NEJA MARKIČEVIĆ

Naša fotografkinja, i sama alpinistica, s kolegama se penjala po zagrebačkim krovovima

Fotografija koju je snimila Neja Markičević pokazuje čovjeka, špiljara, kako samouvjereno stoji na trošnim gredama
Neja Markičević
 Zeljko Puhovski/Cropix

Na fotografiji koju je snimila Neja Markičević je špiljar Dino Grozić iz speleološke udruge Estavela iz Kastva. Snimljen je kako pomaže u sanaciji nakon potresa, s velikim brojem visinskih radnika, špiljara, alpinista, sve odredom dobrovoljaca.

Fotografkinja Neja Markičević na ovom se zadatku nije našla slučajno. Naime, i ona je alpinistica, već godinu i pol dana. "Nakon potresa i fotografija koje smo snimali po samom događaju, želja mi je bila ići jedan dan po krovovima s alpinistima i visinskim radnicima i snimati ih. Nazvala sam kolegu fotografa koji je također alpinist, i dogovorili smo se da se s ostalima nađemo na uglu Jurišićeve i Petrinjske ulice. Bilo je to u nedjelju ujutro, točno tjedan dana nakon potresa", govori. Neja Markičević već se godinu i pol dana bavi alpinizmom i članica je društva PDS Velebit, koje svoje sjedište ima u Radićevoj ulici u Zagrebu i najstarije je društvo te vrste. Ove godine, kaže, slave sedamdesetu obljetnicu. Najčešće zajedno odlaze na Paklenicu, Biokovo i Klek.

Radi odlaska na teren, na krovove zagrebačkih zgrada, Neja Markičević i njezini kolege našli su se rano, malo prije osam sati ujutro. Čitav su dan proveli na terenu. I ona se s njima penjala na krovove, u Jurišićevoj i Vlaškoj ulici, na Europskom trgu te u Berislavićevoj, gdje je i snimljena fotografija o kojoj govorimo. Jedno ih je vrijeme fotografirala kako neumorno rade i pomažu.

Neko vrijeme je i sama pomagala, s crepovima. "Alpinist treba imati dobru opremu kako bi se penjao po krovovima, da se osigura od nesreća. Nitko od alpinista nije stradao, oni su uvijek dobro pripremljeni", objašnjava nam. Koju opremu, je li i ona imala opremu, pitamo je? "Da, naravno, to su kaciga, pojas, uže, gurtne".

Što se tiče fotografske opreme, kaže, nju je posve minimalizirala pri odlasku na ovu vrstu terena.

Fotografija koju je snimila Neja Markičević pokazuje čovjeka, špiljara, kako samouvjereno stoji na trošnim gredama, ispod trošnog krova. Snimljena je odozdo, gotovo iz žablje perspektive.

Jedna je od fotografija koje se mogu pogledati na izložbi "Zagreb - grad koji treba našu ljubav" na Europskom trgu, u organizaciji Jutarnjeg lista i Cropixa, te online katalogu potres.jutarnji.hr.

Pamtimo alpiniste, penjače i visinske radnike kako se penju po krovovima da bi uklonili dimnjake, crepove, oluke i druge dijelove krovova koje je potres pomaknuo i koji su prijetili da će pasti. Ne pretjerujemo ako tvrdimo da su tako spašavali i ljudske živote.

Reagirali su brzo, okupljali su se preko društvenih mreža, ponudili su pomoć gradu Zagrebu u trenutku kada je to bilo najpotrebnije. Okupljali su se preko društvenih mreža. Njih je snimila Neja Markičević, fotografkinja Cropixa, za koju je poznato da joj za dobru reportažu nije teško provesti čitav dan na terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:37