godina od potresa

Horvat tvrdi da se ne kasni: ‘U šestom mjesecu počinjemo s organiziranom obnovom u Zagrebu‘

Od ponedjeljka je počeo potpisivati odluke za obnovu ili rušenje, a do danas je potpisao njih 88
Darko Horvat
 Ronald Gorsic /cropix

Ministar prostornoga uređenja i graditeljstva Darko Horvat rekao je u nedjelju, uoči godišnjice od potresa u Zagrebu, kako proces obnove nije zapeo, ide korak po korak, i plan je da u šestom mjesecu imamo gradilište na prostoru Zagreba i da počne organizirana obnova.

"Dakle, nigdje zapelo nije. Proces je složen, proces se zbiva i događa, korak po korak. Tu smo pred izdavanjem toliko željenih i potrebitih odluka, napravljeni su svi alati temeljem kojih procesi o kojima pričaju stanovnici grada Zagreba danas više nisu ni složeni ni komplicirani", rekao je Horvat gostujući u Dnevniku Nove TV. Dodaje kako su zgrade spremljene za rušenje ili obnovu.

"Gradilište na prostoru grada Zagreba imat ćemo u šestom mjesecu", najavio je.

Kaže da ako se taj "rok i probije", ako sustav javne nabave i žalbeni postupci budu toliko komplicirani i zamršeni, možda im se taj mjesec i prolongira.

"Ali, naš tajming i naš plan je da mi u šestom mjesecu imamo konkretne ugovore i da započnemo s organiziranom obnovom", poručio je Horvat.

Rekao je da su tijekom nekoliko proteklih tjedana uspjeli s gotovo svim dionicima, ne samo građevinskog sektora u segmentu građevinske operative koja to može izvoditi već i s proizvođačima građevinskog materijala, napraviti "snimku stanja".

Kaže da će prvotno biti angažirana kompletna hrvatska građevinska operativa, a ako dinamika pribavljanja potrebitih sredstava kojima će to moći financirati bude i veća, pozvat će i građevinsku operativu s druge strane granice Hrvatske.

Upitan hoće li se građanima financirati kamate na kredite, ministar Horvat kaže da o tome razgovara s komercijalnim bankama; imali su dvije serije razgovora.

"U financiranju same obnove idemo prema tome da hrvatska država preuzme na sebe plaćanje kamate, a je li i dio glavnice, to ćemo vidjeti. Mi želimo proizvode u kojima ćemo pokriti građanima kompletnu kamatu, a u ovom trenutku ne bih prejudicirao hoćemo li i glavnicu uspjeti sufinancirati. Ali ono što je činjenica, s bankama dogovaram, odnosno dogovaram i s kolegom Marićem, da ti proizvodi koji se budu ponudili na tržištu, država preuzme financiranje kamate", poručio je Horvat.

Na pitanje je li ijedna kuća ili zgrada sutra spremna za rušenje ili obnovu, rekao je da zgrade jesu spremne.

"Na Banovini u ovih proteklih dva i pol mjeseca kroz ustrojen sustav i kroz jedan malo drugačiji pristup cijeloj ovoj problematici, uklonjeno je ili srušeno već 30-ak objekta. U Zagrebu svi oni zahtjevi koji su podneseni, bit će u sljedećih mjesec dana i riješeni na isti način kao što smo ugovorili građevinsku operativu koja danas na Banovini radi taj posao", rekao je Horvat.

"Sutra je dan od kojeg očekujem da novih 50-ak odluka bude riješeno i poslano prema institucijama koje bi neke stvari konkretno i trebale započeti raditi. Do trenutka dok se sav taj posao kroz javnu nabavu ne ugovori, bagera na cesti biti neće", istaknuo je Horvat. Kaže da se ovakve komplicirane procedure moraju provoditi.

"Ako želimo pravedno i po strogim pravilima Europske komisije utrošiti novac koji nam je iz Bruxellesa stigao, onda se ta procedura poštivati mora", rekao je.

Ministar Horvat kaže da je od ponedjeljka kada je počeo potpisivati odluke za obnovu ili rušenje do danas potpisao njih 88. U ponedjeljak je potpisao prvih 15.

Najavljuje da će iz tjedna u tjedan tih odluka biti sve više i više.

Objasnio je da svako rješenje u upravnom postupku ima svoju jasnu proceduru te da pravnici o tome brinu.

"Ne bih volio, a siguran sam ni bilo tko od nas, biti dio procesa kojega smo prošli prije otprilike mjesec ili dva kada se pojavila sumnja da na Banovini poslijeratna obnova nije napravljena sustavno i po nekim pravilima ponašanja. Dakle, takvih grešaka u ovom procesu biti neće. Možda zbog toga i traje proces nešto malo duže, ali kada jeste dionik upravnog procesa onda on ima svoja jasna pravila ponašanja i svoj tijek", objasnio je.

Horvat ističe da ti procesi, koliko god se građane plašilo da su "strašni i komplicirani", jednostavno takvi nisu.

"Treba doći na mjesto na kojima se to može, službenici Ministarstva će svakom građaninu u tome pomoći, ali zahtjev se danas može predati i poštom ili kroz sustav e-obnove", objasnio je.

Horvat kaže da odgovorno tvrdi - ako se dođe u Info centar u Ulicu kneza Mislava 2 s osobnom iskaznicom, sav posao se može napraviti na jednom mjestu.

Također, ako se otvori aplikacija e-obnova, trebaju doslovno tri minute da se podnese zahtjev.

Ako se želi to obaviti poštom, može se i poštom, pojasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 19:19