IMUĆNA UGOSTITELJSKA OBITELJ BILALI

POREČKI BIG BOSS Naručivao je ubojstva, ali mu je Bijeli san uzeo opasni diler Dervishi

Nakon što je konobar Hajdin Bilali pretukao Nizozemca Michaela Rollemana - jer se žalio na sporu uslugu - na vidjelo su izašla brojna kaznena djela njegova djeda, koji je nepravomoćno osuđen na 13 godina zatvora zbog dva pokušaja atentata na Edu Kosa, direktora Autoceste Zagreb-Rijeka
 Konstanca Mitrović/Cropix

Da kojim slučajem medicinska sestra Elske Rolleman iz nizozemskog Emmena nije poželjela sa suprugom i dvoje djece vidjeti ovo ljeto Hrvatsku, točnije Istru, ružna slika o hrvatskoj negostoljubivosti zapaprena obrokom batina, prijeloma kostiju lica, potresom mozga i ranom na glavi ne bi izašla na vidjelo. Ona, njezin muž Michael Rolleman i njihove dvije djevojčice u osobnom automobilu prevalili su put od preko 1200 kilometara. Poreština im se svidjela odmah, no nisu ni slutili da im nikako neće biti sanjiv posjet porečkom restoranu Bijeli san u vlasništvu albanske obitelji Bilali. Prošlu nedjelju Rollemanovi su na terasi restorana ostali bez teksta i u sekundi, kao žrtve, završili na naslovnicama svih hrvatskih medija i regije. Razlog je bio opravdan, iako ne vole biti eksponirani i takvim životom žive. Povučeno i za obitelj. Nakon tjedan dana boravka u Hrvatskoj, i to na totalno neočekivani način, vratili su se u Nizozemsku razočarani, kao građani drugoga reda, a Michael će nositi i trajne uspomene na i pod kožom.

Slastičarnica na rivi

U dva operativna zahvata ugrađene su mu tri pločice u čeljust, saniran mu je dvostruki prijelom nosa, zašivena otvorena rana na čelu, nezaobilazni potres mozga... Porečki gradski oci, ministar turizma, ekstremna ljubaznost liječnika riječkog KBC-a i policije koja je obavljala razgovor teško da mogu spasiti ljagu koja je bačena na hrvatski turizam. A ljagu bačenu, pak, na poslovanje restorana Bijeli san na sve moguće načine: komplimentima, brzom sankcioniranju njihovog djelatnika i člana obitelji, kao i kruh za 16 zaposlenih, spašavaju Bilalijevi.

Javnu ispriku, koja nikakva utjeha nije nizozemskim gostima, uputio je 23-godišnji konobar Hajdin Bilali koji je, nakon incidenta i brutalnog premlaćivanja Nizozemca jer se požalio na uslugu, dobio otkaz i novu ulogu - osumnjičenika u nanošenju teških tjelesnih ozljeda. No u toj sumnji, ističe istarska policija, Hajdin nije sam već je uz njega priveden i njegov 19-godišnji brat kojeg je pazinski državni odvjetnik ispitao i pustio da se brani sa slobode. Obrana Bilalijevih je jednostavna: “Nizozemac je nezgodno pao sam”.

Sve je krenulo kad je osoblje restorana reklo Nizozemcima da mogu, ako ne žele čekati više naručenu hranu, napustiti restoran bez plaćanja ceha. Ideja je bila prihvatljiva nizozemskom turistu, no problem se zakuhao zbog računa za popijeno piće. Iako je Nizozemcima rečeno da piće ide na račun kuće, tu opciju nije čuo Hajdin pa je izgubio kontrolu ne bi li naplatio račun. Pojurio je za “odbjeglim” gostima. Izbila je prepirka i pred Hajdina je stao Nizozemac te ga odgurnuo na što mu je porečki konobar uzvratio. Rolleman je izgubio ravnotežu i pao.

- To nije moj način života. Zbog svega što se dogodilo ispričavam se obitelji Rolleman, gostima i Gradu Poreču gdje sam se školovao i gdje sam rođen - blijed kao krpa i postiđen izustio je Hajdin sedmoj sili, a kojeg je Zuruf, vlasnik Bijelog sna, držeći do ugleda odmah najurio. Ionako već prolaze nelagodu jer im je slastičarnicu na rivi nedavno zatvorila inspekcija.

Od kada je vijest o nasilništvu izašla u javnost, mještani, poznanici, “žrtve” iz prošlosti i “neprijatelji” Bilalijevih samo su se krenuli prisjećati različitih epizoda te albanske obitelji koja, unatoč uspješnosti u ugostiteljstvu, muke zadaje nizu hrvatskih poslovnjaka, obrtnika svih profila, političarima, tajkunima...

Noćna mora

Na sam spomen imena Bilali, pojedince uhvati grč u želucu. Jedan od njih je sigurno i Edo Kos, bivši porečki dogradonačelnik, koji je preživio dvostruki atentat.

Edo Kos, bivši porečki dogradonačelnik

Njegova noćna mora, a da to 2006. i 2010. nije znao, bio je Sefedin Bilali, djed aktualnog konobara-nasilnika Hajdinija, čija je Kos postao meta jer je štitio gradske interese vezane za korištenje terase Gradske kavane u Poreču. Sefedin Bilali, inače osnivač famoznog Bijelog sna, želio je Kosa vidjeti mrtvog. Naručio je dva atentata, a uhićen je u studenome 2011. godine i nepravomoćno osuđen na 13 godina zatvora. Prvi je put Kosu zapaprio u listopadu 2006. kad mu je pod automobil podmetnuta bomba. Jedva je spasio živu glavu, a vozilo je totalno uništeno. Vidjevši da se njegov problemi oko terase ne rješavaju, četiri godine kasnije opet ga je odlučio likvidirati u dvorištu obiteljske kuće, no Kos se uspio obraniti.

- Moje iskustvo s prezimenom Bilali mi je u vrlo ružnom sjećanju. Ali donesena presuda od 13 godina kao sankcija je još uvijek nepravomoćna, pa o tom mom slučaju ne želim govoriti. Kad sam vidio vijest u medijima o incidentu, prošli su me trnci. No članove obitelji nikad nisam povezivao, pa tako niti u ovom slučaju neću povezivati djeda s unukom. Tog sam mladića znao susretati po porečkim ulicama, ali ga ne poznajem. Ovo što se dogodilo je svakako vrlo ružna reklama na hrvatski turizam i to baš u jeku sezone. Sada živim u Zagrebu i o svemu što se dogodilo ne znam više od onog u medijima - priča nam Edo Kos, aktualni predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta, svjestan i sam da je loš glas u proteklih tjedan dana pričinio neizmjernu štetu. Ponukan svojim slučajem, uvjeren je da će institucije, počevši od policije do DORH-a a potom i pravosuđa, dati maksimum i učiniti sve.

...

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 20:59