi čekanja. Rekli su mi da je su na redu tek oni koji su se naručili 2007. Na red sam došla tek u proljeće 2010.

Htjela sam izraslinu maknuti iz praktičnih razloga. Nije mi jako smetalo i nije bilo opasno, bila sam definirana za onu kategoriju koja najdulje čeka... Čula sam poslije da su i ubrzali čekanja na taj zahvat. Na manje od mjesec dana. Nije mi to stvaralo probleme, da jest, otišla bih kod privatnika i platila zahvat. To me prvo i pitala žena koja je nazvala iz bolnice da mi kaže da sam došla na red. Jeste to već riješili?

Hitni pacijenti ne čekaju

Nije bila hitan pacijent.

Liječnik obiteljske medicine iz Zagreba nam priča: ‘Nedavno sam napravio krvnu sliku za jednu pacijenticu s visokim tlakom i poslao sam je na ultrazvuk srca. Medicinska sestra u bolnici ju je uputila na kardiologa, jer ja nisam službeno kompetentan odobriti joj ultrazvuk. Na pregled kod kardiologa čekala je tri mjeseca, a on ju je poslao na ultrazvuk. Čekala je još tri mjeseca. Tako je prošlo pola godine od moje pretrage, a moglo je biti riješeno u jedan dan.’ Ali ni ona nije bila hitan pacijent.

- Hitni pacijenti ne čekaju. Ministarstvo je do siječnja ove godine telefonskim pozivima i dopisima više od 13.000 pacijenata na listama čekanja obavijestilo da pretrage koje im trebaju, mogu obaviti u drugim bolnicama. Na taj je način preusmjereno više od 6000 pacijenata - poručuju iz Ministarstva zdravstva. Ipak, liste čekanja za siječanj su popunjenje tisućama pacijenata koji na red za pojedine pretrage neće doći do kraja godine, neke će obaviti tek iduće, a neke, poput ugradnje endoproteze kukova krajem 2013. ili čak 2014.

Proći će tada Olimpijske igre u Londonu, u Hrvatskoj će proći parlamentarni izbori, referendum za ulazak u EU. Tko zna, možda će Hrvatska prije ući u Europsku Uniju nego pacijent u bolnici u Novoj Gradiški dočekati novi kuk. Naručen je 20. siječnja 2011. godine, a na red će doći pred Božić 2013. ili čak u prvom kvartalu 2014. U međuvremenu i prvi će turisti odletjeti u Svemir.

Prema podacima za siječanj, na holter se čeka 7 mjeseci u bolnici u Bjelovaru, na kolonoskopiju u Sisku godinu i 5 dana, mamografija se u Čakovcu čeka više od 5 mjeseci, u Osijeku više od četiri mjeseca, na magnetsku rezonancu u Rijeci se čeka više od 7 mjeseci, kao i u Osijeku, ultrazvuk abdomena KB-a ‘Sestre milosrdnice’ čeka se isto 7 mjeseci, ultrazvuk srca godinu i 2 mjeseca, ultrazvuk dojke u KBC-u Zagreb čeka se 10,5 mjeseci, u KBC-u Split 7,9 mjeseci. Ugradnja endoproteze koljena u Koprivnici se čeka čak 2 godine i 7 mjeseci, u Klinici za traumatologiju više od godinu i pol. Operacija očne mrene u varaždinskoj bolnici čeka se godinu i četiri mjeseca, u KBC-u Zagreb godinu i dva mjeseca, u Zadru jednu godinu...

No s druge strane, te iste pretrage mogu se obaviti i u drugim bolnicama. Čekat ćete manje. Bitno manje.

Na CT možete doći na red za 5 dana u Ogulinu. Na ultrazvuk srca za 29 dana u Zadru. Ultrazvuk abdomena u Osijeku možete napraviti za 10 dana. Ultrazvuk dojke u Gospiću za 7 dana. Mamografiju u Požegi za jedan dan, a gastroskopiju za 4 dana. Kuk će vam tamo ugraditi za 23 dana, a koljeno za 22 dana. Holter u Splitu napravit će vam za tri tjedna. Očnu mrenu u Puli možete operirati za 35 dana, u Ogulinu za deset.

Bolje ići u druge bolnice

- U Kninu nema ničega, pa barem da ti ljudi imaju poštenu bolnicu. Kod nas nema čekanja, na Holteru ste za 2 dana, na gastroskopiji za 4 dana. Na kolonoskopiji za deset. Evo, baš jučer nam je došla jedna rodilja iz Šibenika roditi kod nas. Ako vam treba operacija žuči, nema liste čekanja. Ako je sve u redu, na operaciji ste već sutra - kaže ravnatelj dr. Oliver Ojdanić.

Ako živite u Zagrebu, primjerice do Knina autobus će vas koštati od 110 do 115 kuna, do Rijeke od 118 do 160 kuna. Autom ste u Rijeci za sat i 15 minuta, cestarina je 60 kuna. Možete obaviti gastroskopiju na koju se tamo čeka 20 dana, a u KBC-u Zagreb 121 dan. I još se stignete vratiti natrag u istom danu. Do Čakovca vam treba oko 50 minuta iz Zagreba, cestarina je 29 kuna. Tamo se isplati otići napraviti, recimo, operaciju očne mrene. Čekate samo 126 dana, a u Varaždinu 496 dana.

Ministarstvo niti HZZO taj vam trošak puta ipak neće platiti. Ali će vam isto tako možda i preporučiti baš tu bolnicu. Ali platit će privatniku.

HZZO naime sklapa ugovore s privatnicima, no zbog ograničenog novca koji im preusmjerava, ne mogu na teret HZZO-a obraditi onoliki broj pacijenta, koji bi možda mogli s obzirom na uređaje i liječnike koje imaju, pa se i kod njih stvaraju liste čekanja. Osim ako ne želite platiti privatniku sve da prije dođete na red.

VELIKI SPECIJAL "ISTINA O BOLNICAMA" U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 13:54