OMOGUĆUJE FORTENOVA GRUPA

Kamioni koji su premrežili Hrvatsku bili su lice humanosti Fortenova grupe

U lancima solidarnosti koji su premrežili Hrvatsku nakon dva teška prošlogodišnja potresa u Zagrebu, Zagrebačkoj, Sisačko moslavačkoj i dijelovima susjednih županija, kompanije Fortenova grupe bile su nesalomljiva karika

Na nogama već u prvim satima nakon potresa trgovci, vozači, skladištari, radnici u proizvodnji, menadžeri – svi bez razlike, bili su jedno u organizaciji i prikupljanju prvih interventnih pošiljki s najvažnijim namirnicama za pomoć stradalima.

Konzumovi kamioni, kamioni Jamničine vode, Ledovi smrznuti proizvodi, Zvijezdino ulje i namazi, Beljsko mlijeko, PIK-ovo meso i prerađevine, stočna hrana, higijenski proizvodi, više od deset Tiskovih kioska prenamijenjenih za spavanje - od čega dva za dvoje kolega iz Tiska - kao i cijeli niz drugih važnih potrepština – kontinuirano su išli prema stradalim područjima na Banovini.

To prvo interventno prikupljanje pomoći u Fortenova grupi bilo je temeljeno na popisu najvažnijih potrepština koje je formirao Crveni križ, a uz sudjelovanje, koordinaciju i logističku podršku Konzuma, u akciji su sudjelovali Belje, PIK Vrbovec, Zvijezda, Jamnica, Ledo, mStart, Agrolaguna, Roto dinamic i druge kompanije Fortenova grupe, uključujući i one izvan granica Hrvatske.

Svoju su snagu i posvećenost zaposlenici Fortenova grupe pokazali nakon što su, neovisno o štetama u vlastitim domovima, stigli u svoje trgovine, kioske, tvornice, skladišta…svoja radna mjesta kako bi se poslovanje nastavilo bez obzira na sve. Više od 40 Konzumovih kolegica i kolega iz različitih regija ujedinilo se i pomoglo da se svega dva dana nakon potresa obnovi i ponovno otvori Konzum u Sisku. Slično je bilo i onu nedjelju, nakon zagrebačkog potresa, kada su zaposlenici Konzuma i Tiska masovno stigli na svoja prodajna mjesta, kako bi što brže stanje u trgovinama i kioscima vratili u normalu i dočekali kupce kao da se ništa nije dogodilo. S motom „mora se početi raditi i živjeti“ Jasna Penović Cenić, djelatnica Tiska i njezina kolegica Tanja su samo nekoliko dana nakon udara u Petrinji otvorile svoj crveni limeni kiosk koji je u samom centru grada ostao stajati okružen nadrealnom vizurom sravnjenog grada.

Uz to, cijeli se niz zaposlenika Fortenova grupe nesebično angažirao u pomoći stradalima. Od Tomislava Zdenčara, kolege iz Konzuma, koji je sa svojim posebno obučenim psima odmah krenuo pomagati pri raščišćavanju ruševina preko zaposlenih u Konzumovoj maloprodaji Zagreb i Jug I i Jug II koji su se organizirali i napunili po dva kamiona robe koja je pomoću Konzumove distribucije poslana kolegicama i kolegama u unesrećenim područjima. Kolege iz Jamnice, Igor Šajber i Boris Predmerski su zajedno s kolegama iz Rotary kluba J.J. Strossmayer pokrenuli humanitarnu virtualnu utrku ''53nja'' održanu 15. siječnja u kojoj su svi koji su željeli mogli trčati, hodati ili voziti bicikl. Minimalna kotizacija iznosila je 53 kune, a novac od kotizacija doniran je obiteljima slabijeg imovinskog stanja s pogođenog područja. Svome kolegi Robertu Reškoviću iz Roto dinamica koji je u Petrinji zajedno s roditeljima ostao bez krova nad glavom, kolega Ivan Šturm je putem društvenih mreža u samo 2 dana pronašao kamp kućicu, uredio je i isporučio Robertu u Petrinju na samu Staru godinu.

Tiskovi zaposlenici iz svih regija poslali su velike količine potrepština i građevinskog materijala koji se usmjeravao prema Tiskovom skladištu u Sisku. Za stradale u potresu promptno su podijeljene higijenske potrepštine, hrana i tople deke te grijalice, električna i plinska kuhala, a crijep, cigle i kuhinje čuvani su u skladištu dok se nisu utvrdile štete.

Iz Beljske tvornice mlijeka u Osijeku u Sisak, Petrinju i Glinu je za stanovnike stradale u potresu donirano 10.000 litara trajnog mlijeka te 1.000 paketa prehrambenih proizvoda koji se mogu lako čuvati i odmah konzumirati. Također, donirano je i 15 tona Belje stočne hrane za poljoprivrednike koja je pakirana u vreće kako bi se osigurala brza i jednostavna distribucija prema poljoprivrednim gospodarstvima, a isporučena je u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede na skladište u Glini. Ujedno, za svojih je osam kooperanata u tovu junadi na području Gline i Petrinje Belje također osiguralo pomoć u stočnoj hrani i prehrambenim proizvodima koja im je dostavljena na njihova obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Ujedno, nadležnim službama Belje je predstavilo i potencijalni plan investiranja u sektoru stočarstva, napose svinjogojstva na Banovini u razdoblju nakon razornoga potresa.

Zvijezda je novčanom donacijom u iznosu 70.000 kuna pomogla obnovi Sobe čuda Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije koja je otvorena 2016. godine i koja je u razornom potresu pretrpjela je veliku materijalnu štetu i više se nije mogla koristiti. Tako će uz pomoć Zvijezde biti obnovljen prostor za terapiju senzorne integracije u kojem se djeca i mladi s teškoćama u razvoju osposobljavaju za samostalan život.

A kako izgleda kad ljudi u Fortenova grupi rade jedni za druge pokazalo se i kroz dvije humanitarne akcije Fortenova grupe u kojima su se, nakon zagrebačkog i potresa na Banovini, prikupila značajna sredstva za pomoć kolegicama i kolegama čiji su domovi stradali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:44