NEOBIČAN PRIZOR

Na oštećenoj zgradi u centru Zagreba strši potpuno nova fasada, ali samo na jednom katu: ‘Ha, čujte...‘

Zgrada koja je u potresu zaradila žutu naljepnicu u postpku je obnove fasade, a bivša stanarka odlučila je sama riješiti svoj problem
Zgrada ima žutu naljepnicu, ali i novu fasadu samo na jednom katu
 David Mandić

Stare i oštećene fasade i žute naljepnice na zgradama u nizu dominiraju Ulicom Tome i Petra Erdodyja u širem središtu Zagreba. No, pogledate li malo bolje, na prvom katu zgrade na kućnom broju 7 uočit ćete neobičan prizor-potpuno novu, obnovljenu fasadu koja spaja dva balkona.

Stanari iz tog stana su naime fasadu obnovili - ali samo sebi.

image
Zgrada u Erdodyevoj na kojoj je fasada obnovljena samo na jednom katu
David Mandić

- To vam je radila bivša stanarka tog stana, odselila je prije tri ili četiri godine, čini mi se. Sad ondje živi mlada obitelj. Bivša stanarka spojila je oba stana na cijeloj etaži i preuredila fasadu samo za njih. Ha, čujte, znate kak' se veli, tko ima, taj i može, objasnio nam je predstavnik stanara Darko Horvatić (55) i dodao kako su u procesu obnavljanja cjelokupne fasade, ali ih je zaustavila obnova nakon potresa koju još uvijek čekaju.

Osim dotičnog stana, zgrada je u vrlo lošem stanju. To je vidljivo čim se uđe u haustor i krene penjati po stubištu. Prašina i pukotine po stropovima su vidljive na svakom od četiri kata. Prozori su drveni, popucali i dotrajali, na njima se ljušti prastari sloj bijele farbe.

image
Zgrada je sagrađena 1928. godine
David Mandić

Zgrada je izgrađena 1928. pa ne čudi njezino stanje nakon dva jaka potresa koja je pretrpjela u samo godinu dana. Poput ostalih zgrada u jezgri Zagreba, to je najbolje vidljivo unutar zgrade. Predstavnik stanara Darko također nam je otkrio kako su im popucali zabatni zidovi i kako se boji da će ova, već sada krhka, zgrada stradati još više kad bude obnavljana.

image
Nakon dva potresa unutrašnjost zgrade je u lošem stanju
David Mandić

- Mi smo kupili ovaj stan 2019., prije svih potresa i korone. Lokacija je savršena, prostrano je jer se radi o dva spojena stana. Preuredili smo samo interijer, taj novi premaz na fasadi samo na našem balkonu napravili su bivši vlasnici. Mi se stvarno trudimo ulagati u ovu zgradu što je više moguće, da nam svima ovdje bude ljepše. No, nismo znali što nas čeka i koliko je zapravo zgrada u lošem stanju kad smo useljavali. Dvorište je zapušteno i zaraslo. Kad bi se barem izgradila neka šupa tamo da ne moram tegliti kćerkin biciklić uz stepenice svaki dan. Nemar stanara o zgradi postao nam je puno jasniji nakon ova dva potresa, ali sad smo tu gdje jesmo, poručila nam je trenutna stanarka jedinog obnovljenog stana.

image
David Mandić

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 01:24