OMOGUĆUJE INA

Društveno odgovorno poslovanje u praksi: INA pomaže Sisačko-moslavačkoj županiji

Nepredvidive situacije koje su nas zadesile prošle i ove godine, poput pandemije i potresa, podsjetile su nas da se u nekoliko sekundi naš život može potpuno promijeniti. Situacija je posebno teška i zbog činjenice što smo se odjednom suočili s nekoliko nepogoda, a pored toga, stručnjaci već sada bilježe podatke o negativnom utjecaju kriza na gospodarstvo koje stagnira ili nazaduje u odnosu na razdoblje bez kriza

Upravo zato je ovo trenutak u kojem veliki gospodarski subjekti imaju značajnu ulogu u očuvanju normalnog funkcioniranja društva. Svijest o društvenim potrebama i djelovanje uz odgovorno poslovanje kompanija u ovakvim krizama je od velike pomoći pojedincima i društvu u cjelini. Iz značaja koje kompanije imaju u suvremenom društvu proizlazi i obveza te one preuzimaju ulogu odgovornog građanina. Stoga je ohrabrujuće vidjeti kako domaće kompanije pomažu društvu osobito u ova teška vremena.

Nakon razornog potresa koji je krajem prošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, a čija naknadna podrhtavanja i dalje osjećamo, mnoge kompanije i volonteri uputili su pomoć stanovnicima pogođenog područja. U tome nije iznimka ni naša najveća naftna kompanija koja je u iznimno teškoj situaciji pokazala svoju snagu.

Radnici Ine su se promptno organizirali i uz pomoć INA Kluba volontera prikupljali potrebnu humanitarnu pomoći na svojim lokacijama u Rijeci, Zagrebu i Ivanić Gradu. Inini vatrogasci, odmah po završetku intervencija u krugu rafinerije nakon potresa, stavili su se na raspolaganje županijskom vatrogasnom zapovjedniku te su sudjelovali u intervencijama na terenu.

INA Grupa je osigurala višednevne količine besplatnog goriva, plinskih boca i dezinficijensa INA MAZIVA za žurne službe, Crveni križ te agregate Nacionalne udruge ugostitelja koja je u Petrinji pripremala obroke za stanovništvo i brojne volontere koji su radili na terenu. Gorivo je donirano Gradu Sisku, općinama Majur i Lekenik, HGSS-u koje ga je dopremalo stanovništvu za agregate, alpinistima te električarima volonterima na terenu. CROSCO i STSI, članice INA Grupe, osigurale su i postavile dva kontejnerska naselja u Petrinji za privremen smještaj 250 osoba, a na potresom pogođeno područje stanovnicima je dostavljeno i nekoliko kamp kućica. Uz to, INA Grupa je ustupila Stožeru civilne zaštite svoje skladišne prostore u Sisku, a Dom Rafinerije postao je privremeni dom Glazbene škole Frana Lhotke.

INA Grupa osigurala je dodatnu pomoć svojim radnicima iz potresom pogođenih područja

Na potresom pogođenom području živi i oko 1000 radnika INA Grupe koji su također pretrpjeli znatnu štetu. Upravo iz tog razloga Uprave kompanije je donijela odluku kojom se odobrava budžet od dva milijuna kuna za dodatnu pomoć radnicima. Uz to, u skladu s kolektivnim ugovorima, radnicima će se isplatiti potpora za slučaj štetnog događaja na imovini u iznosu od 7.000 kuna.

INA posjeduje veliku mrežu maloprodajnih mjestima i stoga je na lokacijama Sisak Zagrebačka, Petrinja, Lekenik i Galdovo bila osigurana besplatna kava te voda za policiju, medicinsko osoblje, profesionalne i dobrovoljne vatrogasce, pripadnike civilne zaštite, Crvenoga križa, HGSS-a te vojsku, a na lokacijama Sisak Frankopanska, Sisak Cvetkovićeva te Gvozd besplatna voda.

Uz sve navedeno INA je, uz podršku MOL Grupe, izdvojila 2,5 milijuna kuna koja je donirala za potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Od toga je 500.000 kuna usmjereno za obnovu Opće bolnice “dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. Po milijun kuna donirano je Vladi RH, koja u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa“ prikuplja sredstva namijenjena za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te Sisačko-moslavačkoj županiji za potrebe obnove Srednje škole Viktorovac u Sisku. Osnovna škola Mate Lovraka i Osnovna škola Dragutina Tadijanovića iz Petrinje, Osnovna škola Mladost iz Lekenika i Osnovna škola Glina dobile su po 15 računala, ukupno 60, za potrebe nastave na daljinu.

U suradnji sa Zagrebačkom školom ekonomije i managementa (ZŠEM) INA Grupa će dodijeliti pet stipendija djeci svojih radnika iz potresom pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije, kako bi im omogućili besplatno akademsko obrazovanje u području ekonomije i menadžmenta na preddiplomskom studiju.

„INA je od prvog sata velike tragedije koja je pogodila našu županiju pokazala koliko je upravo njezin utjecaj u našoj zajednici nemjerljiv i koliko je pouzdan partner. U prvim satima nakon razornog potresa dok smo još svi bili potreseni, ali svjesni da moramo što prije djelovati, Inine benzinske postaje bile su ključne da bismo što prije omogućili svim službama pružanje pomoći građanima. Uskoro smo imali potrebu za skladišnim kapacitetima, za silnu količinu donacija koje su počele pristizati iz svih krajeva. I tu smo u Ini naišli na podršku i ustupili su nam promptno svoje veliko skladište na Zagrebačkoj. Ne manje bitna je i podrška u novčanom smislu gdje je INA donirala milijun kuna za obnovu Srednje škole Viktorovac. Također, Inin Dom Rafinerije nafte Sisak postao je novi dom naše Glazbene škole Frana Lhotke čija je zgrada dobila crvenu naljepnicu. Svi vrijedni instrumenti i talentirani učenici u Domu Rafinerije provest će vrijeme do povratka u svoje prostore. Ukazala se potreba i za velikim brojem računala kako bi se djeci omogućila nastava na daljinu – INA je donirala 60 rabljenih prijenosnih računala u potpunosti pripremljenih za kvalitetan rad učenika“, rekao nam je Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije.

Zajedništvo i međusobna pomoć od iznimne su važnosti kako bi se barem malim dijelom olakšao život onima koji su u potresu zadobili ozljede, izgubili dom ili im je oštećena imovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:13